logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć skaner Mustek 12000SP SCSI do komputera bez portu ISA?

TomGra 07 Sty 2004 14:43 3714 7
REKLAMA
  • #1 465969
    TomGra
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Posiadam skaner Mustek scanexpres 12000SP podłączany do portu SCSI. Problem w tym że scsi jest ISA a ja już nie mam isy.
    Czy ktoś już próbował to połączyć z jakimś innym kontrolerem SCSI(PCI) ?
  • REKLAMA
  • #2 473864
    zenonb
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam.
    Sokojnie możesz wykorzystać dowolny kontroler SCSI PCI, problemem może być odpowiedni kabel bądź przejściówka, ze względu na rozmaitość złącz SCSI.
  • REKLAMA
  • #3 473896
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 751
    Cześć !

zenonb napisał:
    Witam.
    Sokojnie możesz wykorzystać dowolny kontroler SCSI PCI, problemem może być odpowiedni kabel bądź przejściówka, ze względu na rozmaitość złącz SCSI.

W tym co piszesz jest tylko jeden malutki problemik . Driwery do tego skanera są pisane pod dedykowany kontroler .
    Po podczas instalacji masz do wyboru : AHA xx15 ( ISA ) i ten dedykowany. Z innymi driverami się nie spotkałem ( a mam taki skaner ) . Tak więc , skoro piszesz , że można zastosować dowolny kontroler PCI , to napisz koledze , skąd ściągnąć drivery i soft pod PCI . Ja też chętnie skorzystam :D
  • #4 487366
    zenonb
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam.
    Dość długo mnie nie było.
    Właśnie ściągnąłem drivery i jak byk stoi do wyboru:
    "Adaptec Compatible SCSI Card [AHA-1542, 2940, 2940UW ...]" pod WinNT lub:
    "Adaptec AHA series AT-to-SCSI bus host adapter (please make sure ASPI manager is already installed)" pod Win9x,
    To stary skaner i co prawda brak jest sterów pod XP - ten mam zainstalowany i nie mam takiego skanera.
    Nie powiem z absolutną pewnością, że to zadziała ale dalej twierdzę, że można wykorzystać dowolny kontroler PCI z poprawnie zainstalowanym ASPI w systemie - wybierając powyższe opcje.
    Drivery ściągnięte ze strony producenta.
  • #5 912673
    radiomechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    ogólnie mówiąc - odpowiedź na to pytanie trochę późno - ale będzie dla innych - posiadam taki sam skaner i długo rozważając nad wyborem karty - zdecydowałem sie na kupno konwertera USB - SCSI - też na wyjście DB25 pin - tylko trzeba podłaczać przez jakiś przedłużacz - bo gniazdo w skanerze jest trochę "zabudowane" plastikiem dookoła, jest to produkt firmy XIRCOM, można to nabyć na Allegro w cenie ok 25 zł (nowe - zapakowane) w dziale "osprzęt dla APPLE" , jedyny minus - jest problem z uruchomieniem tego skanera pod XP - nie pomagały ściągnięte jakieś aktualizacje sterowników, najlepiej sprawuje się pod W 98 ....
  • REKLAMA
  • #6 1896671
    mouseman77
    Poziom 13  
    Ocena: 59
    I naprawde nie ma sposobu zeby odpalic tego XIRCOMa USB-SCSI pod Win 2k lub XP? Na 98 u mnie tez idealnie chodzilo (podczas instalacji musteka trzeba bylo wybrac polaczenie pzez karte SCSI a nie przez oryginalna od skanera) Teraz nie moge zainstalowac, nie znalazlem sterownikow pod 2000 w necie, a oprogramowanie dolaczone do konwertera dziala tylko pod W98 :( Coprawda wyreczylem instalatora i skonfigurowalem recznie, ale wyskakuje ekran "stop" i restartuje sie komputer... Najgorsze jest to ze system widzi skaner jako urzadzenie pamieci masowej... Ale PortGear USB SCSI wykrywa...
  • REKLAMA
  • #7 1898746
    radiomechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    no własnie - tez kilka dni przesiedziałem przy w2000 i sumarycznei odstawiłem w kąt skaner ... teraz skanery staniały tak więc opłaca sie kupic mało uzywany i nie zdewastowany skanerek na USB ... a zjednego skanera t szybe wyciągnałem - jest na podkładke pod cos - równiutka, bez pofałdowań :-D
  • #8 7981545
    alamat
    Poziom 11  
    Dzięki wam zaoszczędziłęm czasu i odstawiam 12000sp do utylizacji.
    Chociarz na początku nie wiedziałem i myślałem że to LPT.

Podsumowanie tematu

✨ Skaner Mustek ScanExpress 12000SP wykorzystuje interfejs SCSI podłączany do portu ISA, co stanowi problem przy braku takiego portu w nowoczesnych komputerach. Można spróbować użyć dowolnego kontrolera SCSI PCI, jednak kluczową kwestią są odpowiednie sterowniki i kompatybilność kabli lub przejściówek ze względu na różnorodność złącz SCSI. Sterowniki dostępne na stronie producenta obsługują m.in. karty Adaptec AHA-1542 i podobne, ale są przeznaczone głównie dla systemów Windows 9x i NT, brak natomiast wsparcia dla Windows XP i nowszych. Alternatywnym rozwiązaniem jest zastosowanie konwertera USB-SCSI, np. firmy XIRCOM, jednak jego działanie jest stabilne głównie pod Windows 98, a pod Windows 2000 i XP występują problemy ze sterownikami i rozpoznawaniem urządzenia. Ze względu na trudności z kompatybilnością i brak wsparcia sterowników, wielu użytkowników decyduje się na wymianę skanera na nowszy model z interfejsem USB.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA