logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić klawiaturę MIDI Midistart-2 na kontroler do wizualizacji?

codec 23 Mar 2008 12:56 3255 2
REKLAMA
  • #1 4944230
    codec
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    witam,

chciałbym przerobić moją starą klawiaturę midi "midistart-2" na kontroler midi pod program do wizualizacji. głównie chodzi o zmniejszenie obudowy oraz wstawienie przycisków jednobiegunowych w odpowiednim układzie (zgodnie z tym co na monitorze komputera). po rozebraniu klawiatury okazało się, że do każdego klawisza dochodzą 2 przyciski. większość przycisków chwilowych ma tylko jedną parę styczników :( w jaki sposób mogę podłączyć przycisk z jednym stycznikiem tak, aby spełniał rolę klawisza klawiatury? czy istnieje możliwość wstawienia potencjometru w miejsce klawisza? klawiatura midi jest dynamiczna. do każdego klawisza klawiatury dochodzą 2 diody 1n4148

Jak przerobić klawiaturę MIDI Midistart-2 na kontroler do wizualizacji? Jak przerobić klawiaturę MIDI Midistart-2 na kontroler do wizualizacji?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4946252
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Pomiar szybkości wciskania klawisza w takiej klawiaturze odbywa się na zasadzie pomiaru czasu pomiędzy zwarciem jednego styku a drugiego pod danym klawiszem.

Osobiście to bym nie niszczył układu odczytu dynamiki klawiatury, bo to ogranicza jej funkcjonalność.

Jak wciskasz klawisz to najpierw zamyka się jeden styk i układ dekodowania klawiatury zaczyna odliczać w tył od 127 do 1 (dla danego klawisza), jakiś czas później (zależnie od szybkości uderzenia w klawisz) zamyka się drugi styk i układ wysyła aktualny stan licznika wraz z numerem klawisza jako komunikat MIDI NOTE ON.

Układ połączeń jest mniej więcej taki:

Nie wiem jakie jeszcze są elementy na płytce ale prawdopodobnie, kontroler klawiatury podaje 0 kolejno na linie S1 oraz S2 i odczytuje równolegle stan linii K0 do K7 (przykładowo) dekodując, które styki są otwarte a które zamknięte.

Spróbuj sprawdzić czy zwarcie jednego styku (np. tego dalszego od osi na, której zawieszony jest klawisz) generuje komunikat MIDI NOTE ON z pełnym poziomem prędkości (127) i czy rozwarcie go generuje komunikat NOTE OFF.

Może jeszcze to można spróbować:

Przycisk zamiast danego klawisza włączamy pomiędzy kontrolerem a diodami danego klawisza. Można albo ciąć ścieżkę albo wylutować końce diod (od strony anod - czyli z przeciwnej strony niż pierścień na obudowie)
    zlutować je ze sobą w powietrzu a przycisk podłączać pomiędzy te wiszące w powietrzu anody diod i pole lutownicze, z którego je wylutowano.
    Należy wstawić mostki zwierające oryginalne pola kontaktowe.

Klawiatura tak przerobiona powinna generować komunikaty NOTE ON i NOTE OFF z maksymalną prędkością = 127

Potencjometru nie można wstawić zamiast styków, bo odczyt klawiatury jest dwustanowy a nie przetwornikiem analogowo-cyfrowym jak np. pokrętło modulacji czy odstrojenia (PITCH WHEEL)
  • #3 4950213
    codec
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    wielkie dzięki za pomoc. co do ograniczenia dynamiki klawiatury - to akurat nie jest mi potrzebne w nowo budowanym kontrolerze, więc mogę pominąć. zwarcie któregokolwiek klawisza z 1 pary nie generuje komunikatu midi. jutro przetestuję opcję zworek :)

[26.03] wszystko działa jak należy :)
REKLAMA