logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zregenerować gumowy wałek w HP LaserJet 5L? Drukarka nie pobiera papieru

abart5 06 Sty 2004 20:31 2085 7
REKLAMA
  • #1 465024
    abart5
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Moja drukarka mimo że zbyt intensywnie nie jet użytkowana wogóle nie chce pobierac papieru. Wydaje mi sie że problemem jest wyślizgany gumowy wałek i może ktoś wie jak go zregenerować bo pewnie z wymiana bedzie duży problem
  • REKLAMA
  • #2 465067
    JACU626

Poziom 28  
    Ocena: 621
    Najprosciej to przesunąć tę gume na wałku o powiedzmy 90 stopni. wtedy inne miejsce będzie pobierało kartki i na jakiś czas jest ok. Ja wymieniłem separatory i rolkę koszt około 60 zł i problem rozwiązany na czas dluzszy. Wpisz "szukaj" bo temat juz był a znajdziesz strony z częściami do HP.
    Konto firmowe:
    FHU JACU KARCHERSERWIS
    LWOWSKA 41, Sandomierz, 27-600 | Tel.: 604XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://WWW.KARCHERSERWIS.PL
  • REKLAMA
  • #3 465085
    powerm
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Slabo kojarze mechanizm z 5L ale czesto pomaga umycie woda gumowego walka (od papieru robi sie sliski) oraz pomaga zwiekszenie sily docisku do walka - jesli sie bedzie dalo podegnij delikatnie blache na ktorej leza kartki albo w jakis inny sposob podnies troche kartke (zauwaz ze 1mm to w tym miejscu to bardzo duzo).

No tak zapomnialem napisac :) - wody mozna oczywiscie uzyc PO Demontazu
    Podgiecie dziala byle z wyczuciem sprawdzilem na 4L, z innych sposobow jest jeszcze podklejenie tego korkowego paska jakas tasma (spr HpDJ2000).
  • #4 467104
    Alcedo
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    w tych drukareczkach to bardziej bym stawiał na wymiane separatora,
    a gume na rolce można oczywiście przesunąć, nie zaszkodzi a pomóc moze
    jednak najpierw separator !! :lol: :D
  • #5 467160
    Marek Kolodziejczak
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    witam, woda dobra jest na ochlode. gume umyc izopropanolem! i nie prubowac rzadnych zmian w dociskuchyba ze drukarka sie znudzila. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 467356
    Alcedo
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    no właśnie - nic nie podginaj !!!!
  • REKLAMA
  • #7 467652
    SPog
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    ten sam problem mam w HP690C. Myję gumy (raczej pryskam) dezodorantem w sprayu i na jakiś czas pomaga. ale spróbuję zdobyć izopropanol. Dobre rady mile widziane.
  • #8 469966
    lord wiader
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Niema co szukać izopropanolu wystarczy każdy inny spirytus:))) chociaż on jest najtańszy ale nie polecamgo pić:))))

Podsumowanie tematu

✨ Problem z pobieraniem papieru w drukarce HP LaserJet 5L najczęściej wynika z wyślizganego gumowego wałka lub zużytego separatora papieru. Proponowane rozwiązania obejmują przesunięcie gumy na wałku o około 90 stopni, co pozwala wykorzystać mniej zużyty fragment wałka i tymczasowo poprawia podawanie papieru. Czyszczenie gumowego wałka izopropanolem (po demontażu) jest zalecane zamiast wody, która może powodować śliskość powierzchni. Niektórzy sugerują delikatne zwiększenie siły docisku wałka do papieru poprzez podgięcie blachy podajnika, jednak jest to kontrowersyjne i niezalecane przez innych użytkowników. Wymiana separatora papieru jest często wskazywana jako skuteczniejsze i trwalsze rozwiązanie. Dodatkowo, w innych modelach HP, takich jak HP690C, stosowano czyszczenie gum dezodorantem w sprayu, choć izopropanol jest bardziej polecany. Wymiana części oryginalnych lub zamiennych dostępnych na rynku jest ostatecznym sposobem na trwałe rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA