Kto pomoże jak zrobić zasilacz 12V 2A na 7 lub 7,5 lub 8 V 2A Prosze o pomoc może jakiś schemat proszę pomocy co trzeba dodac do tego zasilacza Proszę o odpowiedz
Nie udzielam prywatnych porad technicznych czy korepetycji via e-mail/PW. Jeśli szukasz pomocy - pytaj innych na forum. W sprawach komercyjnych kontakt ze mną zawsze da się znaleźć.
Zapraszam na stronę wieloletniego redaktora naczelnego czasopisma Elektronika dla Wszystkich - Piotra Góreckiego, wydającego obecnie czasopismo w formie elektronicznej, pod tytułem Zrozumieć Elektronikę: https://patronite.pl/Zrozumiec-Elektronike
Witaj .
Napisz co to jest za zasilacz który masz zamiar przerabiać .
Czy jest to przetwornica ,czy klasyczny zasilacz transformatorowy , czy jest to układ stabilizowany czy nie .
Najprościej to zrobisz to wstawiając stabilizator np LM78t08 ( 8V/3A ) .
Oczywiście musisz mu zapewnić jakieś chłodzenie czyli kawałek aluminium bo moc strat będzie około 10 W .
Jest to zasilacz AC HKD - 96756 Przerobiłem go na prąd stały dodając mostek prostowniczy LT KBJ406G 746 i kondensator 1000F 16V przez co osiagnołem prąd stały 16V na mierniku i teraz nie wiem jak zmniejszyc go na 7 lub 7,5 lub 8V ale 2A zeby sie nie zmieniły
Zrób tak jak Ci napisałem wyżej , z tym że kondensator filtrujący daj np 4700uf na wejściu stabilizatora , na wyjściu daj jakieś 470~1000uf .
Oczywiście zblokuj wejście i wyjście LM'a jakimiś kondensatorami ceramicznymi po 100nf.
Mugłbyś mi narysować schemat po tym kondensatorze co ja mam 1000uf 16V i czy on moze być? i jeszcze prosze o wszystki oznaczenia np. tych kondensatorów ceramicznych 100uF to jakie oznaczenie proszę narysuj mi schemat z oznaczeniami
Po co tu schemat? Przed wejście stabilizatora (za mostkiem) dajesz kond 4700uF/16V a na wyjściu 1000uF-16V. Dodatkowo między wejściem a masą oraz między wyjściem i masą dajesz ceramiki 100nF. Proste?
teraz juz wsyztko wiem dzienki czyli ten 1000uF po mostku zamienic na 4700uF a ten 1000uF na samym koncu wiem juz i jakie z tego dokładnie zapięcie powstanie i ile amper?
✨ Dyskusja dotyczy obniżenia napięcia zasilacza 12V 2A do wartości około 7, 7,5 lub 8V przy zachowaniu prądu 2A. Zasilacz bazowy to model AC HKD - 96756, przerobiony na zasilacz stałoprądowy poprzez dodanie mostka prostowniczego KBJ406G i kondensatora filtrującego 1000µF 16V, co skutkuje napięciem około 16V DC. Proponowanym rozwiązaniem jest zastosowanie liniowego stabilizatora napięcia, np. LM350 lub popularnego układu LM78T08 (8V/3A), który wymaga odpowiedniego chłodzenia ze względu na straty mocy około 10W. Zaleca się dodanie kondensatorów filtrujących: 4700µF/16V na wejściu stabilizatora oraz 1000µF/16V na wyjściu, a także kondensatorów ceramicznych 100nF między wejściem a masą oraz wyjściem a masą stabilizatora, co poprawia stabilność i filtrację napięcia. Schemat połączeń obejmuje mostek prostowniczy, kondensatory filtrujące oraz stabilizator liniowy, co pozwala uzyskać stabilne napięcie wyjściowe około 7-8V przy prądzie do 2A. Wygenerowane przez model językowy.