logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B5 2000 - kontrolka AIRBAG po wymianie tarczek w liczniku, jak zresetować?

boryseck 16 Mar 2008 03:00 3920 9
REKLAMA
  • #1 4914361
    boryseck
    Poziom 2  
    Witam
    Mam pytanie odnośnie licznika i kontrolki AIRBAG-u
    Wymieniałem ostatnio TARCZKI na ładniejsze w liczniku mojego passata B5 z 2000 roku Benzyna .
    I po wymianie zlożeniu licznika i ponownym podlonczeniu pojawila sie kontrolka z AIRBAGIEM plus napis AIR BAG FAULTY .

I teraz moje pytanie : nie bylo ingerencji w poduszki ZADNEJ jak rowniez w czujniki , tylko odlonczenie licznika .

CO z tym zrobic :

Czy klania mi sie wizyta w warsztacie zeby to ZRESETOWALI czy tesz mozna to samemy jakos zresetowac ,

Pozdrawiam i czekam na POMOC

Regulamin, p.10.9 i 15. Proszę poprawić. [MS]

Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy!
  • REKLAMA
  • #2 4914414
    korekkorek
    Poziom 12  
    Witam

Pewnie przy wyjętym liczniku włączyłeś zapłon
    Trzeba wykasować błąd
  • REKLAMA
  • #3 4915238
    boryseck
    Poziom 2  
    Witam

Tak zgadza sie przekrecilem kluczyk bo chcialem sprawdzic czy moge jechac bez LICZNIKA .

Jednak nie moge :(

Teraz jak lub za pomocą jakiego urządzenia wykasować ten błąd .
    Ostatnio sie zaopatrzylem w kabelek OBD 2 , a napis na kablu to VAG TACHO 2,2

Czy za pomoca tego kabla moge to zrobic , jezeli tak prosze o jakies wskazówki .

Serdeczne dzieki z GÓRY

Adi
  • #4 4916317
    ARTURG14
    Poziom 19  
    Ocena: 112
    Wybierasz rodzaj licznika (vag tacho jest do korekcji przebiegu),następuje komunikacja,na dole są ikonki naciśnij "clear faul
    code" i po kłopocie
  • REKLAMA
  • #5 4916962
    fazaele
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    ARTURG14 napisał:
    Wybierasz rodzaj licznika (vag tacho jest do korekcji przebiegu),następuje komunikacja,na dole są ikonki naciśnij "clear faul
    code" i po kłopocie
    kolego mylisz sie vag tacho wykasuje bledy licznika a nie poduch ale wystarczy zwykly vag
  • REKLAMA
  • #6 4917117
    boryseck
    Poziom 2  
    Koledzy

Podlonczylem dzis kompa pod auto urzywajac mojego kabelka i co mi wykazalo :

Program to VAG COM :
    I pokazuje mi ze interfejs podlonczony status 5 MODEM .

jak prubuje przeskanowac to caly czas to samo interfejs nie gotowy , i pokazuje mozliwe przyczyny . czyli nie podlonczony kabel , nie przekrecony kluczyk , itp .
    Wszystko jst tak jak powinno wiec prosze o jakies inne wskazowki , lub tesz pomoc w wyborze programu .

Pozdrawiam

Regulamin, p.10.9 i 15. Proszę poprawić. [MS]

Rady:
    - dbaj o styl swojej wypowiedzi
    - nie popełniaj błędów
    - nie zaniżaj poziomu elektroda.pl
    Dziękujemy!
  • #7 4917263
    ARTURG14
    Poziom 19  
    Ocena: 112
    A sterowniki zainstalował?najtańszy vag pomoże
  • #8 4927216
    boryseck
    Poziom 2  
    Witam ponownie
    A czy kolega moglby jakos szerzej z tymi sterownikami gdyz jestem poczatkujacy .
    pozdrawiam
  • #9 6088315
    teodor76
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    kolego pod vag com potrzebujesz inny interface a twój VAG TACHO 2,2 służy do innych rzeczy co za tym idzie musisz zaopatrzyć się w kabelek co obsługuje albo vag coma lub polski vag potem musisz połączyć się z sterownikiem poduszek i wykasować błędy
  • #10 6491824
    sipowitz
    Poziom 18  
    Ocena: 72
    A dokładniej to:
    Select -> 15 Airbags -> Fault Codes 02 -> Clear Codes 05 -> Done, Go back
    i po sprawie.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie tarczek w liczniku Passata B5 z 2000 roku pojawiła się kontrolka AIRBAG z komunikatem "AIR BAG FAULTY". Problem wystąpił mimo braku ingerencji w poduszki powietrzne i czujniki, jedynie licznik był odłączany. Przyczyną może być włączenie zapłonu przy wyjętym liczniku, co spowodowało zapisanie błędu w sterowniku poduszek. Do wykasowania błędu potrzebny jest odpowiedni interfejs diagnostyczny i oprogramowanie. Kabel VAG TACHO 2.2, posiadany przez użytkownika, służy głównie do korekcji przebiegu i nie obsługuje kasowania błędów poduszek. Zalecane jest użycie interfejsu kompatybilnego z VAG-COM lub polskiego VAG oraz oprogramowania pozwalającego na komunikację ze sterownikiem poduszek powietrznych. Procedura resetu błędu w VAG-COM to: wybór modułu 15 Airbags, odczyt kodów błędów (Fault Codes 02), kasowanie kodów (Clear Codes 05) i zakończenie (Done). Konieczne jest również zainstalowanie odpowiednich sterowników do interfejsu diagnostycznego, aby zapewnić poprawną komunikację z pojazdem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA