logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

THOMSON 32DW410 ICC20 - TV nie włącza się, kody błędów 45 i 25

jimmy128 23 Mar 2008 07:52 2177 6
REKLAMA
  • #1 4943429
    jimmy128
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Mam problem z TV. Wcześniej po włączeniu go z pilota trzeba było czekać kilka chwil (czasem dłuższych) a led stand-by mrugał najpierw na pomarańczowo później w momencie kiedy kineskop powinien zaskoczyć na zielono/pomarańczowo, aż w końcu zaskoczył. Teraz się w ogóle wszystko schlastało. Po wyłączeniu go z gniazdka i odczekaniu kilku godzin włącza się na sekund 2 po czym wchodzi w stan stand-by, potem znów sie uruchamia na 2 sek. i tak 3 razy w końcu pokazuje kod 45. Po kilku chwilach przestaje pokazywać jakikolwiek błąd i lampka stand-by świecie ciągłym czerwonym światłem. Po ponownej próbie uruchomienia włącza sie tylko raz na 2 sek. i pokazuje kod 25. Pomocy!!!!! Święta się zaczęły a ja bez TV. Co za koszmar, ;p
    :cry:
  • REKLAMA
  • #2 4943436
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam. Kolego nie chcę cię martwić ale prawdopodobnie coś się dzieje z kineskopem. Radą jest delikatne podkręcenie G2 o ile wiesz o czym piszę .Wpisz w wyszukiwarę chassis TV i poczytaj a będziesz wiedział więcej.Zrób to po włączeniu TV ale bardzo delikatnie.pozdr.
  • REKLAMA
  • #3 4943511
    yuzyk
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    pomaga zmiana oprogramovania albo zvarcię 3 ręzystoryv na plicię kineskopu
  • REKLAMA
  • #4 4943834
    slawek1111

Poziom 27  
    Ocena: 91
    Na początek sprawdź w TV czy masz 5V.Resztę masz na PW.
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Pro Elektro Serwis
    Sportowa 7, Kluczbork, 46-200 | Tel.: 730XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #5 4944246
    yuzyk
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    pokazuje kod 25- to yuz ma na 100 procent 5v
  • #6 4944390
    jimmy128
    Poziom 11  
    Dzięki! Na razie jestem w pracy, ale przyjadę do domu i spróbuję z tym G2 i pomierzę napięcia. Właśnie oglądałem posty na temat tych błędów i znalazłem info, że kod 45 to błąd na 5 nodze 9330, a kod 25 to błąd 25 to najczęściej problemy z kondziorami, lub eepromem.
    Spoko! Dzięki, jak posprawdzam, to napisze.
    Z reszta możliwe, że to z zasilaczem coś się dzieje, bo jakiś czas temu 2 "speców" z energetyki podłączyło mi 400V do domu na gniazdka :cry: i od tej pory coś sie działo niedobrego z tym TV, po wymianie elementów w zasilaczu. Nie mówię że nie jest stary, bo najnowszy to on nie jest ,ale sądzę, że jeszcze pochodzi troszkę :D
  • #7 4948000
    jimmy128
    Poziom 11  
    Dziękuję Wszystkim za okazaną pomoc! Usterka okazała sie dość prosta :)) otóż na jednej nodze kondziorka CL031 cyna była wypalona. najprawdopodobniej był zimny lut i się tworzył łuk elektryczny. W każdym razie TV działa jak dawniej :))) Tylko nadal trzeba czekać trochę zanim sie uruchomi:) ale to już inna bajka.
    Pozdrawiam i Dziekuję!

JIM

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor THOMSON 32DW410 ICC20 nie włącza się poprawnie, pojawiają się kody błędów 45 i 25. Objawy to migająca dioda stand-by, wielokrotne próby uruchomienia trwające po kilka sekund, a następnie przejście w tryb stand-by. Kod 45 wskazuje na problem z pinem 5 układu 9330, natomiast kod 25 sugeruje uszkodzenia kondensatorów lub EEPROM. Zalecane jest sprawdzenie napięcia 5V oraz delikatne podkręcenie napięcia G2 kineskopu. Ostatecznie usterka została zlokalizowana przy zimnym lutowaniu na nodze kondensatora CL031, co powodowało łuk elektryczny. Po naprawie lutów telewizor działa poprawnie, choć nadal wymaga krótkiego czasu na uruchomienie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA