logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór anteny magnesowej do ALAN 102+ do 170 zł, długość 70-80 cm

arczi68159658 14 Mar 2008 12:14 8426 15
REKLAMA
  • #1 4907715
    arczi68159658
    Poziom 21  
    Ocena: 6
    Witam.

Kupiłem ostatnio zestaw ALAN 102+ z antenką Hustler (98cm) - magnesówka.

Problem polega na tym że bardzo szumi przy rozkręconym squelch'u a jak go skręce to zasięg mam około 500 metrów.(zachowuje siętak samo zarówno przy zapalonym jak i zgaszonym silniku).

Wczoraj podpiąłem moje radyjko do anteny znajomego i o dziwo porównanie jak dzień do nocy. Na jego antence radio chodziło 100 razy lepiej niz na mojej. Jego antenka to jakiś PRESIDENT (magnesówka) strojony przesuwną cewką na promienniku długości około 40 cm.

Byłem ponownie u sprzedającego i doszliśmy do ugody, że wymieni mi antenkę na jaką bede chciał (za tego HUSTLERa dałem 70 zł - mogę dołożyć mu jeszcze jakieś 100 zł).

Więc moi koledzy pytanie jest jaką antenkę dobrać do tego radyjka (magnesówkę gdyż chcę mieć swobodną możliwość przełożenia zestawu do drugiegosamochodu) za około 170 zł (chodzi mi o nie dluższą jak 70-80 cm), żeby wkońcu mój zestaw zaczął jakoś po ludzku pracować.

Za wszelkie sugestie z góry dziękuję.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 4908359
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4909026
    arczi68159658
    Poziom 21  
    No właśnie problem w tym że nie wiem co to dokładnie za model.
    Na magnesie napisane jest "PRESIDENT" i to wszystko.

On też nie wie który to model bo kupił ja z drugiej ręki i bez dokumentacji więc jest problem z określeniem jej parametrów :(

Koledzy pomóżcie w tym temacie bo to naprawde dla mnie wazne.

Pozdrawiam.
  • #4 4909682
    monrad
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Proponuję Alan 9 plus lub ML 145 dobre i niedrogie,polecam
  • REKLAMA
  • #5 4910204
    arczi68159658
    Poziom 21  
    Myslsłem raczej o jakiejś antence PRESIDENTa.
    Z doświadczenia wiem że z guana bata nie ukręcisz i w tym przypadku się to sprawdziło.
    Wolę dorzucić parę złociszy i kupić np jakiegoś PRESIDENTa np 60-80 cm (bo skoro kumpla 40stka daje dobre efekty to na dłuższej powinno być jeszcze lepiej.

Problem tylko w tym który model do max 170 zł.

pozdrawiam.
  • #6 4910308
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Pamiętaj że im dłuższa antena tym lepiej się sprawdza.
    Długość fali to 11m a nie 60cm.
  • REKLAMA
  • #7 4910372
    arczi68159658
    Poziom 21  
    W pełni się z Tobą zgadzam .

Antenka musi być taka żeby można ją było szybko przełozyć do drugiego samochodu.

Najlepiej żeby była strojona cewką przesuwną na promienniku (wtedy zestarjam z jednym samochodem - zaznaczam sobie na promienniku połozenie cewki i zestrajam z drugim samochodem zaznaczając równeż połozenie cewki na promienniku.

Obydwa rzeczone samochody to VW Passat kombi i VW golf II.

W pasku długa antena by wygladała OK ale w przypadku golfa wygladało by to raczej jak samochodzik sterowany pilotem :(

Antena kumpla o której mówiłem ma własnie taki promiennik (prawdopodobie z włókna - lub jest to drut pokryty jakąś otuliną - o srednicy około 5-8mm)na którym znajduje się cewka.

Muszę wybrać kompromis pomiedzy tymi dwoma samochodami i taka antenka o wymiarach 60-80cm była by najlepsza, tylko jaka da mi najlepsze efekty w spółpracy z ALANem 102+ ?

Jego pracuje w miarę czysto na odległość około 6-8Km w mieście i do 11Km na trasie więc antena około 60-80 cm powinna dac lepszy efekt.

Jest jeszcze jedna sprawa - u mnie szumy na squelchu giną dopiero na połowie a u niego przy tej antence na rzkręconym maxymalnie sa znikome.

Jaki model panowie proponujecie tego presidenta ??

Pozdrawiam.
  • #8 4911641
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4912226
    albrecht
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Jak nie wiesz co to za ant. to podjedz z kolegą do jakiegoś dobrego sklepu i weź ją na wzór i powiedz, że identycznej szukasz.
  • #10 4913386
    monrad
    Poziom 17  
    Z wieloletniej praktyki wiem że anteny "Presidenta" są mocno przereklamowane i płaci się za nazwę a w tej klasie jest wiele dużo lepszych anten co do wykonania i użytch materiałów z których są wykonanejak i parametrów.
  • #11 4913485
    arczi68159658
    Poziom 21  
    Kolego @monrad - poleć mi jak możesz cos konkretnie - jakiś konkretny model antenki.

Coraz bardziej zagłebiam się w temat CB i powoli dorastam do wniosku że najlepsze są antenki mocowane na stałe.

a co powiecie panowie na taką zamiankę.

Za te pieniądze kupuję dwie antenki średniej klasy montowane na stałe i mocuję jedną do paska, a drugą do golfa i tylko samo radio przekładam (kto wie czy kiedyś nie skuszę sie na kupno drugiego radia do drugiego samochodu :) )

Mam na myśli antenki długości około 145 cm lub 145 cm do passata a 80 cm do golfa.

Powiedzcie mi czy kupie coś konkretnego majac przeznaczoną na to tę kwotę ?

Proszę o konkretne nazwy i modele bo w temacie CB jestem jak narazie początkującym.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 4913880
    monrad
    Poziom 17  
    Oczywiscie ideałem jest antena montowana na stałe ( jezeli nie żal nadwozia, reszta to półśrodki ), polecam anteny firmy SIRIO,ALAN, MIDLAND, mniej LEM. polecam Megawat 3000l ub AP 1500 zresztą wejdz na www.alan.com.pl - link do anteny CB przewoźne.
  • #13 4914473
    arczi68159658
    Poziom 21  
    O taką odpowiedź kolego @monrad mi chodziło.

Mam jeszcze jedną kwestię do rozwiązania - czy po załozeniu jednej z tych antenek zamilkną szumyi trzaski jakie mam w tym momencie generowane przez moją magnesówkę ?

Sprawa wygląda tak, że przy wyłaczonym silniku squelch'a muszę mieć skreconego na prawie połowę żeby wyeliminować szumy jak zapalę silnik to próg szumów sie podnosi i muszę podkręcić SQ na połowę i podczas rozmowy słyszę trzaski i szumy (ta sytuacja dzieje się na zewnątrz).

Jak wjadę samochodem do garażu (garaż murowany z blaszanymi drzwiami) to na wyłaczonym silniku na rozkręconym SQ słychać naprawde tylko minimalne szumy, a jak zapalę silnik oczywiście próg się podnosi i musze go nieco podkręić (tylko w garażu mogę dokładnie zaobserwować że słyszę pompę paliwa i cewkę albo alternator ale jest o niebo lepiej jak na zewnątrz).

Szumy napewno absorbuje antena gdyż na odkręconej antenie w radiu jest martwa cisza zarówno przy zapalonym jak i zgaszonym silniku.

Na zasilanie profilaktycznie dałem filterek zdjęty ze starego radia samochodowego alpine'a.

Wiec poradzcie koledzy czy pozbęde się tych zakłuceń po załozeniu anteny na stałe czy to dopiero poczatek moich zmagań z szumami?

Narazie zestaw mam włożony w golfie i wszystkie obserwacje są z tego samochodu.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #14 4914856
    monrad
    Poziom 17  
    Witam sprawa szumów a zakłócenia od silnika to dwie różne kwestie.Jeżeli silnik generuje zakłócenia to bez odkłócenia silnika u dobrego elektryka samochodowego sie nie obejdzie,Poziom blokady szumów dlatego jest regulowany ponieważ poziom ten zmienia się razem z natężeniem sygnału i jego użytkowników. Dobrym rozwiązaniem jest "ASC" ale to wiążę się ze zmianą radia ( ASC -automatyczna regulacja blokady szumów ) Zakłócenia od silnika mocno się zmniejszą po zainstalowaniu anteny na stałe ( mogą również zniknąć całkowicie po podłączeniu zasilania wprost do akumulatora,oczywiście przez bespiecznik)
  • #15 5486446
    sirs
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    arczi68159658 napisał:
    O taką odpowiedź kolego @monrad mi chodziło.

Mam jeszcze jedną kwestię do rozwiązania - czy po załozeniu jednej z tych antenek zamilkną szumyi trzaski jakie mam w tym momencie generowane przez moją magnesówkę ?

Sprawa wygląda tak, że przy wyłaczonym silniku squelch'a muszę mieć skreconego na prawie połowę żeby wyeliminować szumy jak zapalę silnik to próg szumów sie podnosi i muszę podkręcić SQ na połowę i podczas rozmowy słyszę trzaski i szumy (ta sytuacja dzieje się na zewnątrz).

Jak wjadę samochodem do garażu (garaż murowany z blaszanymi drzwiami) to na wyłaczonym silniku na rozkręconym SQ słychać naprawde tylko minimalne szumy, a jak zapalę silnik oczywiście próg się podnosi i musze go nieco podkręić (tylko w garażu mogę dokładnie zaobserwować że słyszę pompę paliwa i cewkę albo alternator ale jest o niebo lepiej jak na zewnątrz).

Szumy napewno absorbuje antena gdyż na odkręconej antenie w radiu jest martwa cisza zarówno przy zapalonym jak i zgaszonym silniku.

Na zasilanie profilaktycznie dałem filterek zdjęty ze starego radia samochodowego alpine'a.

Wiec poradzcie koledzy czy pozbęde się tych zakłuceń po załozeniu anteny na stałe czy to dopiero poczatek moich zmagań z szumami?

Narazie zestaw mam włożony w golfie i wszystkie obserwacje są z tego samochodu.

Pozdrawiam.

Witam, kolego trochę czasu upłynęło, czy dobrałeś w końcu jakąś antenkę do swego radia? Pytam bo mam podobny problem, radyjko dostałem w prezencie bez anteny i teraz szukam czegoś dobrego.
    Pozdrawiam!
    Roman
  • #16 5488277
    M. S.
    Poziom 34  
    Ocena: 680
    Każda sprawna antena powinna pasować do każdego sprawnego radia pod warunkiem prawidłowego montażu, prowadzenia zasilania radia i odpowiedniego "traktowania" przewodu antenowego. Najlepsza antena i najlepsze radio nie będą dobrze działać np. z przewodem zmiażdżonym elementami nadwozia. Nikt nie wspomina nic o pomiarze SWR. Pomiar ten powinien wskazać czy dzieje się coś niedobrego.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada zestaw CB ALAN 102+ z anteną magnesową Hustler o długości 98 cm, która generuje silne szumy przy rozkręconym squelchu i ogranicza zasięg do około 500 m. Po podłączeniu radia do anteny magnesowej PRESIDENT (ok. 40 cm, z cewką przesuwną na promienniku) zasięg i jakość sygnału znacznie się poprawiły. Poszukuje anteny magnesowej o długości 70-80 cm, mieszczącej się w budżecie do 170 zł, którą można łatwo przenosić między dwoma samochodami (VW Passat kombi i VW Golf II). Preferuje antenę z cewką przesuwną na promienniku, umożliwiającą strojenie i dostosowanie do różnych pojazdów. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące anten montowanych na stałe (np. Sirio, Alan, Midland, Megawat 3000l, AP 1500) jako bardziej efektywnych, choć mniej mobilnych. Zwrócono uwagę, że szumy i trzaski mogą wynikać z zakłóceń elektromagnetycznych generowanych przez silnik, które nie zawsze rozwiąże sama wymiana anteny magnesowej. Zalecane jest także sprawdzenie poprawności montażu, jakości przewodu antenowego oraz pomiar SWR. Wskazano, że anteny PRESIDENT są często przereklamowane, a w podobnej cenie można znaleźć lepsze modele. Propozycje konkretnych modeli magnesówek to m.in. CB27S (z cewką na promienniku, strojenie 26,5-27 MHz) oraz anteny Alan 9 plus i ML 145. Autor rozważa także zakup dwóch anten montowanych na stałe o długości około 145 cm i 80 cm do dwóch samochodów, co może być lepszym rozwiązaniem niż antena magnesowa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA