logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór CB radia: ALAN 48 PLUS, COBRA 25 LTD czy MIDLAND 5001z?

PoLo-JaWoR 10 Mar 2008 17:58 8503 17
  • #1 4893879
    PoLo-JaWoR
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam ,proszę o wasze zdanie na temat kupna radia . Potrzebuję je kupić do piątku ,mam już kilka na oku ,np. :

- ALAN 48 PLUS,
    - COBRA 25 LTD Classic,
    - COBRA 25 NW Standard,
    - MIDLAND 5001z.

Chyba ,że macie inne propozycje ?

Z góry dziękuję za odpowiedź ,pozdrawiam !
  • #2 4894014
    misiek1984
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Witam

Sam osobiście używam TTi 880 razem z antenką Omega 27 w CC i całkiem dobrze działa zasięg miałem dobrze słyszalny z ok 7-8 km w trasie.

Pozdrawiam i życzę dobrego zakupu
  • #3 4894124
    PoLo-JaWoR
    Poziom 14  
    misiek1984 napisał:
    Witam

Sam osobiście używam TTi 880 razem z antenką Omega 27 w CC i całkiem dobrze działa zasięg miałem dobrze słyszalny z ok 7-8 km w trasie.

Pozdrawiam i życzę dobrego zakupu

Ja właśnie sprzedałem wczoraj Alana 27 , z anteną Sirio turbo ściągał mi w trasie 13 km. ,ale poszukuję coś lepszego :-) dlatego proszę o odpowiedź : które z CB wymienionych w pierwszym poście najlepiej kupić
    ?

Pozdrawiam.
  • #5 4895580
    Wampir1988
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Jeśli to ma być radyjko do mobilka to może president harry 2 asc lub classic podczas jazdy nie ma czasu na zabawę radyjkiem powinno być proste w obsłudze tak żebyś pokrętła znalazł po omacku z czystym sumieniem polecam tego presidenta, alan 48 plus też nie jest zły ale na pewno trochę szumi. TTI odradzam radio dobre do golfa żeby ładnie oświetlało kabinę :D
    Z Cobrą nie miałem jeszcze przyjemności pracować ale te 2 które wymieniłeś są dość dobre z tego co czytałem chociaż dobrą opinię cobry w polsce zepsuły tanie chińskie szumofony takie jak cobra 19 ultra III; cobra 19 dx IV one po prostu nie mają żadnych filtrów i słabą modulację za to te "25" mają filtry i jest ich dość mało w Polsce można to choćby stwierdzić po niewielkiej ilości tych radyjek w sklepach jak i allegro.
  • #6 4896222
    firlo
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    podobnie jak kolega polecam harrego II asc mam takie radyjko w połączeniu z ml 145 tez presidenta i wszystko hula znakomicie .
  • #7 4897170
    PoLo-JaWoR
    Poziom 14  
    A dzięki koledzy za pomoc ,ale już dziś kupiłem sobie COBRA 29 NW ST :-)

Pozdrawiam !
  • #8 4911512
    alarmy-kielce.com
    Poziom 11  
    dziadostwo

ja na president johhny 2 i leem 80cm mam zasięg do 30km spokojnie
  • #9 4912800
    Raf1200
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    alarmy-kielce.com napisał:
    dziadostwo

tak tyle to se możesz sciagac chyba z anteny satelitarnej
    daje sobie reke uciac ze na tym zestawie jak masz 8 km to wszystko
  • #11 4924143
    PoLo-JaWoR
    Poziom 14  
    dziadostwo

Szkoda ,że nie 80 km. ,haha,widać jak się znasz na Cb ,że nawet poprawnie nazwy swojego radia nie potrafisz napisać ... ! Mój kolega ma Johnny II i antene President-a ,bat ok. 150 cm ,SWR 1,2 - ściąga mu ok. 8 km.

Pozdrawiam !
  • #12 4926918
    matroxi
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    Chciałem zaznaczyć iż te 8-12km to niewiele jak na możliwości takiego (seria President) radia.
    W większości wypadków kierowcy kupują dobre radia i kiepskie anteny które są niedopasowane lub nawet dobre anteny również niedopasowane.

Te 8-12km to jest złoty środek tzn. kupujemy radio, antenę montujemy i działa, ale po dopasowaniu można osiągnąć 30km na antenie 1m bez problemu i dlatego nie dziwie się co alarmy-kielce.com napisał.
    Chciałbym zaznaczyć iż długość przewodu antenowego powinna być dobrana tak aby nie było odbić fali (jak najmniejsze), również nie jest bez znaczenia czy antena jest przykręcana czy na magnes, oraz miejsce zamocowania. Elementem dopasowującym jest filtr (przeważnie cewka, kondensator rezystor) znajdujący się w antenie. Za pomocą miernika reflektometra sprawdzamy dopasowanie wszystkich podzespołów urządzenia.
    (Nie chcąc mi się rozpisywać wklejam trochę teorii z jakiejś strony www)
    Jak wiadomo, energia w.cz. będzie przesyłana prawidłowo tylko wtedy, gdy na jej całej drodze będziemy mieli identyczną impedancję. Jakakolwiek różnica impedancji powoduje wytworzenie fali odbitej. Sama informacja o mocy fali odbitej niewiele jednak nam daje. Dlatego reflektometr powinien wskazywać zarówno fale bieżącą jak i odbitą.
    Wracając do fali odbitej to gdy nadajemy z mocą 4W a fala odbita wraca z mocą 1W (zazwyczaj standardowo) to już nadajemy teoretycznie z mocą 3W a praktycznie 2W (powstają intermodulacje itp) powstaje też zjawisko że nas słyszą a my ich nie, czyli ogranicza posługiwanie się radiem o kolejne 10km i wychodzi śmieszny zasięg 8km.
    Dla przykładu podam że z ok 2lata temu montowałem znajomemu CB radio, COBRA -nie pamiętam modelu ale jakiś chyba średniak lub coś taniego, antenę miał 1m w samochodzie polonez truck i bez problemu porozumiewaliśmy się na odcinku 30km.
    Zasięg 10km to można bez problemu osiągnąć z anteną 30cm.
    Ważną rolę odgrywa przewód antenowy, dobry daje nam min. 10km większy zakres oraz mniejsze zakłócenia.

Dodam jeszcze że teoretycznie długość kabla powinna wynosić 1:1, 1:2, 1:4 itp. do długości fali. Długość fali w przypadku CB radia wnosi 11m, czyli teoretycznie przewód 11metrów powinien być dobry ale tak nie jest ponieważ długość fali w przewodzie jest inna i prosto mówiąc trzeba to skorygować czyli. pomnożyć przez 2/3 (dwie trzecie) 11m * 2/3 = 7.33m
  • #13 4941283
    Raf1200
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Teoria teorią a życie życiem dopasowywać to sobie można w laboratorium a nie w warunkach polowych kiedy np. zmiana pogody ma wpływ na zasięg radia.
    Ale jak ktoś mi mówi że osiąga na 80 cm antenie i 4 W radiu 30 km to mi się chce śmiać takie bajki to można wypisywać w ogłoszeniach na alledrogo i nacinać kupujących a potem jak paczka przychodzi do domu to montaż i wielkie rozczrowanie że nie można z nikim w USA pogadać.
  • #14 4941588
    kaccc
    Poziom 14  
    Ludzie dajcie w końcu spokój z dopasowywaniem kabla, ktoś kiedyś napisał głupotę i teraz co poniektórzy powtarzają. Jak chcecie robić eksperymenty to proszę bardzo, bierzemy radio, reflektometr, kawałek kabla 50ohm, i dobre sztuczne obciążenie np. 50ohm/150W +- 0,5% składamy to w jedną całość i sprawdzamy jak zmienia się SWR w zależności od długości kabla.

Co do zasięgu 30km to nic wielkiego ostatnio rozmawiałem na takim dystansie z Alana 87 + Midland ML145 w samochodzie :twisted: i President Jackson + antena Alan 5/8 z trzema przeciwwagami :lol:
    Zazwyczaj używam troszkę mniejszego radyjka (jakieś GE z dwoma pokrętłami) i jakie jest zdziwienie co poniektórych użytkowników radia, gdy na pytanie: "jak wlot do miasta xxx" pytam: "wlot z której strony" po czym okazuje się, że jestem nie na tym końcu miasta o który pytają :D
  • #15 4943501
    alarmy-kielce.com
    Poziom 11  
    Raf1200 napisał:
    dziadostwo

tak tyle to se możesz sciagac chyba z anteny satelitarnej
    daje sobie reke uciac ze na tym zestawie jak masz 8 km to wszystko

kolego wiem jaki mam zasięg testowałem ,,, ta pogawędka była w pogodny dzień delikatny mrozik obydwa punkty na wzniesieniu(przez lornetke zapewne widoczne) 8km to ja mam na antence za 25zł z allegro

Dodano po 4 [minuty]:

matroxi napisał:
    Chciałem zaznaczyć iż te 8-12km to niewiele jak na możliwości takiego (seria President) radia.
    W większości wypadków kierowcy kupują dobre radia i kiepskie anteny które są niedopasowane lub nawet dobre anteny również niedopasowane.
    xxxxxxxxxxxx.........

kolego słuszna uwaga kabelek mam dopasowany na styk od radyjka do antenki na tylnej klapie, ustawiana była w sklepie i działa...

8km to ja słysze na sgl automatycznym.....
  • #16 7807781
    jarek19740312
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    PoLo-JaWoR gratuluję wyboru -świetny sprzęt i nie słuchaj ludzi którzy na szpilkach 80cm mają osiągi po 30 km bo na 2m antenie ciężko to osiągnąć.
    A radia Presidenta były dobre 15 lat temu, a teraz to chłam dla snobów którzy podpisać dobrze się nie potrafią ale pochwalić to owszem. Szerokości kolego!
  • #17 7808321
    michał 76
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    matroxi napisał:

Dodam jeszcze że teoretycznie długość kabla powinna wynosić 1:1, 1:2, 1:4 itp. do długości fali. Długość fali w przypadku CB radia wnosi 11m, czyli teoretycznie przewód 11metrów powinien być dobry ale tak nie jest ponieważ długość fali w przewodzie jest inna i prosto mówiąc trzeba to skorygować czyli. pomnożyć przez 2/3 (dwie trzecie) 11m * 2/3 = 7.33m

Kolego piszesz głupoty. Długość kabla powinna wynosić tyle ile nam potrzeba + zapas. Poczytaj pisali o tym wielokrotnie
  • #18 7808383
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 656
    Panowie temat z przed 2 lat.

Regulamin pkt. 13 .

Temat Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru CB radia spośród modeli ALAN 48 PLUS, COBRA 25 LTD Classic, COBRA 25 NW Standard oraz MIDLAND 5001z. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi modelami, wskazując na dobre osiągi TTi 880 w połączeniu z antenami Omega 27 i Sunker CB106, które zapewniają zasięg około 7-10 km. Polecane są także radia President Harry 2 ASC i Classic jako proste w obsłudze urządzenia mobilne, choć opinie o modelach President są podzielone. COBRA 25 LTD i COBRA 25 NW mają dobre filtry i modulację, co odróżnia je od tańszych modeli Cobra 19. Wątek porusza także kwestie dopasowania anteny i kabla, SWR oraz wpływu warunków atmosferycznych na zasięg. Zasięg 8-12 km jest uznawany za standardowy, a osiągnięcie 30 km wymaga odpowiedniego doboru anteny, kabla i warunków terenowych. Autor ostatecznie zdecydował się na zakup COBRA 29 NW ST. Dyskusja kończy się zamknięciem tematu ze względu na upływ czasu.
REKLAMA