logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór zestawu do wymiany separatora w drukarce HP LJ 5L - który najlepszy?

buma 22 Sty 2005 10:21 2619 8
REKLAMA
  • #1 1160026
    buma
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Muszę wymienić separator w drukarce i tu mam problem jaki wybrać. Na Allegro można kupić
    1. zestaw naprawczy, który montuje się bez rozbierania drukarki,
    2. separator
    3. separator z rolką,
    4. separator z rolką, bokami i spręzynką
    Czy może mi ktoś kto to już robił polecić który z tych zestawów mam wybrać? Kiedyś trafiłem również gdzieś w necie opis, że można również samemu regenerować separator naklejając gdzieś pasek gumy ale nie mogę znależć teraz tego opisu. Czy z tym też ktoś się już spotkał?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1160098
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Polecam zestgaw nr 4.. Jest on najdroższy ale załatwi ci kompleksowo kilka spraw związanych z pobieraniem papieru..
  • #4 1160385
    buma
    Poziom 14  
    Dzięki a_pawel i kosmita chyba zdecyduję się na zakup zestawu nr 4 i zaryzykuję pytanko czy jest gdzieś na forum instrukcja jak te części wymienić bo chyba bez rozebrania drukarki się nie obędzie.
  • REKLAMA
  • #5 1160477
    a_pawel
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Zestaw nr 1 zamontujesz bez rozbierania drukarki ale osobiście go nie polecam. Tak jak powiedział kosmita zaopatrz się w zestaw nr 4 a co do rozbierania drukarki to poszukaj w elektrodzie manuala do tego modelu i po robocie.
    Pozdrawiam
  • #6 1160492
    buma
    Poziom 14  
    Właśnie zacząłem przeglądać manuala dzięki za wszystko chyba, że w trakcie wymiany wyskoczy jakiś broblem to się zwrócę o pomoc
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2547762
    sp2ovt
    Poziom 2  
    Witam
    Po wymianie separatora, czyli całego zestawu nr. 4, papier jest wciągany tylko kawałek, dochodzi do tonera ( około 1 cm.) przed się zatrzymuje widać, że chce dalej przejść ale jest blokowany. Zestaw kupiłem na Allegro. Gdy zmienie na stary zestaw jest dobrze tylko " połyka" więcej kartek. Kilka razy rozbierałem i składałem na podstawie drugiej niby dobrze a nie działa POMOCY.
    Pozdrawiam
  • #8 2550072
    sp2ovt
    Poziom 2  
    Hura udało się. Rolki koło wałka napędowego nie były usztywnione (zablokowane) i papier nie był podawany dalej.
  • #9 4956891
    sq6hzs
    Poziom 13  
    Ocena: 104
    Mam podobny problem jak kolega ps2ovt. Wymieniłem separator z całym dodatkowym osprzętem typu rolka i te małe plastiki z gumkami. Poskładałem tak jak było napisane w instrukcji i lipa. Jak wsadzę kartki to nie chce żadnej zassać. Jak mu je trochę głębiej wsadzę to bierze jedna tylko nigdy nie przemieli jej całej, wciągnie trochę a potem zaczynają sie ślizgać rolki i kartka zostaje. Czasem zlapie kartkę ale zaczyna wciągać ją krzywo po czym znowu ślizga sie i kartka zostaje. Po włożeniu starego separatora działa poprawie ale nie można mu podawać więcej kartek bo weźmie wszystkie. Z tego co zauważyłem to nowy separator jakby miał za dużą przyklejona gumkę bo kartka zatrzymuje sie zbyt wysoko a nie opada tak żeby rolka mogla ja podąć niżej. Walczę z tym już od paru dni i probowałem rożne kombinacje ale zawsze działa to podobnie.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wyboru odpowiedniego zestawu do wymiany separatora w drukarce HP LaserJet 5L. Dostępne na Allegro opcje to: zestaw naprawczy montowany bez rozbierania drukarki, sam separator, separator z rolką oraz komplet zawierający separator, rolkę, boki i sprężynkę. Zalecany jest zestaw nr 4, który kompleksowo rozwiązuje problemy z podawaniem papieru, choć wymaga rozebrania urządzenia. Użytkownicy wskazują na konieczność poszukiwania instrukcji serwisowej, np. na forum elektroda.pl. Po wymianie zestawu nr 4 pojawiły się problemy z podawaniem papieru – papier zatrzymuje się przed tonerem lub rolki ślizgają się, co może wynikać z nieprawidłowego montażu lub zbyt dużej przyklejonej gumki na separatorze. Rozwiązaniem okazało się usztywnienie rolek przy wałku napędowym. Wspomniano także o możliwości regeneracji separatora poprzez naklejenie paska gumy, jednak brak jest szczegółowych instrukcji na ten temat.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA