logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nieprawidłowe wskazania woltomierza i amperomierza w zasilaczu DIY, tranzystor BD135

bartkam 12 Mar 2008 20:01 1833 5
  • #1 4904139
    bartkam
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Zbudowałem zasilacz http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html bardzo popularny na tym forum.
    Po włączeniu wyświetlacz źle wskazuje napięcie(za mało), co więcej gdy podkręce to po okolo 10V pojawiają się na nim napięcia kilkudziesięciu woltów i gaśnie. Podczas gdy multimetr wskazuje poprawnie. Co do zasilacza to chyba niedziała. Podłączam żarówkę 12V 21W i pokazuje mi na wyświetlaczu 002 i dioda ograniczenia się nie zapala. Na multimetrze mam około 1,7A czyli dobrze. Woltomierz zbudowałem z tego schematu http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT2270.pdf. Użyłem rezystora pomiarowego 0,1R 5W. I jeszcze jedno: jak wlutować tranzystor Q2 w zasilaczu (tzn. gdzie collector emiter i baza)? Użyłem tranzystora BD135 zamiast 2N2219 bo taki miałem. Może to dlatego że źle wlutowałem tranzystor to ograniczenie nie działa?
    Pozdrawiam

Może ktoś tylko powie jak ten tranzystor podłączyc?

Post był raportowany.
    Pisanie postu pod postem.
    Należy używać przycisku ZMIEŃ.
    Scaliłem dwa posty. [hefid]
  • #4 4904630
    bartkam
    Poziom 15  
    Co to β w tranzystorze? Zasiliłem oba woltomierze oddzielnym zasilaniem i pokazuje mi 52v a na multimetrze 32v. Prąd już dobrze wyświetla (wylutowałem dzielnik). Tylko jeszcze to napięcie. I ograniczenie prądowe chyba jeszcze nie działa. Bo gdy ustawię potencjometr na 0 to powinno nie wyświetlić prądu i powinna dioda się zapalić, dopiero jak potencjometr ustawię powyżej pobieranego prądu to dioda zgaśnie, tak?

Już rozkminiłem to ograniczenie! Potencjometr ograniczenia działa w drugą stronę. Da się to zmienić?
  • #5 4904930
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Zamień końcówki potencjometru (te zewnętrzne) miejscami.

β - wzmocnienie prądowe

Jeżeli tranzystor pracuje w obszarze aktywnym, tj. gdy

Uc>Ub>Ue (dla NPN) to Ic=β*Ib (czywiście w pewnym przybliżeniu, bo β zmienia się z prądem Ic).

Sprawdź dzielnik w woltomierzu !
  • #6 4905443
    bartkam
    Poziom 15  
    Dzielnik dałem taki jak był podany w tym pdf z avt czyli 11,1K Dałem smd 9K i 2,1K szeregowo bo inaczej nie dało się. Chyba dzielnikiem da się obniżyć to wskazanie proporcionalnie? Bo np przy 10V to tylko 2V różnicy wskazania a przy 30V to aż 20V różnicy. Jaki zastosować dzielnik zamiast tego 11,1K. Policzyłem z proporcji że 6,8K ale pewnie to nie tak sie liczy?

pozdrawiam
REKLAMA