logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zasilić pomiar poziomu wody i modem GSM bez dostępu do sieci?

AWIk 20 Mar 2008 12:03 993 3
REKLAMA
  • #1 4931090
    AWIk
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Witam.
    Mam za zadanie zaprojektować pomiar poziomu lustra wody. Niestety w pobliżu tego miejsca nie ma żadnej latarni ani żadnej innej sieci skąd można by się zasilić. Układ będzie mierzył poziom raz na tydzień i wysyłał SMSa do stacji nadrzędnej. Czy akumulator umieszczony w słupku np. takim jakie ma TP SA, przy takim znikomym obciążeniu, w dość trudnych warunkach temperaturowych długo wytrzyma?
  • REKLAMA
  • #2 4931902
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 425
    Może bateria słoneczna? I akumulatorki Ni-Mh (w telefonie).
  • REKLAMA
  • #3 4931916
    AWIk
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Tylko że to jest blisko deptaka nad morzem i boję się że taka bateria słoneczna to za długo nie wytrzyma.
  • #4 4931938
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 425
    Chyba jej nie rozdepczą? Myślę, że 5x10cm wystarczy - nikt tego nawet nie zauważy (może być pod matową pleksą).
    PS. Jak nad morzem - to poziom wynosi zawsze 0m npm. :D I drugie, o czym myślałem: pływak zamieniający wahania poziomu (np. w studni) na energię do ładowania baterii. Może się zdarzyć, że poziom się długo nie zmienia, i bateria się wyczerpie - w takim przypadku w tabelce zapisujemy poziom sprzed tygodnia i za tydzień znów, aż przyjdzie SMS z nowym poziomem. :D
REKLAMA