logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony kv-32fx66 (AE6B) - jak zmniejszyć nadmierną ostrość obrazu?

Shaman 11 Mar 2008 15:46 972 3
REKLAMA
  • #1 4897020
    Shaman
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    witam,
    wydaje mi się że mam zbyt ostry obraz - tzn. przy kontrastowych krawędziach wyraźnie widać jeszcze jaśniejszy pasek po jasnej stronie i jeszcze ciemniejszy przy ciemnej. Zupełnie jak po przegięciu z ostrością przy obróbce obrazka na komputerze. Co jest tego przyczyną? Czy można to jakoś skorygować z poziomu menu serwisowego? Jest tak od samego początku, ale ostatnio drażni mnie ten efekt coraz bardziej.

odbiornik jak w temacie kv-32fx66 (chassis AE6B)
  • REKLAMA
  • #2 4899408
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Przeniosłem z TV.

Mam wrażenie, że efekt można znacznie zmniejszyć/usunąć korzystając z możliwości w menu użytkownika.
    A opis trybu jest na Forum ("Szukaj").
  • REKLAMA
  • #3 4899511
    JEDD
    Poziom 29  
    Ocena: 239
    A nie można zmienić ostrości z poziomu menu ekranowego? :)
  • #4 4900009
    Shaman
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    No właśnie niestety nie.. zmniejszanie ostrości powoduje rozmycie obrazu z pozostawieniem tego niekorzystnego (moim zdaniem) efektu. Szczególnie denerwująco wyglądają niewielkie literki.

Wczoraj natknąłem sie na termin "Velocity Modulation".. sprawdziłem z poziomu Service Menu - TT36 "Velocity Modulation (VM) test" Funkcja wyłącza na sekundę VMS i rzeczywiście przeostrzenia wtedy znikają. Nie znalazłem jednak w menu serwisowym opcji umożliwiającej permanentne wyłączenie VMS. Czy można zatem fizycznie odłączyć moduł VM? Jeśli tak to proszę o jakieś wskazówki - czy wypiąć wszystkie wtyczki czy tylko którąś z nich?
REKLAMA