logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować szybki licznik w Simatic S7-200 do zliczania impulsów?

bodekb 09 Sty 2004 08:21 7395 5
  • #1 467875
    bodekb
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    moje uszanowanie :)

w moim rozwoju zwodowym trafilem na zadanie polegajace na obsludze szybkiego licznika w s7-200 i moja prosba do szanownych grupowiczow: ma powstac licznik ktory zlicza impulsy z encodera. impulsy sa 2 przesuniete w fazie, czyli mamy mozliwosc rozpoznania kierunku. licznik ma liczyc w gore i w dol.
    moj encoder daje 1000 impulsow na obrot (o ile to wazne)
    musze cos takiego stworzyc :)
    probowalem korzystac z helpa lecz niestety z mizernym skutkiem :(
    jesli ktos posiada jakiekolwiek inne materialy (niz help) to prosze o nie, moze ktos bedzie tak dobry ze podesle mi chociaz czesc programu gdzie zastosowal szybki licznik

dzieki piekne za kazde info

bodek (oczekujacy ...)
  • #2 468654
    arwit
    Poziom 27  
    Ocena: 32
    Oczywiście jest taka mozliwośc rozpoznawania kierunku. Naj ogólniej nalezy wykorzystać odpowiedni mod (tryb) pracy licznika w tym wypadku 9,10,lub 11 w zaleznosci czy wykorzystywane będą również wejścia START i RESET. Dość dobry przykałd znakduje sie w dokumentacj do S7-200 (pdf) który można sciągnąć ze strony Siemensa (napewno niemieckiej). W poniedziałek moge dostarczyć gotowy kawałek programu który robiłem kidys do maszyny wspołpracujacej z tzw. enkoderem firmy Festo.
    pozdrawiam
  • #3 468725
    Michal_O
    Poziom 15  
    Ocena: 43
    bodekb napisał:
    moje uszanowanie :)

w moim rozwoju zwodowym trafilem na zadanie polegajace na obsludze szybkiego licznika w s7-200 i moja prosba do szanownych grupowiczow: ma powstac licznik ktory zlicza impulsy z encodera. impulsy sa 2 przesuniete w fazie, czyli mamy mozliwosc rozpoznania kierunku. licznik ma liczyc w gore i w dol.
    moj encoder daje 1000 impulsow na obrot (o ile to wazne)
    musze cos takiego stworzyc :)
    probowalem korzystac z helpa lecz niestety z mizernym skutkiem :(
    jesli ktos posiada jakiekolwiek inne materialy (niz help) to prosze o nie, moze ktos bedzie tak dobry ze podesle mi chociaz czesc programu gdzie zastosowal szybki licznik

dzieki piekne za kazde info

bodek (oczekujacy ...)

Nie zapomnij o szybkiej karcie do S7 - 200. Chyba, że standardowa obsługuje tą szykość. Dla A-B (SLC 500) są specjalne szybkie karty do enkonerów czy impulsatorów. Ale S7 - 200 to tylko... standard Micrologix.
    Ale do małych zastosować jest OK.

P.S.

Mieszkałem kiedyś w Sanoku. Można wiedzieć gdzie pracujesz?
  • #4 468977
    michasp
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam!
    Michal_O napisał:
    Cytat:
    Nie zapomnij o szybkiej karcie do S7 - 200. Chyba, że standardowa obsługuje tą szykość. Dla A-B (SLC 500) są specjalne szybkie karty do enkonerów czy impulsatorów. Ale S7 - 200 to tylko... standard Micrologix.
    Ale do małych zastosować jest OK.

Przede wszystkim : jaka szybka karta do S7-200???? skoro ma on wbudowane szybkie wejścia zliczające. User Bodekb nie pytał o karty dla Allen Bradleya, tylko dla Siemensa. Sam jestem zainteresowany tematem, ale takie porady jak daje kolega, są bez sensu i celu. Co do małych zastosowań - spotkałem się z S7-200 w "dużych zastosowaniach". to dobry, niedrogi sterownik, który między innymi różni się od swojego większego brata (S7-300) tym, ŻE MA szybkie wejścia liczące, które trzeba za ciężkie pieniądze dokupić do 300.
    Swego czasu potrzebowałem użyć szybkiego licznika do pomiaru przepływu wody - dosyć precyzyjnego, stąd interesuje mnie ten temat. Niecierpliwie czekam na programik arwita lub jakieś inne posty.

Pozdrawiam,

Michał.
  • #5 469177
    MACIEKPLC
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    witam

znalazłem przykład szybkiego licznika na s7 200 i układu pozycjonowania z enkoderem do otwarcia opisu potrzebny acrobat a przykładu s7 microwin.
    poszukam jeszcze przykładów , jak coś znajdę to wrzucę.
    Załączniki:
    • Tip004b.rar (14.55 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Tip030b.rar (35.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 469196
    MACIEKPLC
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    witam znalazłem opis do szybkich liczników do s7 200 po polsku

i pare innych opisów do s7 200 po polsku

maciek
    Załączniki:
    • PROGRAMOWANIE_DRABINKOWE.pdf (1.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • LISTA_INSTRUKCJI.pdf (1.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • INSTRUKCJE_SIECIOWE.pdf (464.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • SZYBKIE_LICZNIKI.pdf (1018.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA