Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

boschmann Q9000 - pali tranzystory

woytu89 17 Mar 2008 14:32 1725 5
  • #1 17 Mar 2008 14:32
    woytu89
    Poziom 17  

    witam.
    nabylem używany wzmacniacz i mam z nim problem. dziala, ale po kilku minutach pala sie tranzystory zalaczajace prad (irfz44) (koncowka mocy w porzadku). spalilem juz trzeci komplet.
    czy moglby ktos pomoc rozwiazac ten problem?

    0 5
  • #2 17 Mar 2008 15:07
    Rade17
    Poziom 9  

    co masz podlaczone pod ten wzmacniacz?

    0
  • #3 17 Mar 2008 15:18
    woytu89
    Poziom 17  

    jeden glosniczek 120W/4ohm blaupunkta, pod samym radyjkiem gra bezproblemowo. mosfety we wzmaku tez sie nie grzeja nawet, pali tylko zalaczajace prad.

    0
  • #4 17 Mar 2008 15:35
    _ige_
    Poziom 20  

    Te irfz to klucze przetwornicy napiecia,jak caly czas je pali to znaczy ze cos jest skopane w przetwornicy i palic je bedzie nadal jesli sie tego nie zrobi,sprawdz sterownik zapewne jest na tl494.Jesli niemasz o tym pojecia to oddaj wzmcniacz do serwisu bo mozesz wiecej napsuc niz naprawic.

    0
  • #5 17 Mar 2008 15:55
    woytu89
    Poziom 17  

    pojecie raczej bledsze, ale mam. wymienie ta tl494. sa tam tez 2sa1318, tez wymienic?

    0
  • #6 20 Mar 2008 11:23
    woytu89
    Poziom 17  

    wymienione co mialo byc do wymiany, podzialalo 10 minut i znow tylko sie zadymilo z kluczy.

    0