logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LaserJet 5L - Nowy separator nie pobiera papieru, rolki się ślizgają

sq6hzs 26 Mar 2008 23:11 3014 9
REKLAMA
  • #1 4959150
    sq6hzs
    Poziom 13  
    Ocena: 104
    Wymieniłem separator z całym dodatkowym osprzętem typu rolka i te małe plastiki z gumkami. Poskładałem tak jak było napisane w instrukcji i lipa. Jak wsadzę kartki to nie chce żadnej zassać. Jak mu je trochę głębiej wsadzę to bierze jedna tylko nigdy nie przemieli jej całej, wciągnie trochę a potem zaczynają sie ślizgać rolki i kartka zostaje. Czasem złapie kartkę ale zaczyna wciągać ją krzywo po czym znowu ślizga sie i kartka zostaje. Po włożeniu starego separatora działa poprawie ale nie można mu podawać więcej kartek bo weźmie wszystkie. Z tego co zauważyłem to nowy separator jakby miał za dużą przyklejona gumkę bo kartka zatrzymuje sie zbyt wysoko a nie opada tak żeby rolka mogla ja podąć niżej. Walczę z tym już od paru dni i probowałem rożne kombinacje ale zawsze działa to podobnie.
  • REKLAMA
  • #2 4959185
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 830
    Pytanie techniczne - ORYGINAŁ? Jeśli oszczędziłeś i kupiłeś zamiennik, to w modelach 5L/6L/1100 możesz mieć problemy. Już to przerabiałem :-( Teraz tylko oryginalne zestawy. Możesz też wkleić separator z korka od starych kopiarek RICOH 4480/4490 itp. Delikatnie przycinasz i wklejasz w miejsce poduszki separującej w HP. Działa super! Patent odkryty przypadkiem :-)

C.
  • #3 4959191
    cefram
    Poziom 31  
    Ocena: 92
    Witam

A skąd masz ten nowy separator ? Jakiś lipny.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4959359
    sq6hzs
    Poziom 13  
    separator zamawialem z allegro
  • #5 4959612
    sq6hzs
    Poziom 13  
    Da sie cos zrobic zeby dzialal dobrze?
  • #6 4962656
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Najlepiej włożyć krótszą sprężynę tak, żeby docisk separatora był mniejszy. Jeżeli gumka jest grubsza, to często tak robię, że obcinam 1 lub 2 zwoje sprężyny i działa
  • REKLAMA
  • #7 4963150
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Możesz starą rolke (gume) wyczyścić w alkoholu i obrócić ją troche. No i sprawdź czy wszystko jest ok poskładane.
  • REKLAMA
  • #8 4963542
    sq6hzs
    Poziom 13  
    Wszystko bylo czyszczone juz pare razy benzyna extrakcyjna (ktos mi mowil ze do czyszczenia gumowych elemetow w drukarkach swietnie nadaje sie wlasnie extrakcyjna bo potem guma jest bardziej miekka i lepiej sie klei do papieru), takze problem czystosci rolek itp napewno zostal wyeliminowany. Poskladane tez jest dobrze, skoro na starym separatorze dziala dobrze (jesli wlozy sie 1 kartke) a nowy tak samo zakladam to tez musi dzialac. Zalozona mam akurat stara sprezyne ale to roznicy zadnej nie robi czy nowa czy stara. Rolke zalozylem nowa bo stara byla juz wytarta i stwardniec zdazyla. Wyslalem zapytania do ludzi, ktorzy kupili te same separatory na tej samej aukcji co ja i okazalo sie ze takie same problemy maja.
  • #9 4963868
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Na taj aukcji jest napisane, że udzielają gwarancje więc odeślij im to. Ale i tak proponuje Ci orginały, czasami wymieniam separator, a starą gume tylko czyszcze i okręcam ją troche i działa.
  • #10 4964128
    laserjack

Poziom 31  
    Ocena: 64
    Firma solidna, moge ją polecić z czystym sumieniem, jak kupiłem separatory do HP LJ 2100 zamienik/było to dawno temu/ i miałem te same problemy, to zaraz zwrócili kase. Od tamtej pory żadnych zamienników, wyłącznie orginał HP. Na tych separatorach jest albo za gruba gumka, albo bardzo tępa i idller roller nie ma siły pociągnąć kartki.
    Konto firmowe:
    Laser Service Jacek Kopa
    93-302 Łódź ul. Czytelnicza 15, Łódź, 93-302 | Tel.: 600XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.jacekkopa.pl

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana separatora papieru w drukarce LaserJet 5L na nowy zamiennik z Allegro powoduje problemy z pobieraniem papieru – rolki ślizgają się i nie podają kartki prawidłowo. Nowy separator ma prawdopodobnie zbyt grubą gumkę, co powoduje, że kartka zatrzymuje się zbyt wysoko i nie jest prawidłowo chwytana przez rolki. Stary separator działa poprawnie, ale nie można podawać większej liczby kartek, bo pobiera je wszystkie naraz. Zalecane jest stosowanie oryginalnych części HP, gdyż zamienniki często mają zbyt grubą lub tępa gumkę, co utrudnia pracę idler rollera. Można też zastosować separator z korka z kopiarek Ricoh 4480/4490 jako zamiennik. Dodatkowo sugeruje się skrócenie sprężyny dociskającej separator, aby zmniejszyć siłę docisku, co może poprawić podawanie papieru. Czyszczenie rolek alkoholem lub benzyną ekstrakcyjną oraz obracanie gumki na rolce również może pomóc, jednak w przypadku nowego separatora problem pozostaje. Sprzedawca na aukcji oferuje gwarancję zwrotu, co warto wykorzystać w przypadku wadliwego zamiennika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA