logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz ZHAOXIN JPS-305DG – jak działa regulacja napięcia i prądu, opinie użytkowników

belatrix1 15 Mar 2008 19:56 5987 6
REKLAMA
  • #1 4913039
    belatrix1
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Przeszukałem i jakoś nic na temat tych zasilaczy (poza jednym postaem z 2004 roku) nie znalazłem.

Fajnie wyglądają, jest ich pełno w przeróżnych cenach i brakuje tylko jakiejś opinii.
    Przykładowo zasilacz o symbolu JPS-305DG z Allegro
    Zasilacz ZHAOXIN JPS-305DG – jak działa regulacja napięcia i prądu, opinie użytkowników

Czy ktoś z kolegów może opisać działanie tego zasilacza - ja nie rozumiem
    sprzedawcy który mówi że jednymi potencjometrami ustawia się napięcie a drugimi natężenie prądu.
    Nie da się przecież ustawić żądanego natężenia bez zmiany napięcia.
    Za to zmieniając napięcie zmieniamy także natężenie w obwodzie zasilanym.
    Może tymi prądowymi ustawiamy sobie natężenie które potem jest utrzymywane a zasilacz automatycznie zmienia napięcie aby stabilizować prąd ?? Okazuje się że jednak nie. I dalej pozostaje twierdzenie że osobno ustawia się napięcie a osobno prąd.
    Czy ktoś z kolegów wie o co tu chodzi :?:
    I czy macie jakieś na temat tych zasilaczy opinie :?:
  • REKLAMA
  • #2 4913158
    edekk
    Poziom 26  
    Ocena: 115
    Nie wartość prądu , tylko ograniczenie prądowe .Zasilacz po przekroczeniu ustawionego prądu obniża napięcie i sygnalizuje to.
  • REKLAMA
  • #3 4913313
    belatrix1
    Poziom 11  
    Aha, czyli nie jest to żadna regulacja płynącego prądu tylko ograniczenie - ustawianie maksymalnego prądu którego nie chcę przekroczyć gdyby ustawione stałe napięcie okazało się w jakiejś tam chwili np za wysokie.
    No ale czy to znaczy że wyświetlacz prądowy wyświetla ten ustawiony prąd który sobie ustaliłem i nic więcej czy może ustawiam to ograniczenie prądowe w jakiś tam sposób a później na tym wyświetlaczu mam pokazane jak na amperomierzu jaki płynie prąd w obwodzie zasilającym ? Czyli wyświetlacz spełniałby dwa zadania - do ustawiania ogranicznika oraz jako wyświetlacz amperomierza :?:

A jakaś opinia :?: warto kupować :?:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4913371
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    ależ da się... ustawić ograniczenie maksymalnej wartości prądu (stosownymi pokrędłami), jeśli obciążenie tego zasilacza będzie takie, iż będzie stabilizował napięcie (ustawione innymi stosownymi pokrędłami).
    Natomiast w przypadku kiedy parametry obciążenia tego zasilacza będą takie, że przekroczona będzie nastawiona wartość ograniczenia prądowego zasilacz ten automatycznie przejdzie ze stabilizacji napięcia na stabilizację prądu.

Zasada opracowana jeszcze w latach '60 ub.w. przez inżynierów z HP i powszechnie stosowana w laboratoryjnych zasilaczach stabilizowanych o stabilizacji ciągłej (zasilaczach liniowych).
    Taki sposób regulacji (wg oryginalnej anglosaskiej nomenklatury) nosi nazwę: zasilacza o charakterystyce krzyżowej, inaczej o charakterystyce ograniczonej odcinkami prostymi (prostopadłymi do osi współrzędnych - czyli idealnych źródeł; napięcia oraz prądu) na jego charakterystyce zewnętrznej które są związane z nastawami;
    - ograniczenia prądowego,
    - stabilizacji napięcia.
    Ograniczenie prądowe jest tu nadrzędne nad stabilizacją napięcia.
    Zobacz: Constant Voltage Constant Current Regulatet Power Suplies. Hewlett Packard Tech Leter, 1964, Nr 2, ale również (a może przede wszystkim) TAM.

Pozdrawiam
  • #5 4913473
    belatrix1
    Poziom 11  
    No to zaczyna mi się już rozjaśniać :D
    Bardzo dziękuję za wyjaśnienia.
    Ciekawi mnie jeszcze tylko jak z niezawodnością tego producenta.
    Dodano:
    hm... kurcze będę pierwszym użytkownikiem Question
    No to wolę nie być.
    Z tego by wynikało raczej że ten sprzęt nie cieszy się dobrą opinią a właściwie żadną Crying or Very sad
  • REKLAMA
  • #6 4919513
    Robak1000
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam

Przypnę się do wątku z pytaniem o podobny zasilacz model RNX-303D http://www.allegro.pl/item324092280_zasilacz_rnx_303d_regulowany_30v_3a_gw_fv%5D.html
    A moje pytanie czy tym czymś mogę ładować i jesli tak to czy lepiej tym czy http://www.allegro.pl/item329086284_ladowarka_rozladowywarka_mikropocesorowa_2_4_12v.html akumulatory typu http://www.allegro.pl/item323918049_akumulator_8_4v_1400_mah_ni_mh_intellect_.html?
    Robert
  • #7 4919903
    belatrix1
    Poziom 11  
    Codo ładowania to "na upartego" oczywiście że można.
    Tak zwana ładowarka czasowa czyli ładujesz ten akumulatorek 1/10 jego pojemności wyrażoną w amperach (dla tego aku 140mA) przez 10 godzin oraz dokładasz 3 godziny extra (ze względu na sprawność aku Ni-MH która jest ok 70-80%) i akumulatorek jest naładowany. Tak działają najtańsze ładowarki.
    Zdecydowanie lepiej stosować jakąś tanią ładowarkę mikroprocesorową.
    Te akumulatorki mają mały ale zawsze efekt pamięciowy więc od czasu do czasu przy takim ręcznym ładowaniu dobrze jest rozładować akumulatorek całkowicie przed kolejnym ładowaniem.

Co do opinii na temat w/w zasilacza to chyba się nie doczekamy :)
    Już jakiś mędrek zakablował mnie do moderatora jako ordynarnie reklamującego się (chyba sprzedawcę). Może więc niech ten moderator usunie ten jakże paskudny i ordynarny dla niektórych wątek :cry:
    i będzie spokój.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zasilacza ZHAOXIN JPS-305DG, a główne pytanie odnosi się do zasady działania regulacji napięcia i prądu w tym urządzeniu. Wyjaśniono, że potencjometry służą do ustawiania wartości napięcia oraz ograniczenia prądowego, a nie do bezpośredniej regulacji płynącego prądu. Zasilacz działa na zasadzie stabilizacji napięcia do momentu przekroczenia ustawionego limitu prądowego, po czym automatycznie przechodzi w tryb stabilizacji prądu, obniżając napięcie, aby nie przekroczyć zadanego prądu. Ta metoda, znana jako charakterystyka krzyżowa (cross-over), jest powszechnie stosowana w zasilaczach laboratoryjnych liniowych. Wyświetlacz prądowy pełni podwójną funkcję – pokazuje ustawione ograniczenie prądowe oraz aktualny prąd obciążenia. Wątpliwości dotyczą także opinii o niezawodności producenta ZHAOXIN, która jest słabo udokumentowana i niejednoznaczna. W dyskusji pojawił się również model RNX-303D, porównywany pod kątem możliwości ładowania akumulatorów Ni-MH, gdzie zasugerowano, że zasilacz może być używany do ładowania, ale lepszym rozwiązaniem są dedykowane ładowarki mikroprocesorowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA