logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku i problem z przyciskami w radiu Philips 22RC429, diagnoza układów TDA7375 i TDA7342

DAREK C 07 Sty 2004 09:34 1761 5
REKLAMA
  • #1 465675
    DAREK C
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Mam problem z w/w radiem . Objawia się to tak że nie na dzwięku i nie działają przyciski volume +, - i selekt. Pozostałe działają i wydaje się być wszystko dobre, przestraja, przełącza i prawidłowo wyświetla.
    Końcowe wzmacniacze zbudowane na dwóch układach TDA7375, dostają zasilanie, lecz nie ma nap stby po załączeniu na n.7, brak nap. wyjściowych. Wejscia sygnału sterowane są z TDA7342 SMD który dostaje zasilanie ok 7.6V. pozostałe nap. prawie wszystkie 3,7V.
    Standby układów są sterowane z procesora RC429/00v2.0 z 29 nogi, na której również nie ma nap. (no około 0,3Vpo załączeniu radia).
    Co może być przyczyną braku nap. stby z procesora.
    Czy sam procek ???
    Schematu brak.
    A mierzyłem rezystancje między stby (29n procka) a masą wynosi 320 Ohm, czy to w normie ??
    Proszę o poradę bardziej doświadczonych.
  • REKLAMA
  • #2 465887
    HOUSTON
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Wymien switch'e lub wyczysc gumki od vol+- oraz select (w zależności co tam masz). Odessij noge 7 scalaka TDA7375 a bezposrednio do nogi podlacz zewnetrzny zasilacz i podaj tam 5V i zobacz, czy na wyjsciach pojawią sie napiecia skladowej stalej. Sluchawka czy innym sprzetem sprawdz, czy na wejsciu tego scalaka jest dzwiek. Napisz wyniki pomiarow to zobaczymy co dalej.
  • REKLAMA
  • #3 466393
    DAREK C
    Poziom 18  
    Odłączyłem noge procka dającego stdby dla końcówek mcz. i podłączyłem 5 V. Napięcia wyjściowe pojawiły się (6V - połowa zasil.)i na wej. słyszalny jest sygnał mcz. układy końcowe powinny pracować poprawnie. Co do tych przycisków, to nie jest to raczej kwestia wytartych gumek (bo takowe są) wyglądają jak nowe,( nawet przy mocnym wcisku nic nie reagują, sprawdziłem scieżki w panelu od volume mają przejscie do samego układu) Może sie doczepiłem do tych przycisków, ale wydaje mi się że jest to związane z brakiem sterowania końcówek.
    Zaczynam podejrzewać sam procesor, czy słusznie kolego HOUSTON
  • REKLAMA
  • #4 466447
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Jeszcze sprawdź zawartość eeproma. Często czyszczą się kawałekiem w philipsach i przez to dziwne rzeczy sie dzieją.
  • REKLAMA
  • #5 467892
    HOUSTON
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Jak wciskasz klawisze vol to wyswietla ci, ze zglasnia a nie ma efektu w glosnikach?? Bo jezeli nie, to dalej stawiam na gumki. Sprobuj zewrzec pola vol na wlaczonym sprzecie i otwartym panelu aby to sprawdzic a jezeli to bedzie niemozliwe - widzialem przyrzad do sprawdzania jakosci tych gumek, moze ktos ci uzyczy; albo, jezeli to nie beda dla ciebie duze koszty - wymien je profilaktycznie. Co do stby, to napisalem, abys odlaczyl pin7 koncowek mocy, poniewaz mogles w ten sposob sprawdzic, czy wtedy procek podaje sygnal. W Philipsach mialem juz kilkakrotnie przypadek, ze uszkodzona koncowka mocy (jedna z dwoch) "zwierala" ten sygnal. Poza tym po drodze z procka do pina 7 najczesciej jest tranzystor - sprawdzales go?
  • #6 468378
    DAREK C
    Poziom 18  
    Przy wciskaniu przycisków nie pojawia się nic. Nie pomaga też zwieranie inną gumą, przy otwartym panelu.
    Pojawiło się natomiast nap. stadby z procka. Chiałem sprawdzić pamięc ( 24w166) i ją wylutowałem, ale przypomniało mi się że coś miałem jeszcze zobaczyć i wstawiłem ją spowrotem nic z nią nie robiąc. Po włączeniu okazało się że po włączeniu radia wychodzi sterowanie stdby na końcówki, Do końca nie wiem czym to było spowodowane ( może przerwy, bo była już lutowana)
    Pozostaje kwestia regulacji, nie jest to raczej od przerw, bo scieżki idące od rerulacji volume idą też do innych przycisków, które działają.
    Może jest załączone jakieś mute, jeszcze to sprawdze.

A na drodze do procka nie ma elementów , końcówki 7 obu układów są zwarte i bezpośrednio dochodzą do procesora.

Dzieki za podpowiedzi
REKLAMA