logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

podkręcanie cel300A na płycie gł PC-Chip m726/ cel 500 filmy

avcer 22 Mar 2008 20:57 1806 2
REKLAMA
  • #1 4942242
    avcer
    Poziom 11  
    Witam, jak widać przedstawię jedyny sposób podkręcenia celerona 300A na ww płycie głównej. Pech chciał że ta płyta główna trafiła na mnie . Sposób jest prosty można podkręcić magistralę FSB na 100 MHz i uzyskamy 450 MHz, lecz żadko komu się uda ( taka popierdniczona płyta ). Jedynym sposobem na podkręcenie chociaż troszkę jest niestandardowe taktowanie magistrali FSB. W instrukcji do płyty opisane jest tylko jak ustawić FSB na 100,112,133,66 MHz ale jest sposób na ustawienie 75 i 83 MHz. Co daje nam odpowiednio 337 MHz i 376 MHz. Ustawienia zworek dla 83 MHz nie znam ale wiem że można podkręcić programem CPUcool ale za każdym uruchomieniem komputera procek działa zspowrotem 300 MHz. heh. U mnie niestety nie poszedl komp na 83 MHz ale poszedl na 75 MHz.
    -----------------------------------------------------------------------------------------

A teraz proszę JA was o POMOC. Planuję kupić Celerona 500 albo 533 MHz do tej płyty głównej. Tylko nie wiem czy ona będzie działała, bo w instrukcji do niej pisze mi żę obsługuje TYLKO CELERONY od 233 MHz do 333 MHz

Teoretycznie procesory 500 i 533 powinny chodzić na tej płycie głównej gdyż one mają odpowiednio 7,5 i 8 x mnożnik i magistralę 66 MHz -> Płyta główna dobrze chodzi na 66 MHz magistrala a mnożniki 7,5 i 8 też obsługuje ( mnożnik max to 8 ). Więc nie rozumiem dlaczego nie ma ich ( 500 i 533 ) w instrukcji.

Tłumaczę sobie to tym że może ( tylko przypuszczenia ), gdy Firma PC-Chip gdy wydawała płytę główną M726 to nie było jeszcze procesorów Celeron 450, 500, 533. Dopiero potem one wyszły i okazało się że będą działać pod ta płytą gł. No ja nie znalazłem innego wytłumaczenia może wy znacie. Ale co tu ja będę się zastanawiał mi tylko chodzi o to by dowiedzieć się czy będzie działał proszę o pomoc.

------------
    Następną sprawą jest to że nie wiem na jakim systemie odtwarzać filmy DVD i AVI ( Xvid ) żeby tak strasznie nie ścinały. Myślałem o Linux’ie ale te wersje starsze ( okrojone ) bez bajerów tapet i innych dupereli, innych zbędnych żeczy. Myślałem żeby zainstalować linux’a jakiegoś starszego i na niego wpakować odtwarzacz PowerDVD i BSPlayer. Ale czy to będzie działało lepiej niż na win 98 ??? Wiem tylko że filmy idą mi lepiej na win 98 niż na XP. Na XP filmy mi strasznie ścinają ( gry z resztą też ), a na win 98 już mniej albo czasem wogule ( filmy przeważnie troche ścinają, albo mam dźwięk do tyłu a obraz do przodu lub na odwrót dźwięk kończy siię 20 min przed koncem filmu heh ) Proszę o pomoc, według mnie najlepszy do filmów będzie linux ale posłucham ( poczytam ) z przyjemnościa waszych opini.

Z góry wszystkim dziękuję za wszelką pomoc.!! :D:D
  • REKLAMA
  • #2 4949071
    LordJ.
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    O ile pamiam od 366MHz celerony były juz nie na slot1 a na socet370 więc by rzucić lepszy to trzeba kupic przejściówkę. Wszystkie celki maja zablokowany mnożnik, więc i płyta będzie działać z większymi. Mój celek400 chodził bez problemów na szynie 83mhz jako 500. Mi także podczas oglądania filmów dźwięk się spóźniał ale wtedy tylko jak miałem założoną stara kartę graficzną rive128. Zaś na geforce2mx, radku 7500 i 9000 było wszystko ok. Są specjalne przejściówki które mają wbudowane zworki i można ustawić nimi wszystko dotyczące procka i pewnie wtedy spokojnie będzie działać tani jak barszcz c700-900. Bo ładować 500 to szkoda czasu bo aż tak dużego wzrosu wydajności nie będzie porównując z tymi szybszymi celeronami. Ja już jakiś czas temu kupiłem c700, płytę Abit z raidem, 128Mb ramu plus nowy radiator za 60zł z wysyłką. Więc warto poszukać tego celerona plus przejściówkę.
  • #3 5026977
    avcer
    Poziom 11  
    Dzięki wszystkim, celeron 500 MHz działa mi pięknie na tej płycie głównej, wiem że on ma slot PGA370 ale są dostępne na allegro komplety ( przejściówka i proc ) ja kupiłem za 1 zł + koszt wysyłki i to co ze mnie zdarła małpa na poczcie ( 2,5 zł ) = 8,5 zł. Komp mi chodzi ślicznie a mam na nim postawiony server OTS na sieci lokalnej. Chce go utworzyć na globalnej ale nie wiem jak przekierować prot 7171 ( czy jest jakiś program ?? ).

Co do ściągania filmów nie mam juz pytań bo mam nowego kompa.
    Powiedzcie mi czy opłacało się mi kupić kompa za 769 zł z następującymi podzespołami:
    - płyta główna Gigabyte GA-M68SM-S2L
    - Procesor AMD Athlon X2 64, 4000+ ( 2,1 GHz )
    - 1 Gb RAM, DDR2 800 MHz
    - Karta graficzna GeForce 7025 ( 256 Mb - zintegrowana z płytą gł )
    - Dźwięk 7.1
    - Dysk Twardy SATA2 160 Gb
    - DVD magrywarka
    - Obudowa 450 W ATX Mustang
REKLAMA