logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat prostej sondy WN do pomiaru przebiegów na oscyloskopie

darkow24 26 Wrz 2002 13:34 3276 14
REKLAMA
  • #1 47768
    darkow24
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Szukam schematu sondy prostej za pomocą której można by mierzyć przebieg z przewodów WN na oscyloskopie.
  • REKLAMA
  • #2 47987
    felu
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Po co utrudniac sobie zycie nie lepiej zmierzyc po pierwotnej stronie cewki zaplonowej???
  • #3 48031
    darkow24
    Poziom 12  
    A jak chcesz sprawdzić czy wysokie na wtrórnym jest odpowiednio wysokie, wypadanie zapłonów najlepiej mierzyć chyba na wtórnym, to moje zdanie.
  • REKLAMA
  • #4 48082
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    Wypadanie zapłonów można zdiagnozować neonówką. Jeden jej koniec do masy, a drugi przewud owinąć kilka razy wokół kabla WN. Liczbę zwojów należy dobrać eksperymentalnie. Kiedy jest wyładowanie neonówka rozbłyśnie. Mając po jednej na każdy cylinder ustawiając je obok siebie można stwierdzcić czy/gdzie wypadają zapłony. Dając neonówke na kablu przed rozdzielaczem - jest ryzyko zapalania neonówki przy przebiciu np. w kopułce. Uwaga - przebicia końcówek przy świecach dają mylny odczyt.

Kiedyś miałem takie neonówki podciągnięte do kabiny :D
  • #5 48218
    darkow24
    Poziom 12  
    Możesz przybliżyć jaki to typ tych neonówek ma być
  • #6 48315
    uaz
    w zasadzie dowolny - jedyne kryterium to liczba zwoi - ja robiłem pruby z wykorzystaniem starterków od świetlówki, ale lepiej się sprawdzają małe coś jak śrubokręty z kontrolką.
  • #7 48716
    bendix
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Mnie ten temat "gnębi" od dłuższego czasu. Silnik C12NZ Corsy gubi
    zapłony na wolnych obrotach.Serwis Opla podłączyl tester (potocznie
    kompa) żadnych usterek nie wykazał. To samo robiłem po roku w prywatnym warsztacie diagnostycznym- brak kodów błędów, wszystko ok.
    tulko,że silnik dalej "szatkuje". Podmieniałem od kolegi u którego w aucie
    jest wszystko ok: cewkę, moduł wzmocnienia , kopułkę z wiązką przewodów w/n, palec rozdzielacza. Cały czas gubił zapłony. Aha wymieniłem ze trzy komplety swiec zapłonowych, -bez skutku.
    Może te neonówki będą ostatecznym rozwiązaniem problemu.
    Piszesz -Uaz :"Uwaga - przebicia końcówek przy świecach dają mylny odczyt" jak to rozumieć?
    PZDR :)
  • REKLAMA
  • #8 48767
    uaz
    Neonówka zapala się gdy płynie prąd. Jeżeli wyładowanie nie nastąpi na elektrodach świecy, tylko między końcówką kabla a masą silnika nwonówka rozbłyśnie, pomimo że iskry nie ma. Jeśli przewody są w dobrym stanie i końcówki czyste - to nie powinno być problemów.
  • #9 48829
    bendix
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Dzięki "uaz" sprawa oczywista i wyjasniona :!:
    Pozdrowienia Marek :)
  • #10 48913
    jn
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam
    Mam wątpliwości czy to jest wypadanie zapłonów - zmierz jakie jest
    podciśnienie na wolnych obr. :?:
  • REKLAMA
  • #11 48998
    antenek
    Poziom 19  
    Ocena: 96
    WItam . Ja walczyłem w mojej fieście z zapłonem przez 0,5 roku . Stosowałem moduły i inne duperele a ona cały czas kulała. Po poprawce ustawienia zaworów (wcześniej to robota uczniów w warsztacie )Wykonanym we własnym zakresie odzyskałem ok 10 koni :) A to wygladało na typowe problemy z zapłonem .
    Pozdrowionka
  • #12 49037
    Kkuba79
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam:) apropo wypadania zapłonow pewien pan kupił korański samochód(nowy z instalacją gazową) po przejechaniu 50 tys km zaczął kulec na wolnych obrotach ale tylko na gazie hmm... dziwne bo na gazie mieszanka łatwiej się zapala, po wymianie przewodów, cewek i świec silnik dalej kulał.Mozna było sie czepić głowicy albo tłoków i całej reszty... po wyjęciu głowicy okazało sie ze 4 zawory wydechowe nie domykały sie do końca. Po wymianie wszystkich zaworów wylotowych silnik pracował poprawnie... ach ta koreańska technologia... :)
  • #14 355147
    brelo
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    szukacie problemy w wypadaniu zapłonu,a problem prawdopodobnie tkwi w fałszywym powietrzu[pęknięty przewód podciśnienia,serwo lub uszczelkakol.ssącego.
  • #15 356350
    rdt
    Poziom 25  
    Ocena: 38
    jestem tego samego zdania ze to "falszywe" powietrze
    Latwo sprawdzic za pomocą hamulca o ile posiadasz serwo ( sądze ze raczej posiadasz :D )
    co do sondy to ja akuracik robilem przy tym troszke (praca dyplomowa) i zrezygnowalem z sond indukcyjnych na rzecz sondy pojemnosciowej
    a co do wypadania zaplonow to proponuje zrobic tak : malutki uniwibrator na tranzystorze po jednym na kazdy cylinder z uniwibratora przesłac na LPT sygnał a nastepnie zliiczyc sygnały na każdym z cylindrow
    programik w pascalu wiele nie zajmie - jezeli jest to wypadanie zaplonów to powinienes wykryc ktory to
    jezeli uniwibrator bedzie na tranzstorkach to spokojnie mozesz obciązyc port LPT (zasilanie)
    życze powodzonka

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania prostego schematu sondy do pomiaru przebiegów wysokiego napięcia (WN) na oscyloskopie, szczególnie w kontekście diagnostyki wypadania zapłonów w silnikach spalinowych. Zamiast bezpośredniego pomiaru na przewodach WN, sugerowano pomiary po stronie pierwotnej cewki zapłonowej lub stosowanie prostych metod diagnostycznych, takich jak neonówka owinięta wokół przewodu WN, która sygnalizuje wyładowania. Neonówki mogą być dowolnego typu, ważna jest liczba zwojów na kablu, a lepsze efekty dają małe kontrolki podobne do śrubokrętów z kontrolką. Wskazano, że przebicia na końcówkach świec mogą dawać fałszywe odczyty neonówki. Poruszono również temat alternatywnych metod diagnostycznych, takich jak sondy pojemnościowe zamiast indukcyjnych oraz wykorzystanie uniwibratorów na tranzystorach do detekcji wypadania zapłonów z sygnałem przesyłanym do portu LPT komputera. W dyskusji pojawiły się także uwagi dotyczące możliwych przyczyn wypadania zapłonów, takich jak nieszczelności podciśnienia, złe ustawienie zaworów czy uszkodzenia mechaniczne silnika. Przykłady praktyczne obejmowały różne modele samochodów, w tym Opla Corsę z silnikiem C12NZ oraz Forda Fiestę, gdzie problemy z zapłonem zostały rozwiązane przez regulację zaworów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA