Poszukuje schematu najprostszego radia lampowego na fale długie. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamadrian408 napisał:Poszukuje schematu najprostszego radia lampowego na fale długie. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
adrian408 napisał:Poszukuje schematu najprostszego radia lampowego na fale długie. Proszę o pomoc. Pozdrawiam
adrian408 napisał:Ma to być odbiornik o bezpośrednim wzmocnieniu z reakcją.stszy
electronictubes napisał:
Trzeba także oszacować wstępnie pojemności montażowe a wszystko to po to aby współbieżność strojenia była w miarę przyzwoita. Ja obecnie jestem na etapie budowy wzmacniacza przestrajanego w.cz. na zakres LW z podziałem na pasma 100-160 i 160-300kHz stąd znam trochę te problemy. Trudno jest samemu wykonać dwie identyczne cewki na zakres LW zwłaszcza o małych pojemnościach własnych. Pamiętaj także o ekranowaniu obwodów rezonansowych od siebie. Obwód wejściowy można pozostawić bez ekranu, następne koniecznie zaekranuj.
06061947 napisał:Ale wtym cały smak , te zakłócenia trzeszczenie i "fading" , bądź co bądź to dział RETRO, można pojechać kolejką klimatyzowaną np. na Łomnicę, a można się wspinać z dolną "asekuracją" w zimę w śniegu i lodzie. Szanowny Kolega chyba pomylił wątki.
Pozdrawiam G.W.
electronictubes napisał:
Lampy się świecą, jest ściszone na min. a słucham jedynki przez internet, bo to co zrobiłem często trzeszczy. Nie da się zrobić radia lampowego żeby grało i nie trzeszczało, a co dopiero gdy ma być najprostsze, nie w dzisiejszych czasach wszechobecnej produkcji zakłóceń. Jednak zrobić go trzeba i należy, słuchać już nie koniecznie.
06061947 napisał:Zgoda, ale dioda półprzewodnikowa trochą nie pasuje do konstrukcji "retro". no i uniemożliwia używanie radyjka po bliskim wybuchu jądrowym!!!!!
Pozdrawiam G.W.
06061947 napisał:Preskaler , zawsze podziwiam konstruktorów odbiornika KWM Ci szli w "zaparte" link do schematu na życzenie.
gmv.
Wszystko na 2K2M!!!!!!!! 18- 20 sztuk!!