logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pilnia prośba do speców - 2xzapłonnik elek. + 2 x 2G11

jeere 10 Mar 2008 21:02 4208 7
REKLAMA
  • #1 4894827
    jeere
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie, na wstępie powiem, że jestem noga, jeśli chodzi o elektronikę, tak więc zwracam się z uprzejma prośba do forumowiczów profesjonalistów, dla których to zapewne pestka.

Przejdę do rzeczy:

Chce przebudować lampkę akwarystyczną 1x18w na 2x18w, w tym celu nabyłem 2 elektroniczne stateczniki 1x18w oraz 2 świetlówki kompaktowe 2G11.

Rozebrałem lampkę i ogłupiałem, co z czym, jak, tak więc:

- czy przewód, który doprowadza zasilanie (ma 3 żyły) wystarczy aby podłączyć 2 stateczniki elektroniczne ?

- stateczniki mają z jednej strony jedno podwójne wejście, a z drugiej 2 podwójne, dokładnie chodzi o te stateczniki :

.Pilnia prośba do speców - 2xzapłonnik elek. + 2 x 2G11

- oprawy

oprawy maja także 4 wejścia.

Generalnie chodzi mi o to, włączając jedną wtyczką zasilanie, zapalały się obie świetlówki jednocześnie.

Jeśli mozna prosić o schemat (łopatologicznie) podłączenia byłbym niezmiernie wdzięczny.

[/img]
  • REKLAMA
  • #2 4894956
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6159
    Przeniosłem z: Schematu/instrukcji…
  • REKLAMA
  • #3 4895070
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Przecież to wszystko widać z daleka: masz dwie pary zacisków w zapłonniku (1-2 i 3-4), które należy podłączyć do żarników świetlówki i takie same dwie pary (na przedłużeniu rury) w kompaktowej świetlówce, więc połącz je sobą - miejsce w parze obojętne.

Odnośnie przewodu którym dysponujesz, to zanim odpowiem, proszę o podanie kolorów izolacji jego żył.
  • #4 4895453
    jeere
    Poziom 10  
    Co do kolorów żył to: niebieski, brązowy, żółtozielony - ten chyba to uziemienie - bo jest przykręcony do obudowy.

Czy tak jak na tym marnym schemacie ?

pozdr.[/img]
  • #5 4895489
    Quarz
    Poziom 43  
    jeere napisał:
    Co do kolorów żył to: niebieski, brązowy, żółtozielony - ten chyba to uziemienie - bo jest przykręcony do obudowy.

Czy tak jak na tym marnym schemacie ?

pozdr.
    Prawidłowo. Ten zółtozielony to przewód ochronny - PE - i podłączysz go do metalowej obudowy.
    Natomiast pozostaje dwa są przewodami roboczymi i należy do nich dołączyć wejścia oba stateczników równolegle.

P.S. Czy ja dobrze widzę; podłożyłeś przewody, przy łączówce statecznika, pod śrubki od góry - przy łebku? Przecież tam, na prostopadłej ściance, muszą być stosowne otworki by włożyć przewód i docisnąć śrubką.
  • REKLAMA
  • #6 4895516
    jeere
    Poziom 10  
    Te stateczniki są na wcisk, nie ma dokręcania śrubek, nie ma innej możliwości podłączenia kabli.

Ok, tak więc ostateczny cały schemat:

jest ok, tak?[/img]
  • #7 4895597
    Quarz
    Poziom 43  
    jeere napisał:
    Te stateczniki są na wcisk, nie ma dokręcania śrubek, nie ma innej możliwości podłączenia kabli.

Ok, tak więc ostateczny cały schemat:

jest ok, tak?
    Tak, to jest poprawne połączenie, tylko nie widzę przewodu ochronnego - PE -, ale myślę że sobie z nim poradzisz.
  • REKLAMA
  • #8 4896131
    jeere
    Poziom 10  
    Dziękuje bardzo za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przebudowy lampki akwarystycznej z jednej świetlówki 18W na dwie świetlówki 18W z użyciem dwóch elektronicznych stateczników 1x18W oraz dwóch świetlówek kompaktowych 2G11. Poruszono kwestie podłączenia przewodu zasilającego 3-żyłowego (niebieski, brązowy, żółtozielony) do dwóch stateczników elektronicznych. Żółtozielony przewód to przewód ochronny PE, który należy podłączyć do metalowej obudowy. Pozostałe dwa przewody zasilające należy podłączyć równolegle do wejść obu stateczników. Stateczniki posiadają zaciski na wcisk, bez możliwości dokręcania śrubek. Schemat połączenia przewodów i stateczników został potwierdzony jako poprawny, z uwzględnieniem podłączenia żarników świetlówek do odpowiednich zacisków zapłonnika (pary 1-2 i 3-4). W efekcie, po podłączeniu jednej wtyczki zasilającej, obie świetlówki zapalają się jednocześnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA