logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Unimor M852TS Siesta3 - brak WN, TV przechodzi w st-by po włączeniu pilotem

Kurtion 22 Mar 2008 12:54 2339 23
REKLAMA
  • #1 4940058
    Kurtion
    Poziom 22  
    Ocena: 26
    Działa w stanie czuwania, po włączeniu pilotem słychać , że trafopowiecz zaczyna pracować i przechodzi w styndby, po wpięciu żarówki i włączeniu TV tv wydaje się że działał prawidłowo, impuls na bazie hota jest, co do jego prawidłowości to nie mam pewności, napięcia pozostałe: 147V; 15,5V; 8,5V; 21,5V, czyli są prawidłowe, Wymieniłem elektrolity w przetwornicy pierwotnej i wtórnej. rezonator ceramiczny 503 khz symbol z503b, kondensator 47uF/250V , odłączyłem obciążenie od trafopowielacza własnie te 200V, nic to nie dało, TV nie wstaje. HOT sprawny i podmieniony, podmienione 2 kondensatory na hocie (12n, 22n, i dwie diody w gałęzi). Zastanawiam się nad sprawdzeniem drivera bazy hota, (jakiś bc). Podmienię go. Proszę Was o porady, bo na trafopowiecz to mi nie wygląda, jest oryginalny n12-24. Nie upalony, wygląda dobrze, ponoć nie strzelał, TV działał dobrze, aż wieczorem się nie włączył. Wszystkie luty w obrębie przetwornicy i WN poprawione. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam

Kurtion
  • REKLAMA
  • #2 4940204
    stachc
    Poziom 29  
    Ocena: 86
    Witam . Czy wymieniłeś C-604/47 mikro( w uzwojeniu wtórnym trafa sterującego HOTa)
  • #3 4940268
    automat
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Proponuje wymienić elektrolity po wtórnej stronie przetwornicy nie tylko ten od hot-a

Dodano po 1 [minuty]:

O ile dobrze pamiętam to chodzi o 470uF.
  • #4 4940292
    Kurtion
    Poziom 22  
    Kondensator c604 - 47uf w sterowaniu bazy wymieniony, wymienię tez ten tranzystor bc639 t601, ale dalej pomysłów już nie mam, proszę o dalsze sugestie ... zastanawiam się nad tym elektrolitem 2200uF, ale już dodawałem równolegle 470uF, więc to powinno pomóc, ale dalej nie ruszył.

wymieniłem 1000uF w gałęzi 15,5V i 1000uF w gałęzi 22V, nic nie pomogło, wtórna strona wymieniona ...
  • REKLAMA
  • #5 4940801
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    Witaj!
    To chyba jednak trafopowielacz , polecam sposób kolegi LeDy wg. tej recepty :
    A ja stosuję następujący sposób: odłączam wszystkie nóżki z wyjątkiem B+ i kolektor Hota i masa jak nie działa to jeszcze odłączam masę a jak jeszcze nie to całkowicie i podłączam TVL91 ze starego Neptuna i jak pokaże mi się wysokie napięcie na tym TVL to pewne,że trafopowielacz.Jeżeli jednak trafo po zostawieniu tych 3 nóżek (B+ ,C,masa) działa to po kolei podłączam pozostałe nóżki i sprawdzam w której gałęzi jest zwarcie.
  • #6 4940859
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Ocena: 20
    To jeszcze podstaw kondensatory w obwodzie cewek H i T 601 i TR 601 a na końcu trafopowielacz .
    Wygląd trafa nie świadczy o tym , że jest sprawny .

Rezonator nie ma być z literką F ?
  • REKLAMA
  • #7 4941006
    Kurtion
    Poziom 22  
    No właśnie oryginalnie był z literką f poprosiłem 503 kHz, musi być z literką F, podstawię ten tranzystor i kondensatory i dam znać ...
    Proszę tylko o informacje odnośnie tego rezonatora, czy sama
    częstotliwość wystarczy ?

Dodano po 1 [godziny] 35 [minuty]:

Jak podłacze stary TVL mase, +b i do kolektora 3 nóżkę nie rozwali mi nic w tv ?? reszte zostawić luzem łącznie z WN ?
  • #8 4941976
    pankracy 2
    Spec od TV
    Ocena: 62
    Nic się nie stanie a WN. jest trzykrotnie mniejsze , do uzwojenia żarzenia trafa TVL91 połączyłem żarówkę 6,3V i mam błyskawiczną informację świetlną że układ pracuje z tym TVL91 , bez konieczności sprawdzania wkrętakiem izolowanym WN.
  • #9 4942826
    Kurtion
    Poziom 22  
    gdy odłączyłem nogi trafa i zostawiłem 3 dalej bez zmian, 2 nogi tak samo. Niestety okazało sie ze nie posiadam juz tvl91. Może ma ktoś z Was jakiś pomysł jak sprawdzić czy ten tv jest sprawny zastanawiałem się by podłączyć zasilanie i kolektor pod 6 i 5 nogę ale nie wiem czy to dobry pomysł, nie chciałbym na darmo kupować trafa, bo trzeba by kupić HR, bo z chińskim mogą być różne jaja.

Pozdrawiam

Moderowany przez _OBCY_:

Kolega nie stosuje się do poleceń moderatora. Regulamin p.6 i p.11. Ostrzeżenie #1.

• #10 4943982
    Kurtion
    Poziom 22  
    Sprawdziłem T601- bc639 i wymieniłem elektrolity w tej gałęzi, skłaniam się jednak do trafopowielacza, będę próbował jakiś podstawić, czekam w dalszym ciągu na Wasze opinie co można by jeszcze zrobić.

Pozdrawiam
  • #12 4944477
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    W Siestach te transformatory M12-24 padały bardzo często.
    Ale możliwe są tu główne dwa scenariusze:
    Pierwszy, to nadmierne obciążenie zasilacza przy próbie załączenia - spróbuj wcisnąc i przytrzymać klawisz P+ na klawiaturze lokalnej. Telewizor powinien starać się załączyć i "próbkuje" (tzn. takie charakterystyczne "cykanie" co ok. 1 sekundy). Jeżeli masz taki efekt, to sprawdź napięcie B+; na pewno spadnie do nawet ok. 65V; Tranzystor HOT się grzeje.
    Jest na pewno uszkodzone trafo LOT - Line Output Transformer;

Drugi: Przy próbie załączenia wszystko się "zawiesza", nawet świeci się zielona LED, ale brak WN; Przyczyną może być zadziałanie zabezpieczenia WN w układzie TEA2028; Może być uszkodzony LOT, ale nie musi. Może to wskazywać również na zbyt wysokie WN, lub elektrostatyczne wyładowania, ale wtedy raczej wyłączanie występuje po jakimś okresie czasu.
    Można wtedy próbować uruchamiać z obniżonym B+ z zasilacza ( oczywiście tylko do celów testowych).
    Ale w Twoim przypadku to jednak chyba M12-24 uszkodzone.
  • #13 4946495
    jaculek
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Czy masz schemat jesli tak wypnij ostatnia noge tea 2028 to protekcja ale musisz liczyc sie z ew. skutkami ,stawiam na transformator linii.
  • #14 4946694
    Kurtion
    Poziom 22  
    Jest u mnie 1 scenariusz, przetwornica próbkuje, napięcie spada podczas prób do 60V, czasem do 35V, mam jednak z tego trafa chwilowo podłączone tylko 8 i 9 nogę, ale za to tranzystor HOT sie wogóle nie nagrzał, a trzymałem wciśnięty klawisz P+ ponad minutę. Proszę o opinię.

Pozdrawiam
  • #15 4947792
    Tady1
    Poziom 25  
    Wszystko wskazuje na uszkodzone trafo M12-24; Typowe zachowanie.
    W skrajnym przypadku może być upływność między kapturkiem WN a odpowiednim wyprowadzeniem (chyba 7 pin trafa).
    Wymień go i będzie dobrze :D
  • #16 4952105
    Kurtion
    Poziom 22  
    Dziś zamierzam kupić trafo, zrobiłem jeszcze jeden test, za trafo wpiąłem żarówkę 60W, tv ruszył, obniża się tylko napięcie U3 z 15,5 na 14V; 12V jednak trzyma. Zastanawia mnie tylko czemu dioda czerwona przy włączeniu miga 7 lub 8 razy, a przy zmianie kanału 4 razy. Czy to dlatego ze w TV nie ma wszystkich napięć, które daje trafopowiecz?
    Zastanawiam się czy aby na pewno impuls bazy jest prawidłowy, gdy podłączam oscyloskop do bazy HOTa, przebieg jest podobny, ale nie identyczny jak na oscylogramie.

Pozdrawiam

Dodano po 3 [godziny] 31 [minuty]:

Kupiłem trafopowielacz hr7223 i słychać jak startuje wn, ale słychać jakieś przeskoki iskry, strzelanie z trafo, ze zdjętym kapturkiem jeszcze gorzej. Trzymałem krótko i nic się chyba nie stało. Proszę o informacje co jest nie tak, czy trafo lipne czy jakieś inne uszkodzenie ...
    Proszę Was o opinie co się dzieje z tym TV ? Jeszcze był dźwięk po wyłączeniu trafa jakby zasysało powietrze ...

Strzela na płytce widać, że dokładnie na S2, a w kineskopie coś zaczyna się jarzyć, wszystko krótko trwa, bo nie trzymam dłużej niż 1s - 2s
    Oby to nie był kineskop ?

Podczas sprawdzania układu WN ruszyłem napewno potencjometr regulujący napięcia w przetwornicy. Pomyślałem, że może WN jest za wysokie i skręciłem potencjometr maksymalnie w prawo. Na st-by podłaczyłem miernik do U1 i przy maksymalnie w prawo były najniższe napięcia (162V) na st-by, więc chyba podczas pracy powinno zejść poniżej 140 V, nie chcę go przetrzymywać, więc nie sprawdziłem podczas normalnej pracy. Proszę Was o radę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #17 4953526
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Kurtion napisał:
    Sprawdziłem T601- bc639

Dlaczego nie podstawiłeś ?

Przypuszczam , że masz za wysokie WN , sprawdź zimne luty i przerwy w bazie , kolektorze Hota i obwodzie cewek H , oraz elementy w tych gałęziach .
  • #18 4953601
    Kurtion
    Poziom 22  
    Po odłączeniu S2 przestało strzelać widać żarzenie ...
  • #19 4954287
    ALUŚ
    Poziom 36  
    Masa trafopowielacza dobrze przylutowana .
    Zmierz to napięcie S-2 i sprawdź podstawkę kineskopu .
  • #20 4954466
    Kurtion
    Poziom 22  
    Udało się wyjaśnić problem, zasugerowałem się starym trafem i kable czerwony i czarny umocowałem w płytce PK tak samo, a w HR jest odwrotnie, pojawił się obraz, niestety jest poduszka i nie działają regulacje na module korekcji, co byście radzili sprawdzić ?
  • Pomocny post
    #21 4954595
    Tady1
    Poziom 25  
    Jak jest poduszka - prawdopodobnie układ korekcji (TDA8145 lub TDA4950) na module korekcji. Ale wstępem do oceny jest pomiar napięcia na diodach modulatora. Przypuszczam, że w przypadku poduszki masz tam za wysokie napięcie, może powyżej 40V (a na "oko" powinno zawierać się w przedziale 8 -20V)
  • #22 4955052
    Kurtion
    Poziom 22  
    Diody d602 i d603 wymienione, napięcia na UME2031 TDA4950 pin-3,2V; pin2-3,2V; pin3-8,4; pin5-0,9V; pin6-18V; pin7-9,3V; pin8-0,7V, przebiegi na oscyloskopie pin1,2,3 , praktycznie ja nic nie widzę, natomiast przed R645 jest przebieg piła, jest też przebieg do L631, za nim przebiegu nie ma (E-W), występuje tez sinusoida na 7,a na 8 pinie jakiś prostokąt (piła),gdy kręcimy pr-kami zmienia się przebieg na p7 i p.8, na 5 i 6 pinie nic nie widzę. Luty sprawdzałem, większość elementów na UME2031 też, proszę o pomoc.

Impulsy +H60V i -H160V sprawdziłem oscyloskopem na złączu PG602.

Pozdrawiam
  • #23 4956643
    Tady1
    Poziom 25  
    Napisałeś, że masz poduszkę, ale nie napisałeś, czy masz obraz za bardzo poszerzony, tak, że wychodzi poza ekran, -czy masz zwężony i boków są czarne pasy - a widoczny obraz na środku jest z efektem poduszki.
    Teraz sądzę po opisie, że jest rozszerzony.
    Spróbuj ten 5 pin układu TDA4950 odlutować, i następnie:
    1. Pomierz czy nie ma upływności do masy
    2. Włącz z podniesioną nogą - obraz powinien się zwęzić.
    3. Pomierz napięcie między diodami w punkcie doprowadzenia do DŁ631 -jakie masz?
    Nie wykluczam uszkodzenia tego układu. Warto też podstawić dławik Dl631
    -chociażby z Neptuna 505 albo rosyjski DRT1 z Elektronów.
    To jest dość prosty układ - musi zadziałać

:idea: A diody wstaw takiego typu jakie były oryginalnie.
    Górna BY228, dolna BYV37 (takie są na schemacie) :idea:
  • #24 4957239
    Kurtion
    Poziom 22  
    Wymieniłem układ R631, R647, TDA4950, 3 diody (BAVP17, BAVP19, i zenerkę) i kondensator C633 na UME-2031, diodę D603 na głównej płycie zostawiłem zamiennik. Po regulacji jest wszystko ok, dziękuję wszystkim za pomoc i temat uważam za zamknięty.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telewizora Unimor M852TS Siesta3, który po włączeniu pilotem przechodził natychmiast w stan czuwania, bez pojawienia się wysokiego napięcia (WN). Pomimo prawidłowych napięć zasilających i wymiany elektrolitów w przetwornicy pierwotnej i wtórnej, oraz wymiany kondensatorów i tranzystora HOT (bc639), telewizor nie uruchamiał się poprawnie. Podejrzewano uszkodzenie trafopowielacza M12-24, który jest typowym elementem awaryjnym w tym modelu. Testy z użyciem żarówki i podmiana trafopowielacza na HR7223 potwierdziły uszkodzenie tego elementu. Po wymianie trafopowielacza pojawił się obraz, jednak z efektem "poduszki" i brakiem działania regulacji na module korekcji. Problem z korekcją związany był z układem TDA4950 (UME2031), gdzie wymiana układu, rezystorów, diod i kondensatora C633 przywróciła prawidłową pracę. Dodatkowo zwrócono uwagę na prawidłowe podłączenie przewodów trafopowielacza (odwrócenie kabli w nowym trafie powodowało iskrzenie) oraz na konieczność sprawdzenia zimnych lutów i elementów w obwodach bazy i kolektora HOT oraz cewek H i T601. Zalecano także testowanie trafopowielacza z użyciem żarówki i podmianę dławika DL631 w module korekcji. Ostatecznie problem został rozwiązany przez wymianę trafopowielacza i elementów układu korekcji obrazu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA