logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitoring wód - bezprzew. czujniki zanieczyszczeń, temp...

Stebel 01 Cze 2007 19:21 1560 4
  • #1 3943587
    Stebel
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,

Poszukuję specyfikacji technicznych / konkretnych produktów pozwalających zrealizować następujące założenia:

Odcinek rzeki ok 10km
    Należy na nim rozmieścić bezprzewodowe czujniki mierzące zanieczyszczenia (azotowe, ropopochodne itp), temperaturę oraz poziom wody.

Takie dane z różnych miejsc powinny spływać do ośrodka centralnego drogą bezprzewodową.

Chciałbym prosić o zaproponowanie konnkretnych urządzeń jeśli jakieś znacie. Wdzięczny byłbym także za nazwy producentów produkujących takie urządzenia. Szukam i szukam i nie znajduję nic satysfakcjonującego, a przecież takie systemy są tworzone...

z góry dzięki :)
  • #2 3944177
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Witam!
    Niestety, to czego szukasz - może by sie dało zestawić z istniejacych przyrządów, ale raczej nie jest oferowane jako gotowa instalacja, zwłaszcza, że Te "czujki" to zestaw kilku zupełnie różnych przyrządów, działających na różnych zasadach, na dodatek dla użytkownika takiego systemu musi być przyznana częstotliwość dla transmisji danych (no, chyba, że przez sieć komórkową). Jak wyobrażasz sobie zasilanie takiej aparatury? To może być po kilkadziesiat (a nawet więcej) Wat na 1 punkt pomiarowy!

Jeżeli taki system ma faktycznie działać, a nie być tylko przedmiotem opracowania studialnego, to zwróć się do firmy "UNIPROD" w Gliwicach, ich strona jest tu:
    http://www.uniprod.pl/
  • #3 3944417
    Stebel
    Poziom 10  
    Witam i dziękuję za odpowiedź.

Przytoczony problem ma formę jedynie teoretyczną, choć opracowany powienien zostać zgodnie z wszelkimi zasadami oraz bazując na istniejących na rynku konkretnych urządzeniach [czytaj: praca na zaliczenie :) ]

Założenia, które przedstawiłem zaproponował mój prowadzący.
    Jeśli chodzi o częstotliwość to zakładam że zostanie ona przyznana, choć znalazłem urządzenia w postaci odbiornika i przekażnika na odległość do 15km przyjmującego do 4 źródeł sygnału -czy w takim przypadku również trzeba występować o przyznanie częstotliwości ?
    Jestem laikiem w tych kwestiach - ale skoro stawiając access pointa czy inne dowolne urządzenie dostępowe WiFi, wykorzystuję pasmo 2,4Ghz i nikogo nie muszę o tym powiadamiać (chyba).

Transmisja GSM, GPRS także wchodzi w rachubę.

Dodam, że założenie tej instalacji ma charakter doraźny - wykonanie pomiarów przez pewien okres - np ok miesiąca. Nie musi to być instalacja która przetrzyna 20 lat ani też zbytnio droga.

W kwestii zasilania - napotkane przeze mnie urządzenie w większość były zasilane akumulatorem / baterią i to jest również założenie zadania - żadnych linii zasilających.

Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie,
    Pozdrawiam
  • #4 3956974
    Stebel
    Poziom 10  
    Mam jeszcze jeden zestaw pytań - w zasadzie z anruty podstaw elektroniki... :

Znalazłem szereg modemów GPS które umożliwiają transmisję danych GPRS co w mnie urządza. Modem taki posiada miejsca podłączenia analogowych źródeł i posiada następującą specyfikację :

[b]Wejścia / Wyjścia Q1...Q8   
    Wejścia [/b]
    Maksymalne napięcie wejściowe 36V 
    Rezystancja wejściowa 5,4 kΩ typ. 
    Wejściowe napięcie ON > 9V min. 
    Wejściowe napięcie OFF (0) < 3V max. 
    [b]Wyjścia [/b]
    Zalecany średni prąd dla pojedynczego wyjścia 50mA 
    Prąd dla pojedynczego wyjścia 350mA max. 
    Średni prąd dla wszystkich wyjść 400mA max. 
    Spadek napięcia dla 350mA <3,5V max. 
    Prąd w stanie wyłączonym <0,2mA max. 

[b]Wejścia analogowe AI1...AI6 (4...20 mA)   [/b]
    Zakres pomiarowy 4 ... 20 mA 
    Maksymalny prąd wejściowy 50 mA max. 
    Impedancja dynamiczna wejścia 25Ω typ. 
    Spadek napięcia dla 20mA < 5V max. 
    Przetwornik A/D 10 bitów 
    Dokładność &plusmn;1,5% max. 
    Nieliniowość &plusmn;1% max. 

1)
    Czy ja zatem dobrze rozumuję że pod takie wejścia mogę podłączyć najprostszą sondę temperatury, poziomu które już łatwiej znaleźć ? Czy też potrzebuję jakiego dodatkowego przetwornika ?

2)
    Jeśli moja koncepcja jest słuszna - jak wówczas następuje pomiar ? :
    czy zmienny zakres 4...20 mA należy odpowiednio wykalibrować stosowanie do przedzoiału rozpiętości skali pommiaru sondy ? np 4mA=-10°C , 20mA=50°C ?

3) Modem taki emuluje protokół MODBUS. Chciałbym przeliczyć maksymalna ilość pomiarów na pojedynczą stację jakie mogę wykonać tak aby nie zatkać kanału. Do tego potrzebuję wielkość pakietu wysyłanego tym protokołem jako wynik pomiaru z pojedynczej sondy - jaka jest wilkość takiego pakietu ?

Bardzo proszę o informacje i z góry za nie dziękuję...
  • #5 3957187
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    dobrze myślisz jeżeli chodzi o zakres pomiarowy , pętla prądowa 4-20mA to standard w automatyce praktycznie wszystkie przemysłowe przetworniki mają takie wyjście , ogólnie można przyjąć że 4mA to min. zakresu pomiarowego 20mA to max. tego zakresu dla danego przetwornika
    przykłady różnych przetworników znajdziesz tu http://www.introl.pl/index.htm
    http://www.apdudek.pl/
    http://www.aplisens.pl/
REKLAMA