logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kompilator do ATmega – czy Bascom obsługuje kod w assemblerze lub C?

rafcio363 16 Mar 2008 14:55 1652 8
REKLAMA
  • #1 4915364
    rafcio363
    Poziom 30  
    Ocena: 266
    witam.
    Zamierzam zrobić projekt na atmedze początkowo chcę spróbować z bascomem, teraz moje pytanie.

Czy można używać w kompilatorze bascoma - assemblera albo C?

Projekt chciałbym zrobić w C albo w Asmie ale coś czuje ze mnie to może przerosnąć z braku czasu i na razie chciałbym spróbować w Bascomie, ewentualnie potem krokowo "zamieniać" bascomowe polecenia na asma/C.
  • REKLAMA
  • #2 4915385
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Nie wiem czy w Bascomie można robić wstawki assemblerowe. Assemblera najlepiej uczyć się od razu w dedykowanym kompilatorze np AVRStudio. Później doinstalujesz GCC i możesz pisać w C.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 4917485
    rafcio363
    Poziom 30  
    Mam jeszcze jedno pytanie.Czy Bascom obsłuży mi takie coś - reprezentacje graficzną aktualnej (poprzedniej) temperatury (ds1820) na wykresie na wyświetlaczu graficznym?
    Obsłuży w sensie - czy jest to do zrobienia.
  • #5 4917572
    don diego
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Zapewne jest to do zrobienia:) Kwestia raczej zasobów mikrokontrolera.
  • REKLAMA
  • #6 4918518
    rafcio363
    Poziom 30  
    A czy może ktoś mi podrzucić linki do obsługi takiego wyświetlacza bo nieumiem nic znaleźć.

Zastanawiam sie miedzy kupnem ksiazki Mikrokontrolery AVR w praktyce (C) , A tej samej z bascomem.
    Wolałbym jednak C ale męczy mnie ta obsługa graficznego LCD...
  • #8 4918696
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    rafcio363 napisał:
    A czy może ktoś mi podrzucić linki do obsługi takiego wyświetlacza bo nieumiem nic znaleźć.

Zastanawiam sie miedzy kupnem ksiazki Mikrokontrolery AVR w praktyce (C) , A tej samej z bascomem.
    Wolałbym jednak C ale męczy mnie ta obsługa graficznego LCD...

w helpe bascoma masz wszystkie informacje na temat lcd graficznych
  • #9 4919118
    rafcio363
    Poziom 30  
    Przeglądałem helpa ale nie znalazłem.
    Ale jak mówisz że jest to przejrze jeszcze raz całego.

Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie używania języków programowania w kompilatorze Bascom dla mikrokontrolerów ATmega. Potwierdzono, że Bascom umożliwia wstawki assemblerowe, natomiast nie obsługuje kodu w języku C. Zalecane jest korzystanie z dedykowanych narzędzi, takich jak AVRStudio do programowania w assemblerze oraz GCC do programowania w C. Poruszono także temat wyświetlania graficznego wykresu temperatury z czujnika DS1820 na graficznym wyświetlaczu LCD. Uznano, że realizacja takiego projektu w Bascomie jest możliwa, zależnie od zasobów mikrokontrolera. Wskazano, że w pomocy Bascoma znajdują się informacje dotyczące obsługi graficznych wyświetlaczy LCD. Przykładowo, zrealizowano stację meteorologiczną z kolorowym wyświetlaczem S65, gdzie wykresy były wyświetlane bez problemów w Bascomie. Autor rozważał również literaturę dotyczącą mikrokontrolerów AVR programowanych w C i Bascomie, zwracając uwagę na trudności w obsłudze graficznego LCD w C.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA