logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Onwa MK1 - brak dźwięku na odbiorze i modulacji przy nadawaniu, co sprawdzić?

djkowal 12 Mar 2008 19:33 2018 8
REKLAMA
  • #1 4901567
    djkowal
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam Dostałem do przetestowania takie radyjko ONWA mk1 Załączyłem je pod zasilacz i okazało się ze radio jest uszkodzone Radio jest głuche, brak głosu na odbiorze i brak modulacji przy nadawaniu (Moc nadajnika ok) Końcówka TDA jest ok(wymieniona na nową) Gdy radio przełączone jest na PA tez brak modulacji Gdy przełączam dalej na MON radio szumi odbiera spoko Co ty jest grane? BA4558 wymieniłem
  • REKLAMA
  • #2 4902103
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4927518
    djkowal
    Poziom 15  
    Nie to nie to Zastanawia mnie czemu na zewnętrznym glosniku jest ok ale tylko w pozycji przełącznika MON
  • REKLAMA
  • #4 4928634
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4930566
    adamesak1
    Poziom 11  
    ja jeszcze bym sprawdzl wkladke pojemnosciowa w mikrofonie
  • REKLAMA
  • #6 4930856
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 754
    Cześć.

:arrow: adamesak1
    Myślisz że przyczyną tego, że "radio jest głuche, brak głosu na odbiorze" jest uszkodzona "wkładka pojemnościowa"?
  • #7 4931331
    adamesak1
    Poziom 11  
    głownie mi chodziło o modulacje ze jest jej brak
  • #8 4945123
    djkowal
    Poziom 15  
    Mikrofon , wkładka , kable , końcówka OK Przełacznik CB/PA/MON OK
  • REKLAMA
  • #9 4945882
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    djkowal
    Cytat:
    Mikrofon , wkładka , kable , końcówka OK Przełacznik CB/PA/MON OK

No to nie ma cudów.
    Jeżeli piszesz , że to wszystko OK to jedyne co mogło się popsuć to kondensator elektrolityczny na wyjściu nóżka 4 TDA-2003 (stopnia mocy m.cz.)

Pozdrawiam.
    PS. Mimo wszystko sprawdź napięcie na 4 nóżce TDA-2003 . Powinno tam być około połowy napięcia zasilania jak na nóżce 5 TDA.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy radia ONWA MK1, które po podłączeniu do zasilacza nie emituje dźwięku na odbiorze oraz nie moduluję przy nadawaniu, mimo że moc nadajnika jest obecna. Końcówka mocy TDA została wymieniona i jest sprawna. W pozycji MON radio szumi i odbiera poprawnie, natomiast w pozycji PA brak modulacji. Sprawdzone zostały mikrofon, wkładka pojemnościowa, kable oraz przełącznik CB/PA/MON, które są sprawne. Sugerowano kontrolę przewodów w mikrofonie oraz przełącznika, a także diody D8 znajdującej się blisko transformatora modulacyjnego. Ostatecznie wskazano na możliwość uszkodzenia kondensatora elektrolitycznego na wyjściu, przy nóżce 4 układu TDA-2003 (stopień mocy audio). Zalecane jest również zmierzenie napięcia na nóżce 4 TDA-2003, które powinno wynosić około połowy napięcia zasilania obecnego na nóżce 5.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA