logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki zestaw startowy do nauki programowania mikrokontrolerów ATtiny2313/ATmega8?

zandarmerio 11 Mar 2008 01:08 1284 2
REKLAMA
  • #1 4895662
    zandarmerio
    Poziom 11  
    Witam. Zainspirowany tematem "Piórnik" (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic897619.html) postanowiłem, że "też se takie coś muszę zrobić". Oczywiście nie wszystko od razu, bo nie umiem programować i nie miałem styczności z mikrokontrolerami. Przeczytałem trochę tematów na tym forum i już sam nie wiem od czego zacząc. Moglibyście mi coś doradzić?

Myślę, że potrzebuję:

Mikrokontroler - ATtiny2313 dobry będzie na początek? ATmega8? Brać 2 sztuki na wypadek uszkodzenia?

Programator - tu nasuwa się problem - nie mam portu LPT (nowoczesne płyty główne). Czy można zastosować przejściówkę USB>LPT? Na allegro programatory STK200 (a zależy mi na takim, którego będę mógł użyć na wlutowanym już w płytkę układzie) są po 12 zł. Więcej nie mam zamiaru wydawać, jeśli już to mogę sam zrobić. Jeśli nie można użyć przejściówki, to jaki programator USB polecacie?

Zestaw startowy - jeśli dobrze rozumiem to po prostu płytka z rezonatorem kwarcowym, paroma innymi elemntami i wyjściami portów mikrokontrolera, do których podłączamy sobie różne dziwne rzeczy, tak? Płytkę mogę sobie sam wykonać, mam doświadczenie w wytrawianiu i lutowaniu, więc nie będzie to żaden problem.

Wyświetlacz LCD - myślę przyszłościowo, a że przesyłka kosztuje to wezmę wyświetlacz teraz. 8x2 linie wystarczy na początek?

Cóż, więcej pomysłow nie mam. Jeśli czegoś nie wymieniłem to proszę napiszcie o tym.

I ostatnie pytanie co do samego języka programowania. Czy istniejące w internecie kursy BASCOM wystarczą, czy też będę zmuszony kupić jakąś książkę?

zandarmerio
  • REKLAMA
  • #2 4895670
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    zandarmerio napisał:
    Jeśli nie można użyć przejściówki, to jaki programator USB polecacie?

patrz przylejony temat na gorze tego podforum.

Cytat:
    Zestaw startowy - jeśli dobrze rozumiem to po prostu płytka z rezonatorem kwarcowym, paroma innymi elemntami i wyjściami portów mikrokontrolera, do których podłączamy sobie różne dziwne rzeczy, tak? Płytkę mogę sobie sam wykonać, mam doświadczenie w wytrawianiu i lutowaniu, więc nie będzie to żaden problem.

bardzo dobrze rozumiesz, tylko nie zapomnij tam dodac stabilizatora do zasilania ukladu [; no chyba ze masz super zasilacz, to wystarczy samo gniazdo.

Cytat:
    Wyświetlacz LCD - myślę przyszłościowo, a że przesyłka kosztuje to wezmę wyświetlacz teraz. 8x2 linie wystarczy na początek?

wez 2x16

Cytat:
    I ostatnie pytanie co do samego języka programowania. Czy istniejące w internecie kursy BASCOM wystarczą, czy też będę zmuszony kupić jakąś książkę?

olej bascoma i naucz sie C albo assemblera. albo jednego i drugiego - wtedy rzadzisz [;

0x41 0x56 0x45!!
  • #3 4895971
    KowalD
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    zandarmerio napisał:

jesli jeszcze nie miales zadnego kontaktu z mikrokontrolerami, to moze byc nie najlatwiej na poczatek zaprojektowac swoja plytke... ale jak jestes zawziety, to to super zabawa bedzia :)...

a co do LCD i jezyka popieram bardzo kolege poprzednika :)... ja bym stawial dodatkowo bardziej na c, niz asemka... ale to chyba moje prywatne zboczenie ;)...
REKLAMA