logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ALTUS 65 - wykonanie regeneracji - wymiana zawieszeń

Roni11 19 Mar 2008 22:03 3149 11
REKLAMA
  • #1 4929378
    Roni11
    Poziom 10  
    Witam.
    Zobaczyłem ze kolumny mojego taty leża bezużytecznie u niego w pokoju, a u mnie jest teraz miejsce żeby je gdzieś ulokować.
    Postanowiłem je poddać małej regeneracji i wymienić w nich zawieszenie (resory) i kopułki ochronne - przeciwpyłowe.
    A wiec czy może mi ktoś wyjaśnić tak na chłopski rozum jak mam sie za to zabrać? :)
    Kolumny będą podpięte pod stary wzmacniacz unitry (WS 304 S) a on będzie czerpał muzykę z kompa (zastanawiam sie jaka tania kartą muzyczna do tego zestawu).

Zdjęcia tych "luksusowych" kolumienek. :P

ALTUS 65 - wykonanie regeneracji - wymiana zawieszeń ALTUS 65 - wykonanie regeneracji - wymiana zawieszeń
    ALTUS 65 - wykonanie regeneracji - wymiana zawieszeń ALTUS 65 - wykonanie regeneracji - wymiana zawieszeń
    ALTUS 65 - wykonanie regeneracji - wymiana zawieszeń

Pozdrawiam,
    Mateusz. :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4929493
    Krick1987
    Poziom 25  
    Ocena: 188
    Witam,
    Swego czasu miałem te kolumny i przeprowadziłem ich regeneracje :D
    Tylko u mnie były membrany zniszczone i wymieniałem całe z zawieszeniami...

Membrany można kupić czarny mat papierowe z zawieszeniem piankowym.
    (opis można bez problemu znaleźć na elce)
    Dużo się nie różnią od orginału, a po regeneracji graja przyjemnie :D
    jest dużo środka i basu nie brakuje...
    tylko trzeba przedłuzyć bassreflexy rurą fi 50 PCV (siatki wymontować) tak aby strojenie było w okolicy 45-42 Hz

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4929494
    Altus_140
    Poziom 23  
    Ocena: 41
    Wymiana samych pianek to zabieg łatwy i przyjemny.
    Zaczynasz od usunięcia resztek starej pianki z kosza oraz go odtłuszczasz.Należy również usunąć resztki pianki z membrany zeskrobując je np.ostrym nożem , uważając przy tym aby nie uszkodzić membrany.Kiedy wszystko jest ładnie oczyszczone delikatnie usuwasz (tak aby nie uszkodzić membrany) kopułkę przeciwpyłową.Następnie należy wycentrować cewkę używając do tego celu kawała filmu od aparatu.Polega to na wsunięciu właśnie kliszy(ew.odpowiedniej grubości kartki) w szczelinę magnetyczną (pomiędzy cewkę a rdzeń) Kiedy wycentrujesz cewkę można już kleić zawieszenie do membrany.Strzykawkę z igłą napełniasz klejem "Total Vikol" Membranę jak i zawieszenie pokrywasz cieńką warstwą kleju na całej powierzchni styku.
    Cały czas dociskając piankę do membrany poczujesz kiedy klej łapie i już nie będzie potrzeby dociskania.
    Po 24h przyklejasz zawieszenie do kosza tym samym klejem.Po pełnym okresie schnięcia kleju wyciągasz element centrujący cewkę i przyklejasz najlepiej nową kopułkę przeciwpyłową.Jeżeli wszystko wykonasz fachowo głośnik nie zmieni parametrów.

Części do regeneracji zamawiaj jedynie na www.umifon.pl lub od tego użytkownika na allegro : http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=1731140
    Załączniki:
    • ALTUS 65 - wykonanie regeneracji - wymiana zawieszeń 1.jpg (24.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 4929574
    Roni11
    Poziom 10  
    A co myślicie o sklepie www.pabel.pl ?

Krick1987 napisał:
    Witam,
    tylko trzeba przedłuzyć bassreflexy rurą fi 50 PCV (siatki wymontować) tak aby strojenie było w okolicy 45-42 Hz

A jako prościej? ^^

P.S
    Do połączenia komputera ze wzmacniaczem mam użyć jakiegoś firmowego kabla, czy taki zwyczajny wystarczy?
  • #5 4929584
    Altus_140
    Poziom 23  
    Link do przedmiotów użytkownika który podałem to właśnie sklep www.pabel.pl który oferuje się na allegro.

Ze strojeniem przynajmniej na razie radze nie kombinować.Zobacz czy dźwięk jaki kolumny zaoferują po regeneracji będzie Tobie odpowiadał.
  • #6 4930949
    Roni11
    Poziom 10  
    A ten kabel do łączenia kompa ze wzmacniaczem może być taki najtańszy?
  • #7 4931301
    Altus_140
    Poziom 23  
    Rozumiem że ten najtańszy nie jest ekranowany?Oczywiście taki bez ekranowania może być ale w przyszłości lepiej go wymienić na coś lepszego.
  • REKLAMA
  • #8 4931479
    Roni11
    Poziom 10  
    A co to znaczy ze jest ekranowany?
  • REKLAMA
  • #9 4932435
    michał 1985
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    Tzn że ma dodatkowa np folie aluminiowa lub miedziana ktora w jakis tam sposob chroni od zakloceń.
  • #10 4933329
    Roni11
    Poziom 10  
    Dobra jutro składam zamówienie.
    Co należałoby zamówić oprócz resorów i kopułek?
    Wybiorę pabel.pl. :)
  • Pomocny post
    #11 4933816
    warjat
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Ja do sklejenia wszystkiego do kupy używam butapremu i poxipolu, tym pierwszym kleje zawieszenie i kopułkę a drugim membranę w miejscu łączenia się z cewką.Przy klejeniu zawieszenia klej nakładam tylko na brzeg metalowego kosza przy głośniku bo jak nakładałem na zawieszenie to piankowe potrafiło się powywijać :-)
  • Pomocny post
    #12 4935291
    Altus_140
    Poziom 23  
    Koledze wyżej radze doczytać temat.Tutaj chodzi jedynie o wymianę pianek.Skoro membrana jest cała jaki jest sens wymieniać ją na nową(w dodatku pewnie chińską)
    Roni11 zamawiasz resory i kopułki.Sklej to wszystko klejem który jest na zdjęciu dostępny obecnie na allegro za 1,30.Jego zalety : Dobrze trzyma pianke do membrany i kosza , po wyschnięciu jest bezbarwny , nie zniekształca pianki !

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy regeneracji kolumn ALTUS 65 poprzez wymianę zawieszeń (resorów) i kopułek przeciwpyłowych. Zaleca się usunięcie starej pianki z kosza i membrany, odtłuszczenie powierzchni oraz ostrożne zdjęcie kopułki przeciwpyłowej. Wycentrowanie cewki wykonuje się za pomocą cienkiego elementu (np. kliszy fotograficznej) wsuniętego w szczelinę magnetyczną. Klejenie zawieszenia do membrany i kosza powinno odbywać się klejem typu "Total Vikol" lub alternatywnie butaprenem i poxipolem, nakładając klej cienką warstwą i dociskając do pełnego związania. Po regeneracji kolumn warto rozważyć przedłużenie bassrefleksów rurą PCV o średnicy 50 mm, aby uzyskać strojenie w zakresie 42-45 Hz. Wymiana całych membran jest możliwa, lecz niekonieczna, jeśli są nienaruszone. Do podłączenia wzmacniacza Unitra WS 304 S z komputerem można użyć taniego kabla audio, jednak zaleca się stosowanie kabla ekranowanego, który posiada dodatkową folię aluminiową lub miedzianą chroniącą przed zakłóceniami. Sklep pabel.pl jest polecany jako źródło części do regeneracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA