logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq Armada 1750 - BIOS nie działa, CD-ROM nie czyta płyt, co robić?

Mustaff 20 Mar 2008 22:52 1605 3
REKLAMA
  • #1 4933990
    Mustaff
    Poziom 10  
    Witam. Dziś po długiej walce udało mi się postawić partycję diagnostyczną i program do diagnostyki. Natomiast BIOS-u nie jestem pewien jak przyciskam f10 podczas uruchamiania komputera wyskakuje mi okno programu do diagnostyki. Klikam na opcję komputer setup prosi o dyskietkę i odpala takie dziwne okno http://img222.imageshack.us/img222/8307/dsc00460yn1.jpg. I już nie wiem czy BIOS stoi czy jeszcze nie. Drugim problemem jest to, iz napęd CD-ROM nie działa prawidłowo tzn raz jak włożyłem płytę z WIN 2000 odczytał ją i poprosił o kliknięcie klawisza, w celu uruchomienia instalacji systemu. Po kliknięciu klawisza zaczął czytać płytę i nie przeszedł dalej (zawiesił się kompletnie). Od tamtego czasu nie czyta już żadnej płyty, a jak uruchamiam DOS-a (próbowałem różnych sterowników CD) nie widzi napędu CD. Mam więc pytanie czy może to być wina oprogramowania czy szprzętu ?

Pozdrawiam Wojciech
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4934199
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1109
    To dziwne okienko to właśnie bios, w wersji francuzkiej, taki obrazkowy. Wybierz poszczególne ikony i poustawiaj.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4934231
    KKK
    Poziom 31  
    Ocena: 63
    Cytat:
    To dziwne okienko to właśnie bios

A tak już całkiem serio to jest to SETUP, często mylony z BIOSem :D
  • #4 4934687
    Mustaff
    Poziom 10  
    Czyli kwestia instalacji systemu z płyty pozostaje w ustawieniu bootowania z cd jako 1 opcji ? Niestety na 99% CD-Rom uszkodzony. Mimo ustawienia w opcjach bootowania napędu optycznego jako pierwszego pomieli chwilę płytą, a poźniej wyskakuje Non-System disk or disk error ... Da się jakoś przywrócić to do życia czy tylko wymiana ?
REKLAMA