logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyregulować układ zapłonowy w WSK 175 M21W2? Motocykl nie wkręca się na obroty.

zolnierz 16 Mar 2008 12:02 21779 15
REKLAMA
  • #1 4914629
    zolnierz
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Proszę, o wskazówki dotyczące regulacji układu zapłonowego WSK-i 175. Zamierzam go wyregulować, ponieważ motorek nie chodzi płynnie na obrotach i wolniej się wkręca na obroty. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 4916970
    M.B.
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Regulacja zapłonu polega na ustawieniu przerwy na przerywaczu w danym momencie, a więc w chwili najwyższego punktu jaki osiąga tłok w cylindrze(najlepiej śrubokrętem).
    Sprawdź świece, a najlepiej wymień na nową.
    I jeszcze przeczyść gaźnik.
    Pozdr
  • REKLAMA
  • #3 4917069
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    M.B. napisał:
    Regulacja zapłonu polega na ustawieniu przerwy na przerywaczu w danym momencie, a więc w chwili najwyższego punktu jaki osiąga tłok w cylindrze(najlepiej śrubokrętem).
    Sprawdź świece, a najlepiej wymień na nową.
    I jeszcze przeczyść gaźnik.
    Pozdr

Głupoty kolego wypisujesz !
  • #4 4919297
    M.B.
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    aceton napisał:
    Głupoty kolego wypisujesz !

Jeśli tak to czemu nie opiszesz dokładniej. Napisałem w wielkim skrócie, ale to prawda.
    Marcin_Ziom tu masz dokładniejszy opis:D Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #5 5334750
    Srelu
    Poziom 11  
    jesli nie wchodzi na obroty na jalowym biegu albo masz broblem z zapaleniem np. cos lapie ale nie chce zaskoczyc to znaczy ze swieca ujowa na 99% taki ma urok ten siliczek strasznie wybreny na swiece =]

zawsze mialem problem z odpalenie miedzy innymi z powodu rozladowanego alu. teraz przerobilem troche zasilanie.. korzystam z 4 cewek na swiatla do produkcji iskry:P niezdedna byla tez modyfikacja swiecy :)

Na dzien dzisiejszt wsk 175 pali lepiej od 125 sam nie wierzłem a jednak tak jest.. zima.. lato miesiac nie odpalana 5 x na ssaniu pozniej normalnie pyk.. i pojechali...

jesli macie jakies pytanie to sluze pomocą

POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #6 5652209
    ULOK2405
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    No to jak się kolega poleca to ja mam pytanie.
    Nie wiem co jest nie mogę odpalić silnika (co to za pojazd nie wnikajmy:)) od wsk 175 cały czas wali mi w tłumnik i czasami odbije w gaźnik.Już wszystko wyczyściłem jak by nie ustawić zapłonu to nić to nie daje nie wiem już co to może być...
  • #7 5652584
    Blicek
    Poziom 26  
    Ocena: 217
    A na ille milimetrow przed zwrotem zewnęcznym ustawiasz ten zaplon?
  • #8 5655640
    ULOK2405
    Poziom 12  
    Już nieaktualne:) problem się sam rozwiązał...:D ale dzięki za chęci
  • #9 5716925
    ULOK2405
    Poziom 12  
    jaka jest zalecana świeca do wsk 175?
    chodzi mi o symbol
  • #10 5774261
    Srelu
    Poziom 11  
    Ja mam taką.. za pare lat bedzie pelnoletnia:) tylko troszke skrociłem elektrode brzeszczotem :) oo
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Dodano po 2 [minuty]:

zapomnialem dodac ze nie zawiodła mnie juz od roku praktycznie zawsze pali od kopa i nie straszne jest jej zalanie
  • REKLAMA
  • #11 5774652
    rychu 165a
    Poziom 1  
    ja mam takie pytanie dlaczego bije mi w gaznik moze byc przyczyna dostanie sie wody do gaznikia poniewaz jezdzilem bez filtra
  • #12 5779658
    Srelu
    Poziom 11  
    jak ci strzela w gaznik to masz opozniony zaplon
  • #13 7540985
    matioska1
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    siema.
    co mi jest potrzebne zeby przerobic wsk 125 na zapłon od 175 i czy wogóle da rade to zrobić?
  • #14 7589745
    mariusz-olszyk
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Załóż do Ferrari Świece z malucha a co dopiero przerobic do 125 zapłon z 175
  • #15 7694296
    slawek87
    Poziom 19  
    Ocena: 103
    matioska1 napisał:
    siema.
    co mi jest potrzebne zeby przerobic wsk 125 na zapłon od 175 i czy wogóle da rade to zrobić?
    oczywiście że da radę jest to proste jak przerobiłem miała podobny dźwięk do 175
  • #16 9243177
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3623
    Żenujący poziom.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regulacji układu zapłonowego w motocyklu WSK 175 M21W2, który ma problem z płynnym wkręcaniem się na obroty. Podstawowa metoda regulacji polega na ustawieniu przerwy na przerywaczu w momencie najwyższego położenia tłoka w cylindrze. Zaleca się także sprawdzenie i ewentualną wymianę świecy zapłonowej oraz dokładne oczyszczenie gaźnika. Problemy z odpalaniem i nierówną pracą silnika mogą wynikać z zużytej lub niewłaściwej świecy, opóźnionego zapłonu, dostania się wody do gaźnika lub rozładowanego akumulatora. Wskazane jest stosowanie świec o odpowiednim symbolu dedykowanych do WSK 175, a także możliwe modyfikacje układu zapłonowego, np. wykorzystanie cewek ze świateł do poprawy iskry. W przypadku strzałów w gaźnik przyczyną może być opóźniony zapłon. Dyskusja zawiera link do szczegółowego opisu regulacji zapłonu oraz wymienia praktyczne doświadczenia użytkowników dotyczące poprawy pracy silnika i zapłonu w modelu WSK 175.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA