logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz laboratoryjny, jak wlutować potencjometr?

warikap12 20 Mar 2008 12:39 2194 3
REKLAMA
  • #1 4931241
    warikap12
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam robię zasilacz laboratoryjny ze strony:
    http://www.electronics-lab.com/projects/power/003/index.html
    tam jest schemat płytki wszystko. Już część układu zrobiłem jest to na zdjęciu.
    Nie wiem teraz jak wmontować tranzystor Q2 (2N2219) już to zrobiłem ale nie wiem czy dobrze. Proszę napisać na tym rysunku z tej strony(rysunek gdzie wlutować coś) gdzie ma być emiter baza a gdzie kolektor.
    Jeszcze jedna sprawa na kolejnym zdjęciu jest potencjometr RV1(100KΩ)
    jak go wlutować? Proszę napisać czy go dobrze zamontowałem.
    Jeszcze nie wlutowałem kilku części ale te co już wlutowałem moglibyście zerknąć czy dobrze nie chcę późnej mieć sztucznych ogni i wybuchów :D
    Załączniki:
    • Zasilacz laboratoryjny, jak wlutować potencjometr? Potencjometr.JPG (121.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zasilacz laboratoryjny, jak wlutować potencjometr? Płytka od strony elementów.JPG (149.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4931326
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 691
    A jak my, biedne żuczki mamy sprawdzić te połączenia ????? Nie mamy rentgena w oczach by widzieć przez zdalny monitor na wylot przez płytkę.

Sam sprawdź czy odpowiednie końce elementów są połączone z tymi, z którymi mają być połączone wg schematu. Ustaw miernik na tester połączeń i przepiszcz połączenia.

Wnosząc z rysunku płytki na podanej stronie raczej trudno jest te elementy wlutować odwrotnie.

Poza tym dla ułatwienia mogłeś te zdjęcia robić w pozycji w jakiej jest rysunek z rozkładem elementów a nie do góry nogami :evil:
  • REKLAMA
  • #3 4931335
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3260
    Ten zasilacz, to chyba jeden z najlepiej omówionych na Elektrodzie projektów. Proponuję, żebyś sam prześledził na podstawie schematu i układu ścieżek na płytce drukowanej, gdzie umieścić odpowiednie końcówki tranzystora i potencjometru. Np. baza Q2 musi się łączyć na płytce z R15(1k), kolektor z R13(10k), emiter z R16(1k). Robiąc to samodzielnie, nauczysz się dużo więcej niż wtedy gdy zrobisz ten układ na podstawie obrazka.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 4931380
    warikap12
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    proszę a to co gdzie należy wlutować to na stronie jest
    pytam się bo mi to dziwnie wyszło musiałem skrzywić nóżkę jedną.
    Załączniki:
    • Zasilacz laboratoryjny, jak wlutować potencjometr? Płytka od strony ścieżek.JPG (141.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA