logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykaz kondensatorów i podzespołów w Diorze WS 442 do wymiany

Genetyk 06 Sty 2004 18:52 2154 12
REKLAMA
  • #1 464887
    Genetyk
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    potrzebue wykaz wszystkich podzespołów z diory ws 4422 bo mam zamiar wymienic wszystkie kondensatory na nowe a na zadnym schemacie nie sa widoczne wszystkie elementy i przewaznie nie ma podanych napięc na jakie powinny byc .

Był bym wdzeczny za pomoc albo w formie wykazu kondensatorów albo wykazu wszystkich elementów ale kondensatory w zypełnosci wystarcza
  • REKLAMA
  • #2 465235
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 465252
    Genetyk
    Poziom 12  
    no ale mimo to przydał by mi sie wykaz tych kondzioli bo te chematy co znalazłem nie sa zbyt wyraźne - licze na to ze ktos to robił i ma spisane wszystkie kondziole
  • #4 465268
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    schemat na elektrodzie jest dosc czytelny :D
  • #5 465335
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    i sa na mim napiecia.
  • #6 465357
    denooky
    Poziom 20  
    Ocena: 26
    Wartosci kondensatorow sa przeciez na obudowach...
  • REKLAMA
  • #7 465773
    Genetyk
    Poziom 12  
    czyli co nik nie ma wykazu kondzioli az nie chce mi sie wieżyc w to ze nik nie wymieniał kondzioli i nie ma ich spisanych - nic widze ze nie znajde tu pomocy zostało ziedziec mi ze schematem i otwarta buda i spisywac
  • #8 465910
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    NIK ci nie pomoze bo NIK to Najwyzsza Izba Kontroli a tam sie nikt nie zajmuje kondensatorami.
    Elektrolitow jest (WS) tam garsc i nie sadze zeby ci to zajelo wiecej niz kwadrans razem z wymiana.
  • REKLAMA
  • #9 465975
    Genetyk
    Poziom 12  
    mam jeszcze jeden problem zauwazyłem ze potencjometr od volumen nawala tylko ze takich zjuz nie produkuja bo do niego na kazdy kanał jest 4 bolec który jest połaczony z kontuem i teraz jak zrobic obejscie by mozna było zastosowac dzisiejsze potencjometry które maja tylko obsługe dzwieku i nic wiecej
  • #10 466009
    szpila
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Jak nie produkują??? Kupilem pod koniec zeszlego roku zlom telpoda 2x47kohm+odczep z datą produkcji 2002
  • #11 466137
    jurex2
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Witam,
    Genetyk będzie trichę ostro - ostrzegam
    jak nie umiesz czytać (jak ktoś już wspomniał) wartości kondensatorów (a nie kondzioli czy jak tam je nazywasz) a tym bardziej pisać - to chyba już też wszyscy zauważyli - to po co pchasz łapki do takiego "skomplikowanego" urządzenia jak wzmacniacz.
    wymień najpierw kondziołki w młotku - jak zadziała to OK

pozdrawiam
  • #12 466163
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    temat zamykam merytoryczna wartosc postu zostala wyczerpana

post wyslany jako nowa wiadomosc scalilem
  • #13 466272
    Genetyk
    Poziom 12  
    O to wykaz kondensatorów w ws 442 - mój ostatni temat został beszczelnie zakończony przez moderatora i nie uzyskałem pomocy w postaci wykazu kondensatorów jak i spotkałem sie z głupimi uwagami miedzy innymi od uzytkownika "jurex2" wiec postanowiłem sam stworzyc wykaz kondensatorów i o to on we własnej osobie az dziwne ze nik czegos takiego nie miał choc wiele osób wymieniało kondensatory w ws 442
    Załączniki:
    • wykaz kondzioli w ws 4422.xls (17.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem braku pełnego wykazu kondensatorów i podzespołów do wzmacniacza Diora WS 442, co utrudnia ich wymianę na nowe. Użytkownik poszukiwał listy kondensatorów wraz z wartościami napięć, które nie są w pełni widoczne na dostępnych schematach. Wskazano, że kondensatory w tym modelu zwykle mają napięcie pracy 63V, a wartości kondensatorów można odczytać z ich obudów lub ze schematów dostępnych na forum Elektrodzie. Podkreślono, że liczba elektrolitów w WS 442 jest niewielka, więc ich wymiana nie powinna zająć dużo czasu. Poruszono również problem z potencjometrem głośności, który ma cztery bolce i jest trudny do zastąpienia nowoczesnym potencjometrem jednoosiowym. Wątek zakończył się informacją, że autor sam stworzył wykaz kondensatorów do WS 442, gdyż nie udało mu się uzyskać takiego spisu w dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA