logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyfrowy przekaźnik do przełączania sygnałów RS-232, sterowanie mikrokontrolerem

overs 21 Mar 2008 06:25 2912 11
REKLAMA
  • #1 4934544
    overs
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    witam.
    rozpoczynam pewny projekt elektroniczny ( dobrze powiedziane), i potrzebuje pomocy. mam 2 urzadzenia na rs-232 i obecnie przelaczam sie miedzy nimi za pomoca dipswitchy, poprostu potrzebuje jakies rozwiazanie elektroniczne co po podaniu np. jakiegos sygnalu zewrze mi odpowiednie piny na dany programator. myslalem o kluczu tranzystorowym ale z tego co wiem to jest dobry do zwarcia czegos do masy, a tu chodzi zeby sygnaly puscic dalej, a w przyszlosci sterowac z jakiegos atmela. z gory dziekuje za pomoc...
  • REKLAMA
  • #2 4934653
    sunok
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Nie wiem ile Ci linii potrzeba ale najtańszym rozwiązaniem chyba będzie zastosowanie układów 74HC4066. Połączyć dwa switche na jedną linię, na której chcesz mieć wybieraną linię i sterować jednym sygnałem prostym a drugim sygnałem zanegowanym. Wtedy będzie "łączył" jeden albo drugi do odpowiedniej linii.

Dodano po 9 [minuty]:

Przypomniało mi się jeszcze o np. ADG1209 Analoga http://www.analog.com/en/prod/0,,768_836_ADG1209%2C00.html w sumie jest to przełącznik do analogowych sygnałów ale też powinien się nadać:) Można dostać go nawet w próbkach o ile Cię obudowa SOIC nie przeraża. :]
  • REKLAMA
  • #3 4938822
    overs
    Poziom 16  
    sunok dzieki... dam znac co i jak ...

wesolych swiat... i pelzajacych kurczaczków... :P:P
  • REKLAMA
  • #4 4964516
    overs
    Poziom 16  
    witam.
    wracam do tematu...
    uklad tc4066 nie zdaje egzaminu.
    znajomy powiedzial ze nie da rady poniewaz tam jest sterowanie przez +12 i -12 i tu lezy problem...
    jakies sugestie ??
  • #5 4964553
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10264
    Przełączanie RSa, chyba najłatwiej zrealizujesz za pomocą tranzystorów właśnie, najlepiej jakichś mosfetów, gdyż sie je wygodniej steruje. No ewentualnie mozesz sterować sygnałem za MAX232, wtedy masz już sygnał TTLowy i mozesz dać zwykły multiplexer, albo nawet szereg ANDów
  • #6 4964858
    sunok
    Poziom 14  
    overs napisał:
    witam.
    uklad tc4066 nie zdaje egzaminu.
    znajomy powiedzial ze nie da rady poniewaz tam jest sterowanie przez +12 i -12 i tu lezy problem...
    ??

Bzdura... nie pytaj się znajomego tylko poczytaj notę aplikacyjną.
    Cyfrowy przekaźnik do przełączania sygnałów RS-232, sterowanie mikrokontrolerem

Napięcie sterujące zależy od napięcia zasilania układu....
  • REKLAMA
  • #8 4967661
    qaz22
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Próbowałeś z tym ?
    Załączniki:
    • 1.gif (1.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 4993451
    overs
    Poziom 16  
    witam ponownie.
    temat stanął na tym iż zastosowałem max232 i za maxem wsadziłem 2xcd4066 i egzamin zdaje idealnie. z gory dziekuje za pomoc.

wzwiązku z tym napotkałem kolejny problem.
    potrzebuje przełączyć slot iso , a dokladnie dwa programatory korzystające z jednego czytnika kart.

problem jest nst. potrzebuje przełączyć I/O , CLK oraz RST. problem niby banalny ale... układ tc4066 ma za dużą pojemność wejście/wyjście przez co nie potrafię uzyskać odpowiednich wyników.
    Czy jest jakiś scalak lub możliwość wpięcia np. w szereg jakiegoś kondensatora ?

zakladam że nie jest to spowodowane sygnałem RST, lecz I/O i CLK
    dziękuje
    2.
  • #10 4993499
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10264
    Sygnały, które chcesz przełączać są już cyfrowe, prawda (0..5V)? Więc zastosuj normalny multiplexer, albo bramki AND.
  • #11 4993537
    overs
    Poziom 16  
    dzieki. pobawie sie nimi i dam znac.
  • #12 5005140
    sunok
    Poziom 14  
    Jeżeli to by były linie tylko jednokierunkowe to bufory/bramki TTL jak najbardziej... Jednak zdaje mi się że tam jest jeden sygnał I/O... więc chyba nie za bardzo bo kiedy wiadomo czy odbierać czy nadawać.... Układ 4066 nie sprawdza się bo ma od kilkudziesięciu do kilkuset omów rezystancji przewodzenia (zależy jakie napięcie zasilania) więc chyba za dużo i zniekształca niskonapięciowe sygnały (pewnie z prostokąta CLK robi się piła).

Sugeruję układ ADG3301 Low Voltage 1.15 V to 5.5 V, Single-Channel Bidirectional Logic Level Translator. Talie dwa postawić na jedną linię i wejściem EN (enable) włączać jeden lub drugi programator...
    Jest też wersja 8-kanałowa tego układu.... Oby tylko Cię obudowa tych układów nie zdołowała... :) Ale na pocieszenie układy są dostępne w samplach... :D

Napięcia zasilania oba ustawisz na 5V i pojechał :)

Cyfrowy przekaźnik do przełączania sygnałów RS-232, sterowanie mikrokontroleremhttp://www.analog.com/en/prod/0,,767_828_ADG3301%2C00.html

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy elektronicznego przełączania sygnałów RS-232 między dwoma urządzeniami, zastępując mechaniczne przełączniki DIP. Proponowano użycie układów analogowych przełączników CMOS 74HC4066, jednak ze względu na charakterystykę sygnałów RS-232 i napięcia sterujące, układy te nie sprawdzają się bezpośrednio. Rozwiązaniem okazało się zastosowanie konwertera poziomów MAX232, który przekształca sygnały RS-232 na TTL, a następnie przełączanie sygnałów za pomocą 74HC4066. Problemem pozostaje jednak pojemność wejściowa układu 4066, która wpływa na jakość sygnałów, szczególnie przy przełączaniu linii I/O, CLK i RST w czytniku kart ISO. Wskazano alternatywne rozwiązanie w postaci układu ADG3301 – niskonapięciowego, dwukierunkowego translatora poziomów logicznych, który może być użyty do przełączania sygnałów cyfrowych 0–5 V z mniejszym zniekształceniem. Dyskusja podkreśla konieczność stosowania odpowiednich układów do przełączania sygnałów RS-232 po konwersji na poziomy TTL oraz zwraca uwagę na parametry takie jak rezystancja przewodzenia i pojemność wejściowa przełączników analogowych.
REKLAMA