logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jestem grafikiem, nie inżynierem - prosze o pomoc !

kamlak1 10 Mar 2008 17:37 1742 6
REKLAMA
  • #1 4893800
    kamlak1
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Siemka :) .... z góry sorka za taki tytuł ale chcialem żeby ktoś się zainteresował moim problemem.

Mianowicie buduje 3 rok autko a dokladniej replike mercedesa SLR na bazie .... no wlasnie calibry ehh ...
    auto wygląda jak wygląda lecz czas na środek.

zakupiłem sobie tablecika fujitsu point 510 na allegro z nadzieją, że podlącze adapter gprs, wzmacniacz pod wyjśnie audio, by na glosnikach puszczać mp3 oraz przeglądać internet za pomocą karty PCMCIA.

ale co sie okazuje w tableciku niema normalnego gniazda pod dysk 2,5" jest cos takiego:

nie wiem teraz co zrobic ?

czy ktoś posiada jakąś przejściówke na zwykly dysk 2,5"

czy jest jakis moze schemat badz sposób na podlaczenie moze zewnetrznego dysku ?

tablet posiada zlacze RS232 , PCMCIA, IRDA no i wejscie/wyjscie audio

potrzebuje wgrać tam winde a reszte dam sobie rade podlaczyc za pomocą przejściówki PCMCIA/4xUSB lecz by ta przejściówka dzialala musze na windzie zainstalować stery od niej ...

PROSZE O RADY !!!
    Z GÓRY DZIĘKI !!!
  • REKLAMA
  • #2 4893833
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 4893846
    kamlak1
    Poziom 10  
    tak tylko przeszukałem cale allegro i nic ... bylem w sklepie i powiedzieli mi ze to zlacze SAS . nie znam sie az tak na tym ale to mi na sasa nie wyglada :P
  • REKLAMA
  • #4 4893931
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 4893949
    kamlak1
    Poziom 10  
    no dzieki, ale takie cyferki to nie dla mnie :)
    nie masz jakiegoś bardziej graficznego schematu ? - tzn. by wiadomo bylo ktory pin z ktorym pomieszać ?

jeszcze jedno - kupie wtyczke PCMCIA - ona wejdzie do zwyklego dysku 2,5" tak ?

a co z wtyczką do tableta (to gniazdo co na zdjeciu) ono jest o polowe węższe niż PCMCIA ...
  • #6 4893997
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 4894027
    kamlak1
    Poziom 10  
    tablet nie posiada wogole dysku .... dyski standardowe 2,5" maja szerokie gniazda ,nie wiem jak one sie nazywaja ale już nie ważne .... tak jak na zdjeciu nr.2 jest kieszen na dysk 2,5" lecz gniazdo wewnątrz tableta nie pasuje do tych ze standardowymi wejsciami dysków - nie wiem co to za gniazdo zeby wlozyc do tego tableta dysk .... ewentualnie potrzebuje jakiegos patentu by moze podlaczyc ten dysk 2,5" ze standardowym wejsciem w inny sposob niz do tego gniazda co jest w tablecie ...

Dodano po 4 [minuty]:

w skrócie mowiac potrzebuje do tego tableta dozucic jakikolwiek DYSK :) tylko nie wiem jak by to podlaczyc

Dodano po 10 [minuty]:

szukam takiej przejsciowki wlasnie

Dodano po 24 [sekundy]:

gdzie ja dostac ?

Dodano po 29 [minuty]:

co to za zlacze ? jak sie nazywa ?

Podsumowanie tematu

✨ Autor buduje replikę Mercedesa SLR na bazie Opla Calibra i chce wyposażyć wnętrze pojazdu w tablet Fujitsu Point 510, który ma służyć do odtwarzania muzyki i przeglądania internetu przez kartę PCMCIA oraz adapter GPRS. Problem polega na braku standardowego gniazda dysku 2,5" w tablecie – posiada on nietypowe, węższe złącze, które nie odpowiada standardowym interfejsom ATA/IDE ani SAS. Dysk 2,5" z typowym szerokim złączem nie pasuje do wnętrza tabletu, a autor poszukuje przejściówki lub rozwiązania umożliwiającego podłączenie standardowego dysku do tego nietypowego gniazda. W odpowiedziach zasugerowano, że standard PCMCIA jest podobny do ATA i istnieją przejściówki PCMCIA na CF oraz CF na IDE, jednak nie ma gotowego schematu ani jasnej identyfikacji złącza w tablecie. Autor prosi o graficzne schematy połączeń i informacje o nazwie złącza, które jest o połowę węższe niż standardowe PCMCIA. Wskazano, że podłączenie dysku zewnętrznego do tabletu wymaga specjalnego adaptera lub lutowania odpowiednich przewodów, ale brak jest gotowych rozwiązań na rynku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA