logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Po nocy nie działa klawiatura A4tech evolution na PS/2 ?

Grzes133 21 Mar 2008 11:47 3495 3
REKLAMA
  • #1 4935422
    Grzes133
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Witam. Mam następujący problem.
    Kupiłem klawiaturę a4tech evolution na PS/2 i dzieją się z nią dziwne rzeczy.
    Po długim czasie gdy komputer jest wyłączony nie działa mi klawiatura. np po nocy rano włączam kompa i nie działa klawiatura robię reset i potem cały dzień już działa.
    Ile razy bym nie wyłączał i włączał komputer to zawsze już działa, a po dłuższym wyłączeniu komputera tak jak właśnie po nocy zawsze mi nie wykrywa tej klawiatury nawet diody się nie palą.
    Czasami jak rano nie wykryje klawiatury to również jest problem z myszką też nie działa ale podczerwień się pali w myszce.
    Zjawisko to tylko jest po długim wyłączeniu komputera potem już cały dzień jest ok ile razy włączam komputer.
    Myszka również jest na PS/2 a4tech.
    Płyta głowna Gigabyte GA-M57SLI-S4. Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 4935560
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Nie działa również w biosie? Jeśli tak, na początek pomiar napięć, szczególnie +5V.
  • REKLAMA
  • #3 4935593
    Grzes133
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    movzx napisał:
    Nie działa również w biosie? Jeśli tak, na początek pomiar napięć, szczególnie +5V.

hmm sam nie wiem jak w biosie ale chyba tez nie bo mi diody sie nie palą rano, ciężko co kolwiek zaobserwowć bo to dzieje się tylko po długim wyłączeniu kompa. Czym zmierzyć to napięcie? jakimś programem? jeżeli jest za małe to wina zasilacza czy płyty głównej?
  • #4 4935612
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1267
    Skoro nie świecą diody to bardzo mocno wskazuje na zasilanie - klawiatura po samym podaniu napięcia powinna się zresetować i mrugnąć diodami.
    Napięcia mierzyć wyłącznie miernikiem, na przykład w złączu dysku - jeśli zaniżone 5V (czerwony), wymień lub naprawiaj zasilacz.
REKLAMA