logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk USB. Jest widoczny. Komunikat o niesformatowanym dysku. Odzyskanie danych.

Pele 04 Paź 2007 16:41 3472 9
  • #1 4347819
    Pele
    Poziom 22  
    Ocena: 34
    Witam dysk USB 250GB.
    Mam na nim dużo ważnych rzeczy zdjęcia dokumenty itp, pewnego razu po podłączeniu jest widoczny w systemie tylko jak na niego wchodzę wywala że dysk jest niesformatowany.
    Nie chcę go formatować bo zależy mi na danych więc wyjąłem dysk z kieszeni i podłączyłem pod IDIE w systemie jest to samo chce go formatować
    natomiast jak odpalę go pod dosem wszystko na dysku jest system plików pokazuje FAT32 L natomiast w partition magic pisze że unformated.
    Co z tym można zrobić czy pozostaje mi kopiowanie plików spod dosa na drugi HDD.
  • #2 4347925
    vinci
    Poziom 26  
    Ocena: 65
    Koniecznie musisz mieć FAT32?
    Na twoim miejscu Partition Magiciem przerobiłbym na NTFS, a wtedy zobaczy ci go i nie utracisz danych.
  • #3 4347943
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 4348012
    Pele
    Poziom 22  
    odczyt z Mhdd
    Pokazało mi jakieś bzdury
    LBA 4,286,578,559
    CACHE 32703KB Size 2093055MB
    SN******************* FW*****************
    WARNING: THIS DRIVE IS LOCKED BY ATA PASSWORD
  • #5 4348029
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4348068
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 256
    Hmm, no to może inaczej.
    Podłącz go tak jak był w kieszeni USB ( BTW - co to za kieszeń ?) i spod Windows spróbuj WinHex`em odczytać te początkowe sektory o których pisał okzo.

Tylko nie pozwól Windows na żadną samowolkę typu format albo scandisk czy inne takie rzeczy.
    Powinno się udać.

WinHex jest do ściągnięcia choćby stąd http://www.idg.pl/ftp/pc_7857/WinHEX.12.5.html
    Pytanie czy sobie z tym poradzisz i czy WinHex zobaczy taki dysk?
    Tools->OpenDisk->Physical Media i... Twój dysk na USB
    W razie czego pytaj zanim coś zrobisz bo to narzędzie z kategorii
    Bardzo niebezpiecznych

P.
  • #7 4348103
    Pele
    Poziom 22  
    Kolega by uprzedził że dysk musi być ustawiony na MASTER, a ja miałem na SLAVE, a w załączniku to co pokazało po komendzie: atof 0-350 lba
    Dysk USB. Jest widoczny. Komunikat o niesformatowanym dysku. Odzyskanie danych.
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę przeczytać...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dysk USB 250GB, który system widzi, ale zgłasza, że jest niesformatowany. Dysk zawiera ważne dane (zdjęcia, dokumenty), których nie chce utracić. Po podłączeniu dysku przez IDE problem pozostaje, a narzędzia takie jak Partition Magic wskazują na brak formatu, mimo że DOS pokazuje system plików FAT32. W dyskusji zasugerowano konwersję systemu plików na NTFS za pomocą Partition Magic, co może umożliwić dostęp do danych bez ich utraty. Zaproponowano także użycie narzędzia MHDD do odczytu sektorów dysku (komenda atof 0-350 LBA) w celu diagnostyki, jednak pojawił się komunikat o zablokowaniu dysku hasłem ATA. Wskazano, że dysk musi być ustawiony jako MASTER, a nie SLAVE, aby poprawnie działał. Zalecano również użycie WinHex do odczytu początkowych sektorów dysku bez ingerencji systemu Windows, unikając formatowania lub scandisku. Podkreślono, że operacje na dysku powinny być wykonywane ostrożnie, aby nie utracić danych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA