logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy układ z tyrystorem C106M i rezystorem 22k będzie działał poprawnie?

marenc 10 Mar 2008 16:37 4211 6
REKLAMA
  • #1 4893625
    marenc
    Poziom 24  
    Ocena: 5
    Witam, potrzebuję zamykać obwód prądu zmiennego układem TTL(standard TTL).

Układ: Wejście sieciowe na mostek(jest niezbędny!) następnie '-'(podłączony do GND) do tyrystora i przez obciążenie do '+'. Bramka tranzystora przez rezystor 22k do wyjścia układu. Tyrystor to C106M(koniecznie ten!).

Chciałbym prosić o sprawdzenie czy taki układ będzie działał oraz czy dobrany rezystor pozwoli mu na poprawną pracę. Chciałbym także spytać czy wartość tego rezystora będzie warunkowała prąd jaki będzie mógł płynąć przez obwód "kontrolowany"?

Dokumentacja tyrystora: http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/11638/ONSEMI/C106M/datasheet.pdf

Przepraszam, że schematu nie narysowałem, ale ciężko z czasem...
  • REKLAMA
  • #2 4894232
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 252
    Czemu bez separacji i aż przez 22k, czemu nie triak skoro mostek ? Cyknij i wstaw fotkę schematu choć w ołówku :) bo podpadniesz
  • REKLAMA
  • #3 4894324
    marenc
    Poziom 24  
    Układ nie będzie wymagał separacji, więc można zaoszczędzić na transformatorze. 22k dobrałem eksperymentalnie w symulatorze(jak to policzyć?). Skoro mostek, to tyrystor wystarczy(nie ma sensu dawać triaka skoro napięcie będzie tylko dodatnie(zmienne, ale nie przemienne)).
    Załączniki:
    • Czy układ z tyrystorem C106M i rezystorem 22k będzie działał poprawnie? tyrystor.PNG (5.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 4894391
    elek555
    Poziom 37  
    Jeśli twierdzisz że sterujesz z TTL to policz R z 5V i prądu bramki z pdf-a. Mi się nie otwiera.
  • REKLAMA
  • #5 4894425
    marenc
    Poziom 24  
    Ig = 0,2A

R = 5/0,2 = 25Ω ... tylko tyle? Pomiędzy katodą a bramką nie odkłada się żadne napięcie?

Jeszcze dochodzi sprawa wzmocnienia. TTL mają wyjścia 20mA, a tu trzeba 200mA ... wzmacniacz na tranzystorze bipolarnym z Ic = 200mA?

Poniżej screen:
    Załączniki:
    • Czy układ z tyrystorem C106M i rezystorem 22k będzie działał poprawnie? data.PNG (50.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 4894882
    elek555
    Poziom 37  
    To jakieś nieporozumienie bo te tyrystory kojarzą mi się z prądem poniżej 4-5A więc powinny mieć Ig około max 50mA. Nie wydaje mi się by były tak tępe. Zapuść go na niskim napięciu np12V z jakąś żarówką kilka W, i z baterii 4,5V z miliamperomierzem w bramce i prkiem 100R. Jest tyle czulszych i tanich...
  • REKLAMA
  • #7 4894906
    marenc
    Poziom 24  
    Wybierając tego zależało mi na prądzie powyżej 2A, a przede wszystkim dostępność(do sklepu mam 300m). Hmmm ... jutro kupię tyrystor i zrobię eksperymenty ... choć raczej jestem wierny obliczeniom :(

//Była pomyłka ... źle odczytałem z dokumentacji. Ten prąd to ma być 15µA. Powinienem dać sobie radę ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy poprawności działania układu sterującego prądem zmiennym z wykorzystaniem tyrystora C106M i rezystora 22kΩ podłączonego do bramki tyrystora z wyjścia układu TTL. Autor planuje zastosować mostek prostowniczy, tyrystor C106M oraz rezystor 22kΩ jako element sterujący bramką. Pojawiły się wątpliwości dotyczące wartości rezystora i prądu bramki, ponieważ standardowe wyjście TTL dostarcza około 20mA, a tyrystor wymaga znacznie większego prądu (wg dokumentacji nawet do 200mA lub więcej). Wskazano, że rezystor 22kΩ może być zbyt duży, co ograniczy prąd bramki i uniemożliwi poprawne załączenie tyrystora. Sugerowano obliczenie rezystora na podstawie napięcia 5V i prądu bramki z dokumentacji, a także zastosowanie wzmacniacza tranzystorowego do zwiększenia prądu sterującego. Dyskutowano też o alternatywie w postaci triaka, jednak autor uznał, że tyrystor wystarczy, gdyż napięcie po mostku jest jednokierunkowe. Ostatecznie autor planuje eksperymentalnie zweryfikować działanie układu, uwzględniając poprawione dane z dokumentacji, gdzie prąd bramki wynosi około 15mA, co jest bardziej realistyczne dla sterowania z TTL.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA