pod AMD najlepsza bedzie epoxa 8RDA3+, zwlaszcza, jesli chcesz go krecic. strasznie stabilna i wydajna plytka. w dodatku cena nie jest powalajaca moj kolega ma taka pod bartona 2500 i bez problemu poszlo mu na 3200 na standartowym chlodzeniu ! ja tez zamierzam kupic ta plytke...
Moja rada: kup tą płytkę, tego procka dobrą kartę graficzną ( najlepiej radeona 9600-9800 ) i dobre pamiątki ( co najmniej PC 3200 400 MHz, najlepiej Corsairy albo TwinMOSy ) i dobre chłodzenie. wtedy możesz bezproblemowo miec co najmniej athlona 3200+ z dobra karta graficzna i pamiecia. ja zamierzam zakupic taki zestaw ( tyle ze podrasowanego radeona 9700 ) i podkrecac ile sie da...!
hhhhm lub Epox 8rda+ jak chcesz miec SoundStorm (ale nie ma SATA) - rownie dobra jezli chodzi o podkrecanie.
i jeszcze troche drozsze ale swietnie sie podkrecakaca ABIT NF7-S (ma SS i SATA)
✨ W dyskusji na temat wyboru płyty głównej pod procesor AMD dominują rekomendacje dotyczące modeli opartych na chipsecie nForce2, ze szczególnym uwzględnieniem płyt marki Epox. Model Epox 8RDA3+ jest polecany ze względu na stabilność, wydajność oraz dobrą relację jakości do ceny, a także zdolność do podkręcania procesorów Athlon, np. Barton 2500 do 3200 MHz na standardowym chłodzeniu. Alternatywnie wskazuje się na płytę ABIT NF7-S, która oferuje wsparcie dla SoundStorm i SATA oraz również dobrze się podkręca, choć jest droższa. Zalecane jest także dobranie odpowiedniej karty graficznej (np. Radeon 9600-9800 lub 9700) oraz pamięci RAM o taktowaniu co najmniej PC3200 (400 MHz), najlepiej marki Corsair lub TwinMOS, a także dobre chłodzenie, aby zapewnić stabilną pracę i możliwość overclockingu. Wygenerowane przez model językowy.