logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie dysku, format dysku C, jak uwidocznić dysk?

torca 17 Mar 2008 18:17 3105 12
REKLAMA
  • #1 4920151
    torca
    Poziom 10  
    Witam, czy jest jakis sposob po formacie dysku C i ponowej instalacji windowsa odczytac dysk bez jego formatowania ktory mam podpiety na kablach sata ? jest to 3-ci dyskw kompie sa juz na nim dane i nie wiem jak zrobic zeby bylo go widac w moj komputer . Komputer w narzedziach administracyjnych nie przydziela literki

PS. administratorzy prosze nie wywalac tego tematu ( z uwagi ze robie go juz 3 raz ) potrzebuje odpowiedzi a w starym temacie za duzop bałaganu i pozatym jest on daleko daleko juz i nikt tego nie czyta a ja w sobote mam impreze 18-tkową a na tym dysku cała swoja muzyke i musze ją na gwałt odzyskac wiec licze na wasza wyrozumiałosc i z góry dziekuje
    Załączniki:
    • Podłączenie dysku, format dysku C, jak uwidocznić dysk? bez tytułu.JPG (78.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4920507
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4920539
    torca
    Poziom 10  
    Panie Marcinie co to znaczy zainicjowac ? chcialbym zeby sie obeszło bez formatowania tego dysku jak juz pisalem jest tam troche tej muzy czyli dysk ma juz jedna partycje NFSC ( chyba dobrze napisałem ? ) jesli mogłbym prosic instrukcje bardziej dokładną ?

PS. jesczze do piątku nie można mi spozywac alkoholu ;)
  • REKLAMA
  • #4 4920617
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4920702
    punisher999
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    W inicjowaniu dysku przyda ci sie prawy klawisz myszki. Sprubuj to nie trudne.
  • #6 4920748
    torca
    Poziom 10  
    czy chodzilo o taka operacje ?

bo nie wiem czy dobrze zrozumialem ale nie ma takiej opcji
    Załączniki:
    • Podłączenie dysku, format dysku C, jak uwidocznić dysk? bez tytułu.JPG (86.84 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 4920923
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4920942
    torca
    Poziom 10  
    No własnie to jest bardzo wazne , nie ma innego sposobu ?
  • #9 4921041
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 4921768
    torca
    Poziom 10  
    a czy jak podepne dysk pod IDE przez kontroler to go odczyta ? a czy po kazdym formacie dane beda sie tak tracic ( znaczy dysk ze bedzie mi uciekal )
  • #12 4942053
    torca
    Poziom 10  
    i co nikt nie wie?
  • #13 4942767
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak po formacie dysku C i ponownej instalacji systemu Windows odczytać trzeci dysk podłączony kablem SATA, na którym znajdują się dane i który nie jest widoczny w "Mój komputer". Dysk nie ma przypisanej litery w narzędziach administracyjnych, a użytkownik chce uniknąć formatowania, aby nie utracić danych. W odpowiedziach sugerowano inicjalizację dysku, użycie narzędzi do partycjonowania (np. Partition Magic) oraz programów do odzyskiwania danych. Podkreślono, że dysk ma partycję NTFS i że formatowanie nie zawsze oznacza utratę danych, ale należy unikać zapisywania na dysku przed odzyskaniem danych. Wspomniano o możliwej konwersji dysku dynamicznego na podstawowy, choć nie jest pewne, czy dane zostaną zachowane. Poradzono także sprawdzenie opcji dostępnych po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na dysk w narzędziach systemowych. Użytkownik pytał również o możliwość podłączenia dysku przez kontroler IDE oraz o to, czy po każdym formacie dane będą tracone. W dyskusji podkreślono, że dane na nieformatowanych partycjach pozostają, a problemy mogą wynikać z konfiguracji dysku. Zalecano ostrożność i korzystanie z programów do odzyskiwania danych, a także przypomniano, że formatowanie partycji z danymi powoduje ich utratę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA