logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KWP2000 na FT232 – sterowniki USB do własnego montażu, wykrywanie jako nieznane urządzenie

mikul1981 15 Mar 2008 12:08 1748 5
REKLAMA
  • #1 4911305
    mikul1981
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.
    Uruchamiam sobie takie urządzenie na ft232 (własny montaż) i komp widzi jako nieznane urądzenie. Mam takie pytanie czy ma ktoś może jakieś drivery lub program pomocny w urchomieniu.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 4913066
    diagsystem
    Poziom 15  
    Ocena: 66
    Witam
    Sterowniki i program są ogólnodostępne w internecie. Jak chcesz to mogę Tobie wysłać na e-mail.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4917066
    mikul1981
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ok. Jeśli można to proszę o jakieś pliczki z wsadzikiem drivery bo coś mam ale niewiem czy sprawne.
    Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 6989839
    dobelmondo
    Poziom 11  
    Pisałem w innym dziale, ale nie dostałem odpowiedzi więc podpinam się tutaj co by nie śmiecić.

Mam KWp2000. Łączy mi się z autkiem. Pokazuję info o ecu, nr vin itp.
    Ale mam aktywną opcję Write natomiast opcja Read jest nie aktywna.
    Chciałem zrobić backup z auta tak na wszelki wypadek, ale gdzieś wyczytałem ze się nie da w tym aucie.
    Astra 2.0 DTI ( DTH)
    ECU: 0 281 010 267
    2 x 29F010

I teraz pytanie:

1. Czy rzeczywiście nie ma opcji wyciągnięcia oryginału z auta ( akurat tego)?
    2. Czy jeśli wyjmę oryginalne kości, i wlutuję nowe "dziewicze" to będę mógł wgrać plik przez KWP2000? czy zostaje mi programowanie samych kości programatorem jakimś innym, i dopiero wlutowanie?

Sorki za lamerskie pytanie, ale chciałem sobie "coś zmodzić" we własnym aucie i w miarę opcji nic nie popsuć.
  • REKLAMA
  • #5 6989869
    brandy-p
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    Zapisać możesz i stare kości, tylko nie możesz odczytać, ale kwp2000 nie lubi tych sterowników i najczęściej w trakcie zapisu wuskakuje error i zostaje wylut pamięci.
  • #6 6989886
    dobelmondo
    Poziom 11  
    Dzięki.
    Czyli już wiem ze oryginały wylutuję o odłoże na półeczkę.

A powiedz czy KWP połączy się i zapiszę czyste, świeżo wlutowane kości, czy może będę musiał użyć np. Willem i zaprogramować je na stole, a potem dopiero wlutować???

jeśli nie KWP to czym to pójdzie bez problemowo? Galleto?
    Ale zakładam że po którejś tam próbie i przez KWP da się to zaprogramować?
REKLAMA