logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie korzyści z połączenia subbasów BR i tuby w obudowie?

djdinitro 21 Mar 2008 21:30 10654 35
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy połączenie bas-refleksu z krótką tubą w subwooferze daje jakieś realne korzyści i jak to działa?

W praktyce taka krótka „tuba” nie da prawdziwych cech tuby w paśmie basu, bo żeby zaczęła działać sensownie, kanał musiałby mieć co najmniej około metra długości; inaczej efekt będzie co najwyżej dla wyższych częstotliwości, a nie dla subbasu [#4938367] To rozwiązanie wygląda raczej na odmianę BR albo wręcz linię transmisyjną niż klasyczną tubę, więc zysk nie jest oczywisty i wymagałby bardzo dokładnych obliczeń oraz ustawienia tunelu [#4938607][#5014627] W dodatku poprawne zestrojenie mogłoby mocno powiększyć obudowę, bo sama komora głośnika musiałaby mieć podobną objętość jak w zwykłym BR, a całość wymagałaby dodatkowo „deski odbiciowej” [#4938607][#4942917] Z opisu TP118 wynika, że w środku jest konstrukcja pokazana na zdjęciu, ale później padło też wyjaśnienie, że to bardziej BR z dobrym głośnikiem i nastawieniem na duży skok SPL, a nie klasyczna tuba [#4941358][#4950982][#5014627]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 4937979
    djdinitro
    Poziom 26  
    Ocena: 22
    Zastanawiam sie od dłuzszego czasu nad zmontowaniem pary subbasow BR ale...znalazłem gdzies połaczenie br'a i tuby jak w odwrotce wiec mysle zrobic cos takiego, tylko jakie sa korzysci z tego typu obudowy?W moim rysunku wymiary sa z lekka przypadkowe nawet chyba za małe na klasyczny br a tu jeszcze trzeba poswiecic czesc obudowy na tubke.Na rysunku prawym moze zdziwic te rury ze sa jak by na wierzchu ale one jak widac na lewym rysunku daleko w głebi obudowy to tylko projekt jest tak przedstawiony.Mysle ze zwiekszenie litrazu całej komory dla głosnika to bedzie potrzebne bo teraz jest mała chyba by wyszło 75L moze mniej ze wzgledow geometrycznych ciezko wyliczyc pozatym pisze to tylko orientacyjne wymiary.Prosze mnie teraz nie wysmiac...chce tam (podarowane przez znajomego) PS'y 15 alpharda wmontowac...wiem wiem szkoda zachodu lepiej kupic cos innego dołozyc itp itc a ja niechce dokładac mam te gary prawie za free i chce je wykorzystac i teraz myslee nad ciekawą buda co by jakos to zagrało kto wie moze to zostanie u mnie jako głowne dodatkowe dopalanie.?
    Załączniki:
    • Jakie korzyści z połączenia subbasów BR i tuby w obudowie? BR tubowy.jpg (113.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 4938367
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    taka "tuba" w ogóle nie będzie miała cech tuby (no chyba że dla zakresu koło 1000Hz żeby w basie działo się coś ciekawego musisz mieć przynajmniej metr tunelu.
  • #3 4938435
    djdinitro
    Poziom 26  
    Własnie wyrwalem ten projekt ze strony PolAudio i tak mysle by cos takiego sklepac ale chyba widze ze to bedzie strata czasu dech i kleju...
  • #4 4938607
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    To jest żywcem wyjęte od polaudio czy tylko sie domyślasz że jedna z modeli ich paczek tak wygląda.

Ja zastanowił bym się nad budową zwykłej tuby z i dołożeniem tunelu BR w komorze głośnika który by uchodził to tunelu głównego tuby ustawienie w odpowiednim miejscu dało by interferencję fal ale trzeba by było znaleźć odpowiednie miejsce aby ta interferencja była wzmacniająca a nie tłumiąca. Powiem tak dużo obliczeń ale można by sporo db zyskać (myślałem nad tym podczas prysznica) i nie wiem czy właśnie polanowski nie wpadł na to przede mną.
    Tylko paczka mogła by przybrać duże rozmiary bo dobre ustawienie tego tunelu br mogło by wymusić wydłużenie tunelu głównego tuby a poza tym sama komora głośnika musiała by mieć podobną odętość jak w zwykłym br. Więc w gruncie rzeczy wykonanie może być nie możliwe albo nie praktyczne. Poza tym kierunek tunelu BR musiał by być w miarę równoległy do tunetu tuby.
  • #5 4938623
    djdinitro
    Poziom 26  
    No własnie post wyzej pisałem ze znalazłem ten projekt na PolAudio i tak pomyslałem co by zrobic moze poprawiec jakims cudem a moze jeszcze inny typ zklepac no mam teraz sporo czasu i kombinuje co zrobic by miec jakis bass z czegos moze lepszy moze inniejszy...cos moze wyjdzie.
  • #6 4938655
    miszkoo
    Poziom 28  
    a możesz jakiś link podać gdzie to znalazłeś

Dodano po 2 [minuty]:

Bo szukałem obrazka gdzie by były pokazane wnętrzności takiej kolumny albo schematu i nic.

Brakuje jeszcze kogoś z avateram Crowna i mamy komplet JBL Crown dbx
  • #8 4939551
    miszkoo
    Poziom 28  
    Dobra bo ja tu widzę tylko zdjęcia kolumny z wierzchu a nie ma pokazane jak jest w środku zbudowana i dopisane jest że obudowa łączy cechy BR i tuby. Więc to jest tylko twój domysł a nie przekrój kolumny z oferty Polnanowskiego. I daję głowę że raczej ta kolumna w środku tak nie wygląda.
  • #9 4939678
    djdinitro
    Poziom 26  
    Ale jest na kolejnym zdjeciu pokazana bez przedniej maskownicy-osłony i jesli jest to połączenie br i tuby to musi byc to cos takiego jak ja narysowałem moze troche inaczej bo widac ze w niej front z głosnikiem jest prosto a u mnie skosnie ustawiony wiec w głebi moga byc otwory bassreflex ale i nie musza bo moze sa w orginale zrealizowane z drewna cos na wskros by to sie łaczyło w lekką tube-wylot.
  • #10 4939746
    aca
    Poziom 30  
    Ocena: 20
    Hi,
    a mi to wyglada na taki ciut inny ARLS.
    Pozdrowienia.
  • #11 4939842
    Farad1985
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    To i ja dołaczę do grupy Harman Pro. :D:D:D

A gdzie na na stronce Pol-Audio jest ten rysunek?
  • #12 4940010
    Michał_wa
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Nie ma poprostu djnitro narysował schemat opierając sie o obrazek na stronie polaudio
  • #13 4940190
    miszkoo
    Poziom 28  
    Musimy to wszyscy kiedyś umrzeć (ale tylko na razie bo nie wiadomo co kto kiedy wymyśli może kiedyś wynajdą coś na śmierć) i daję głowę że nie jest to tak zrobione jak kolega przedstawił na rysunku (jestem hazardzistą)
  • #14 4940490
    Farad1985
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    miszko możesz wyjaśnic o co chodzi z ta śmiercią? Bo chyba coś nie zrozumiałem..
  • #15 4940764
    djdinitro
    Poziom 26  
    miszkoo napisał:
    daję głowę że nie jest to tak zrobione jak kolega przedstawił na rysunku (jestem hazardzistą)
    No ja tez do konca nie jestem przekonany ze Pol zrobił to własnie tak...moze kąty poszczegulnych płyt są inne moze br'y troche inaczej sa umiejscowione kto wie co jeszcze jest inaczej...ja dałem tylko cynk na taki typ obudowy i myslałem ze (S)pecjalisci sie wypowiedza co by to dało,moze ktos kombinował juz z takim typem budy...Zreszta swoją droga widziałem na innej stronie niepamietam jakiej rozne typy kolumn basowych i pokazane jak je wykonywali jacys ludzie to nie była polska strona gdzies linka znalazłem na elce.
  • #16 4940848
    aca
    Poziom 30  
    Ocena: 20
    Hi,
    cos takiego ?
    Pozdrowienia.
    Załączniki:
    • Jakie korzyści z połączenia subbasów BR i tuby w obudowie? Sub.jpg (33.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 4941358
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Co do POL Audio TP118 to w środku wygląda tak :

• #18 4942699
    djdinitro
    Poziom 26  
    No wiec roznica wcale...z korzyscia na moj projekt bo jest jak by lekko z tubą wylot br'a...
  • #19 4942917
    miszkoo
    Poziom 28  
    nom nie wiem bo podobieństwo może być zgubne i raczej wykonał bym projekt kolegi Pixelmen bo chyba coś na wspólnego z polaudio i chyba wie co pisze a można więcej o przetwornikach i wymiarach tej paczki bo rozmyślam wykonanie.

Kolego djdinitro w twoim projekcie zabrakło deski odbiciowej
  • #20 4942962
    djdinitro
    Poziom 26  
    No póki co to pierwsza faza projektu...narazie ww myslach i na ekranie kompa.Znasz moze typ obudowwy "Venturi System"? to jest cos takiego jak na rysunku ponizej...
    Załączniki:
    • Jakie korzyści z połączenia subbasów BR i tuby w obudowie? Venturi sys.jpg (49.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #21 4950982
    Marek Ulaszek
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    djdinitro na pewno nie jest dobrym pomysłem, "a może ta, a może ta obudowa"
    Wracając do obudowy Polaudio TP118 to dokładnie w środku jest taka jak pokazał kolega Pixelmen. Co więcej kiedyś przez przypadek znalazłem takie zdjęcia z budowy paczki i widać, że ktoś kombinował z tego typu obudowami. Zastanawiam się tylko czy Polaudio było pierwsze czy może jednak ktoś inny...
  • #22 4951166
    djdinitro
    Poziom 26  
    No w sumie tak...ale jednak czym bylby świat bez coraz to nowszych odkryc wiec ja postanowiłem na swoj prosty rozum zmienic troche koncepcje majac tam jakies podstawy z dziedziny akustyki.Wiec przyjmijmy ze przy ujściu wylotu BR czestotliwosc drgań,fali ma wartość X i jesli damy na to cos na wskroś tuby ktora ma jakas czestotliwosc czy podatnosc akustyczna wiec mozna spodziewac sie albo obnizenia czestotiwosci drgan-fali BR'a albo poprawe skutecznosci lub zmiane szerokosci tejze fali przezco bedzie sie nadawała np.tylko dla otwartych przestrzeni bo gdzie indziej niee bedzie to grało.I tu pojawia sie prosba osoby z elki co ma w nazwie "spec od akustyki" co by to jakos na swoj wiekszy rozum policzył,pomyslał i wzioł poprawki.
  • #23 4959203
    djdinitro
    Poziom 26  
    Z baraku fizycznego wytłumaczenia od kogokolwiek postanowiłeem jednak to zrobic...powoli ale mysle cos bedzie.Jak by efekt koncowy nie był zadowalający to sie zmieni koncepcje...częsci potrzebne do budowy juz do mnie jadą płyta 20mm i reszta smieci plastiki, koce, gniazda, itp itc.Buda wyjdzie całkiem sporawa ale ...sama komora dla głosnika bedzie miała ok 95l całosc 125l strojenie na 50hc chce poprostu bas osiagnąc kopiący niz zabujczo niski wole by trzepał niz mulił bebechy.jakies rady?info prosze pisac.
  • #24 4960472
    Pixelmen
    Poziom 23  
    No gratuluje zapału i odwagi :) Życze powodzenia i mam nadzieje, że jak skończysz to sie podzielisz szczegółami i wszystko opiszesz co i jak... sam jestem bardzo ciekaw :D
  • #25 4960577
    djdinitro
    Poziom 26  
    No w sumie nie robił bym tego gdyby nie chec odkrywania czegos innego i moze konstrukcyjnie jest to klasyczny bas reflex to jednak ma on dziwna odmiane z ta tuba...co bedzie?jak bedzie dowiemy sie i ja tez w połowie kwietnia. Postęp pracy 13,5% :-)
  • #27 5009214
    djsuchy
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Powiem tylko że... to nie POL AUDIO było pierwsze... MACKIE oraz RCF mieli wręcz identyczne konstrukcje, jednak z jakiś powodów zostały wycofane... A wiadomo chyba że POL AUDIO do RCF'a ma daleko prawda ?
  • #28 5009377
    djdinitro
    Poziom 26  
    No ale ja jako pierwszy zrobiłem klona 2giej generacji heh i o dziwo to gra całkiem całkiem inaczej i mi sie podoba jak narazie ja to słuchałem ale to labolatorium wiec niema co sie pokazywac na szeroki swiat z tym dzwiekiem. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic982188.html#5004687
  • #29 5014354
    dyskoteka89
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    djsuchy napisał:
    Powiem tylko że... to nie POL AUDIO było pierwsze... MACKIE oraz RCF mieli wręcz identyczne konstrukcje, jednak z jakiś powodów zostały wycofane... A wiadomo chyba że POL AUDIO do RCF'a ma daleko prawda ?

Hej
    Nie sugeruję, że ktoś kogoś skopiował, ale domyślam się dlaczego te marki światowe wycofały sie z tego projektu, bo to nie gra a bucy.....
    I to co było do zastosowania 20 latek temu, dzis w swietle oczekiwań co do jakośći dźwieku, juz nie przejdzie.
    Porządne marki, szanując sie wycofują z oferty konstrukcje nie prezentujące odpowiedniego poziomu jakości.
    Proponuje porówanć ta konstrukcję z np: z nowymi subbasami MACKIE, czy RCF-a...

pozdro
  • #30 5014404
    gekonbass
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    wydaje mi sie że wielu kolegom z forum bucenie się podoba . :)
    bucenie i duzo spl!!!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy korzyści i wad połączenia obudowy bas-refleks (BR) z tubą akustyczną w konstrukcji subbasów, na przykładzie projektu PolAudio TP118 oraz własnych modyfikacji użytkownika. Wskazano, że typowa tuba wymaga tunelu o długości około metra, aby efektywnie działać w zakresie basu, co w małych obudowach jest trudne do osiągnięcia. Projekt łączący BR i tubę może zwiększyć objętość komory głośnika i potencjalnie poprawić charakterystykę akustyczną przez interferencję fal, jednak wymaga precyzyjnych obliczeń i odpowiedniego ustawienia tuneli, co czyni konstrukcję skomplikowaną i niepraktyczną. Zdjęcia wnętrza PolAudio TP118 potwierdzają, że jest to raczej klasyczny BR z dużym skokiem SPL niż typowa tuba. Użytkownicy podkreślają, że takie konstrukcje mogą generować duży poziom ciśnienia akustycznego (SPL) w wąskim paśmie częstotliwości, co może być atrakcyjne dla niektórych zastosowań, np. plenerowych imprez, ale niekoniecznie zapewnia wysoką jakość dźwięku. W dyskusji pojawiły się opinie, że podobne konstrukcje były stosowane przez marki MACKIE i RCF, które jednak wycofały je z rynku z powodu niskiej jakości brzmienia. Porównano także polski rynek (PolAudio) z zagranicznymi markami, podkreślając różnice w marketingu, renomie i jakości. Autor projektu planuje budowę subbasów o objętości około 95-125 litrów, strojenie na 50 Hz, z wykorzystaniem głośników PS 15 Alphard, dążąc do mocnego, kopiącego basu. Konstrukcja ma być testowana w warunkach plenerowych, gdzie efekt kumulacji basu jest zauważalny. Podkreślono, że pomimo krytyki, samodzielne eksperymenty i budowa własnych obudów są wartościowe dla rozwoju wiedzy i doświadczenia akustycznego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA