logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie znaleźć przekładnię ślimakową na wałek 9mm, posuw 18mm?

haito 17 Mar 2008 14:56 9653 17
REKLAMA
  • #1 4919457
    haito
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam.
    Potrzebuje przekładnie ślimakową, taką aby ślimak założyć na wałek o średnicy 9mm, a posuw był na długości ok 18mm.
    I tu pytanie moje? Z jakiego urządzenia mogę takie coś wykręcić lub może kupić?
    pozdrawiam i czekam na odp.
  • REKLAMA
  • #3 4921490
    haito
    Poziom 13  
    taka małą przekładnie znajde w wycieraczkach ?
  • #5 4921641
    haito
    Poziom 13  
    ale myslisz ze taka tam bedzie? takie male wymiary? bo koło musi byc w granicach fi 10-120mm, a slimak dlugosc 20mm i fi ok 15mm
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 4921692
    haito
    Poziom 13  
    wiem ze w magnetowidach, jednak nie chce mi sie rozkręcać x sztuk i okaże sie żę nie ma tam. ogolnie nie mam skad brać tego sprzetu.
    dlatego probuje ustalic gdzie takie cos bedzie, zebym wiedzial i tam od razu majstrowal
    ale oczywiscie dzieki za wskazowki, pewnie skrzoystam...
    pozdrawiam
  • #9 4936073
    mobik2
    Poziom 12  
    Na szrotach samochodowych obejrzysz i kupisz kompletne napędy do wycieraczek w cenie od 50 zł(np.kadett). Mają one duży moment obrotowy i pobór mocy kilka Amper przy 12V. Mechanizmy do magnetowidów sa małe i delikatne i znajdziesz je w sklepach internetowych z częściami zamiennymi do magnetowidów. Możesz sprawdzić też siłowniki od centralnych zamków do Aut lub oferte przekładni w firmie chyba Wobit (ceny od kilkuset złotych). Bez obejrzenia nie wybierzesz! Powodzenia
  • #10 4938097
    harlejowiec
    Poziom 25  
    Ocena: 105
    Mechanizmy do podnoszenia i opuszczania szyb w samochodach.
  • #11 4944613
    MaXo90
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Gitara.... i tym podobne sprzęty strunowe...
    W elektrycznych są nawet w misce zalanej olejem... co zwiększa trwałość. Popytaj w muzycznym..
    A tak to miksery kuchenne (w starych na pewno..nowych nie rozbierałem) i jak wyżej....
    Gdzie znaleźć przekładnię ślimakową na wałek 9mm, posuw 18mm?Gdzie znaleźć przekładnię ślimakową na wałek 9mm, posuw 18mm?
  • #12 4949844
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Witam!

Przekładnię ślimakową o dowolnym przełożeniu można zrobić samodzielnie nawet w warunkach amatorskich, ale pod warunkiem, że masz podstawowe narzędzia z wiertarką włącznie (ewentualnie dostęp do nich). Ślimak takiej przekładni robi się ze śruby (w Twoim przypadku M16 będzie dobra), odcinając stosowny kawałek śruby brzeszczotem i nawiercając ją centrycznie wewnątrz w celu założenia na oś przekładni. Koło przekładni wycinasz z kawałka plastyku (coś z odzysku zawsze można znaleźć) o takiej średnicy, jaką przekładnię chcesz uzyskać. Zęby w kole przekładni nacina się gwintownikiem (M16 w tym przypadku) przy pomocy prostego przyrządu, do wykonania we własnym zakresie (uchwyt z ośką do koła zębatki, tak aby obracała się swobodnie z korbką i dociskaczem gwintownika do bieżni koła - opis takiego prostego, a przydatnego przyrządu był zamieszczony w którymś ze starszych numerów Młodego Technika, jak chcesz mogę poszukać). Taki przyrząd robimy raz, a później można nacinać ślimakowe przekładnie zębate o różnym przełożeniu. Oczywiście jest to pomysł dla kogoś, kto potrafi i lubi majsterkować, ale daje możliwość wykonania praktycznie dowolnej przekładni ślimakowej. Te gotowe mają określone przełożenie i rzecz jasna nie mamy na to wpływu.

Pozdrawiam
  • #13 4958349
    andrzej31-91
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    A czy szło by w ten sposób zrobić na tokarce lub na frezarce??
  • #14 4958451
    r2d2004
    Poziom 31  
    Witam!

Na automacie tokarsko-frezarskim zrobisz rzecz jasna wszystko, co sobie tylko wymyślisz. Nie każdy amator ma jednak dostęp do takiego zaawansowanego parku maszynowego, a jeżeli już to czasami kosztuje to całkiem "słono". Wyżej pisałem o prostym, ręcznym przyrządziku, do zrobienia we własnym zakresie, przy pomocy którego można wykonywać w warunkach amatorskich całkiem niezłe przekładnie ślimakowe. Jak znajdę chwilę czasu, żeby odszukać opis wykonania tego przyrządu, to wrzucę na "elkę" fotkę, jak to się robi, o ile oczywiście nadal będzie zainteresowanie tym tematem.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #15 4972640
    andrzej31-91
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jeżeli byś mógł wrzucić to chętnie z tego skorzystam. A ja nie mam automatu tylko stare ręcznie nastawiane maszyny ale naprawdę dobrze służą.
  • #16 4972828
    r2d2004
    Poziom 31  
    Witam!

Prosta "frezarka" ręczna do ślimakowych przekładni zębatych (autor: Ludwik Ossowski), o której wspomniałem wyżej, opisana była w miesięczniku Młody Technik nr 4/1977. Poszukajcie - może jest to gdzieś w necie dostępne - tytuł artykułu: "Frezarka do kół zębatych" (MT 4/77 str. 69 i 70 - opis z rysunkami, a zdjęcie gotowej na str. 56. Ja chwilowo pożyczyłem skaner, jak tylko do mnie wróci, to zeskanuję i wrzucę Wam ten artykuł, w tym temacie (o ile ktoś nie znajdzie tego wcześniej w necie i nie zapoda linka).

Pozdrawiam
  • #17 4972902
    sasch100
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    wycieraczki z autobusów lub tramwajów
  • #18 4973515
    r2d2004
    Poziom 31  
    Witam!

W załączniku obiecany opis prostej frezarki (ręcznej) do wykonania dowolnych przekładni ślimakowych.
    Tak wygląda gotowa "frezarka":

Gdzie znaleźć przekładnię ślimakową na wałek 9mm, posuw 18mm?

... do wykonania tego ustrojstwa można wykorzystać różne gotowe "klamoty", które znajdziemy w swoich "zapasach" warsztatowych (niekoniecznie musi to być wykonane tak jak jest podane w opisie, co zresztą widać na zdjęciu), ale to już pozostawiam Waszej przemyślności.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • frezarka-k-z.rar (420.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano przekładni ślimakowej na wałek 9 mm z posuwem około 18 mm, z pytaniem o źródła pozyskania takiego elementu. Wskazano, że małe przekładnie ślimakowe można znaleźć w mechanizmach wycieraczek samochodowych, zwłaszcza z modeli takich jak Fiat 126p ("Maluch") czy Opel Kadett, a także w mechanizmach podnoszenia szyb samochodowych oraz siłownikach centralnych zamków. Alternatywnie sugerowano stare magnetowidy, miksery kuchenne oraz instrumenty muzyczne strunowe z napędem ślimakowym. Zalecano wizytę na szrotach samochodowych w celu obejrzenia i zakupu kompletnych napędów wycieraczek, które mają odpowiednie wymiary i moment obrotowy. Podkreślono, że mechanizmy z magnetowidów są mniejsze i delikatniejsze, dostępne również w sklepach internetowych z częściami zamiennymi. Ponadto omówiono możliwość samodzielnego wykonania przekładni ślimakowej w warunkach amatorskich, wykorzystując śrubę (np. M16) na ślimak i plastik na koło zębate, zęby którego można naciąć gwintownikiem. Opisano prosty ręczny przyrząd do nacinania kół zębatych, opublikowany w czasopiśmie "Młody Technik" nr 4/1977, wraz z możliwością wykonania takiej przekładni na tokarce lub frezarce, choć dostęp do automatu tokarsko-frezarskiego może być ograniczony. Załączono zdjęcie prostej ręcznej frezarki do kół zębatych oraz linki do przykładów przekładni ślimakowych w instrumentach muzycznych i innych urządzeniach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA