Witam wszystkich. Jestem tu nowy. Mam na imię Andrzej. W dość już odległej przeszłości bawiłem się nieco radiotechniką. Powstało wiele w większości nieudanych, lub niedokończonych konstrukcji, które mniej lub bardziej udolnie odwzorowywałem z dostępnych schematów, po czym zabawę porzuciłem. Teraz naszła mnie ochota na chwilowy powrót do dawnego hobby. Otóż chciałbym wykonać prosty, lampowy odbiornik AM służący do odbioru stacji radiofonicznych pracujących w zakresie krótkofalowym. Konstrukcja ma być w stylu nieco retro, jedno, dwu pasmowa, z głośnikiem. Chcę, żeby mi zaświeciły w ciemnościach lampy, żeby zagwizdało i jeszcze udało się usłyszeć jakieś stacje.
Czy ktoś z Was może mi porzucić schemat jakiegoś prostego układu na dwóch, trzech lampach, albo podpowiedzieć, gdzie takiego szukać? Niestety nie jestem aż tak zaawansowany, żeby przeprojektować samodzielnie schemat jakiegoś starego odbiornika radiowego.
PS:
Kiedyś zrobiłem coś podobnego, tyle, że była to konstrukcja amatorska do odbioru CW wg. schematu G3PNI zamieszczonego w "ABC krótkofalowca" pana Słomczyńskiego i nawet to pracowało, więc chyba nie jestem całkiem bez szans.
PS:
Kiedyś zrobiłem coś podobnego, tyle, że była to konstrukcja amatorska do odbioru CW wg. schematu G3PNI zamieszczonego w "ABC krótkofalowca" pana Słomczyńskiego i nawet to pracowało, więc chyba nie jestem całkiem bez szans.