logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić ładowarkę Nokia AC-5E na Allegro za 10zł?

korneliusz 22 Mar 2008 22:58 2415 6
  • #1 4942818
    korneliusz
    Poziom 16  
    Ocena: 124
    Witam

Mam problem, szwankuje mi bowiem ładowarka mojego telefonu i potrzebuję nową, oryginalna ładowarka Nokii AC-5E, bo taka pasuje i taką chcę kosztuje w sklepach ok 65zł, natomiast na allegro można znaleźć niby taką samą ładowarkę nawet za 10zł i oczywiście sprzedawcy twierdzą że jest ona oryginalna. Jak to jest naprawdę, osoby z allegro mają swoje źródła i dlatego ładowarki są takie tanie i można im zaufać, czy lepiej pójść do sklepu i kupić te 50zł drożej? Z jednej strony nie chcę sobie uszkodzić telefonu który mnie sporo kosztował, ale z drugiej strony 50zł drogą nie chodzi...

Więc ufać ładowarkom z allegro, czy nie?

Pozdrawiam
  • #2 4942838
    Kamilo16
    Poziom 16  
    Ocena: 46
    Witam.... Ja też używam ładowarki kupionej za 5zł i jest dobrze.... Widać jest z daleka że ta ładowarka to jakieś badziewie ale działa.... jest to już moja druga taka.... Przy tych ładowarkach najczęściej psują się kable przy końcówkach (nie mają przejścia) sądzę że się w środku coś urywa.... Jeśli Pan chce kupić oryginalną ładowarkę za małe pieniądze to może niech Pan poszuka uszkodzonej nokii..... w ten sposób może Pan znaleźć oryginalną ładowarkę, a telefon odprzedać z powrotem..... Pozdrawiam
  • #3 4942864
    plitom
    Poziom 28  
    Ocena: 35
    napewno to nie jest oryginał napisy może mieć ale to są podróby
  • #4 4943326
    GSMUnlock
    Poziom 26  
    Ocena: 63
    Niekoniecznie.
    Mam bardzo dużo ładowarek Nokia oryginalnych nowych i sprzedawalem je po 10,00 PLN netto hurtem (bulk - czyli ładowarka bez opakowania). Spytacie skąd cena.

Ano. Przy 200 szt. telefonów 5200 angielskich mam 200 szt. ładowarek UK, ktore 1:1 wymieniam na "continental" czyli Europejskie. I mam 200 szt. org. ładowarek 5200. No dobra...

I teraz prosta ekonomia. Zamiennik o jakości oryginału kosztuje w hurcie ok. 2,70 PLN brutto (przy 100 szt.), a przejściówka UK->EU 3,00 PLN brutto (przy 100 szt.). Klient dostaje w pełni sprawna ładowarkę o jakości oryginału, ba... Oryginalna ładowarka Nokia ma gwarancje 3 m-ce, a Blue Star 12 m-cy, czyli nawet z korzyścią dla klienta (a zwrotów z ładowarek Blue Star mam około 1%).

Faktyczny koszt mam 3,50 PLN wydane i mam fakturę na ładowarkę sieciową. Sprzedaję ją za 12,20 PLN i mam 8,70 PLN brutto na czysto.

8,70 x 200 = 1740 PLN

Ale takie coś jest jedynie możliwe przy bdb. układach w UK oraz z hurtowniami w Polsce i dobrym obrotem na telefony w PL.
  • #5 4943538
    masakra_a
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    GSMUnlock napisał:

Ano. Przy 200 szt. telefonów 5200 angielskich mam 200 szt. ładowarek UK, ktore 1:1 wymieniam na "continental" czyli Europejskie. I mam 200 szt. org. ładowarek 5200. No dobra...

To powiedz gdzie takie ładowarki się wymienia? Pierwsze słyszę o czymś takim jak wymiana "continental".
  • #6 4944620
    korneliusz
    Poziom 16  
    Ocena: 124
    Czyli kupując na allegro ładowarkę za 10zł, nie mam co się obawiać że moja E90 padnie? Gdyby to był jakiś tańszy telefon to bym się nie zastanawiał, ale widzę że różne opinie tu padają...

Chociaż poprzednia, oryginalna ładowarka, tyle że w wersji UK, bo tam kupiłem telefon wytrzymała 2 miesiące...
  • #7 4947408
    MEDIASHOP
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Ładowarka ma tylko 1 zadanie i powinna je sprawnie spełniać.

Czy to bedzie ładowarka marki NOKIA za kilkadziesiat zl, czy FiF lub tp. za kilka, kilkanascie zl. nie jest aż tak istotne, ważne żeby telefon byl oryginalny :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zakupu oryginalnej ładowarki Nokia AC-5E na Allegro w cenie około 10 zł, podczas gdy w sklepach kosztuje ona około 65 zł. Użytkownicy wskazują, że tanie ładowarki z Allegro często są podróbkami, mimo że mogą mieć oryginalne oznaczenia. Jeden z uczestników wyjaśnia, że możliwy jest zakup oryginalnych ładowarek w hurcie po niskich cenach, wynikający z wymiany wersji UK na europejskie, co pozwala sprzedawać je taniej, ale w opakowaniach bez oryginalnego pudełka. Wskazuje też, że oryginalne ładowarki Nokia mają 3-miesięczną gwarancję, a niektóre zamienniki, np. Blue Star, nawet 12-miesięczną. Inni podkreślają, że najważniejsze jest, aby ładowarka spełniała swoje zadanie i była kompatybilna z telefonem, niezależnie od marki. Pojawia się też uwaga, że tanie ładowarki często mają słabe kable i mogą się szybko psuć. Wątpliwości dotyczą głównie bezpieczeństwa telefonu Nokia E90 przy użyciu tanich ładowarek z Allegro.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA