logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kompakt Technics SL-pg470a - problem z kręceniem się płyt

hejczyniewiecie 10 Mar 2008 19:47 1316 6
REKLAMA
  • #1 4894421
    hejczyniewiecie
    Poziom 2  
    Witam.
    w moim Technicsie SL-pg470a mam problem z niektórymi płtami, po prostu: albo nie widzi płyty, albo tak nią kręci, że trze o wszystko co tam jest możliwe i dźwięk jest fatalny. Gdy "docisnę" płyty w ten mechanizm (sory, ale nie mam pojęcia jak to się zwie fachowo) co kręci nią wszystko gra normalnie, nic nie przeskakuje, dźwięk jest super.
    Jak na razie takich płyt znalazłem kilka sztuk (ale moja dyskografia nie jest duża....) co mi tak dziwnie działają, jakby miały za mały otwór
    ... . Dodam, że to są oczywiście orginale albumy...
    Any ideas?
    pzdr.

Przepraszam dopiero się rozbudziłem, poprawiłęm trochę ten bełkot:D

Oprócz bełkotu należy poprawić także tytuł postu :)
    Regulamin p.11
    W tytule należy skrótowo opisać usterkę
    [Art]
  • REKLAMA
  • #2 4894446
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    Troszkę musiałem się namęczyć zanim zrozumiałem o co chodzi w Twoim poście. Ale postaram się trochę pomóc.
    Jeśli takie złe działanie występuje tylko na niektórych płytach to może być albo zanieczyszczony laser bądź już lekko zmatowiona soczewka lub laser.
    Spróbuj na początek wyczyścić.
  • REKLAMA
  • #3 4894482
    hejczyniewiecie
    Poziom 2  
    dzimi napisał:
    Troszkę musiałem się namęczyć zanim zrozumiałem o co
    Jeśli takie złe działanie występuje tylko na niektórych płytach to może być albo zanieczyszczony laser bądź już lekko zmatowiona soczewka lub laser.

hmmm, mnie się wydaje, że problem jest w samym kręceniu się tych płyt, gdyż jak napisałęm w pierwszym poście, dopiero gdy "docisnę" ją, kręci się normalnie, wydaje się jakby miała za mały otwór... Reszta płyt wchodzi w "to coś" bez problemu.
  • REKLAMA
  • #4 4896802
    hejczyniewiecie
    Poziom 2  
    jakies inne pomysly?
  • REKLAMA
  • #5 4896918
    wilga05
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    hejczyniewiecie napisał:
    jakies inne pomysly?
    Umyj gumowy tależyk na którym płyta sie kręci, spirytusem albo bęzyną , jak to niepomoże to spróbuj zmatowić platykowy krążek dociskający płyte oraz gumowy tylko delikatnie i papierem 400 i wyżej.
  • #6 4896954
    kris-644
    Poziom 21  
    Ocena: 74
    Witam.
    Potraktuj silniczek olejkiem do maszyn do szycia .Pomaga.
  • #7 4900461
    hejczyniewiecie
    Poziom 2  
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
    Wygląda na to, że plasik otaczający ten mechanizm kręcocy płytę był delikatnie ukruszony, myjąc spirytusem poprawiłem jeszcze ;) i ukruszony jest na jakieś 1/4 powierzchni....
    Teraz pytanie: czy da się tylko tą część wymienić? Z jakich modelów ewentualnie mógłbym włożyć ten tależyk?
    pzdr.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W odtwarzaczu Technics SL-pg470a występuje problem z prawidłowym obracaniem się niektórych oryginalnych płyt CD. Płyty te są albo niewykrywane, albo obracają się nierówno, powodując tarcie i fatalną jakość dźwięku. Po dociskaniu płyty do mechanizmu obracającego (talerzyka) odtwarzanie jest poprawne, co sugeruje problem z dopasowaniem otworu płyty do elementu napędowego. Proponowane rozwiązania obejmują czyszczenie lasera i soczewki, mycie gumowego talerzyka spirytusem lub benzyną, delikatne zmatowienie plastikowego krążka dociskającego oraz smarowanie silniczka olejkiem do maszyn do szycia. Uszkodzenie plastikowego elementu dociskającego zostało potwierdzone, pojawiło się pytanie o możliwość wymiany tej części oraz kompatybilność z innymi modelami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA