logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różne błędy przy próbach uruchomienia komputera

Lord Jim 24 Mar 2008 00:01 1272 5
REKLAMA
  • #1 4946572
    Lord Jim
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Włączam rano kompa i nie chce się załadować Windows, a wyskakuje informacja, że brak jakiegoś pliku win32 i nie można załadować Windowsa XP, aby uchronić komputer przed uszkodzeniem. Wcześniej kompletnie się nic nie działo (komputer mam ok 2,5 roku). O awaryjnym trybie nie było nawet mowy.

Spróbowałem zrobić format partycji C z płyty Win ...format udał się, ale po rozpoczęciu wgrywania nowego Windowsa pokazał się komunikat, na całym niebieskim ekranie z komunikatami literalno-numerycznymi. Spróbowałem jeszcze raz i tym razem nawet nie ukończył się format. Postanowiłem sformatować partycję D ---> to samo. W między czasie partycja E znikła i nagle z dysku 80 GB zostały 2 partycje. Próbowałem usunąć i nic.

Zajrzałem pod maskę. Dysk (SATA Seagate Barracuda) pracuje i system go wykrywa w całości, pamięć jest ok --> sprawdzona na innym komputerze. Płyta chyba też jest ok, skoro w BIOS-ie wszystko super... chyba, że karta graficzna, ale co to miałoby do rzeczy?

Spróbowałem podpiąć inny dysk wyciągnięty z innego komputera (bez formatowania, ATA WD Caviar) ale robi się to samo i co ciekawe ---> nie mogę załadować płytki z Win XP, bo dysk optyczny choć funkcjonuje - teraz jej nie widzi.

PS. Komputer dałem informatykowi na sprawdzenie ---> wziął siano, a nic nie pomógł.
    Będę wdzięczny, jeśli ktoś coś poradzi
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4946595
    p4v3u
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    wiecej szczegolow, co za konfiguracja, jakich plikow brakowalo
    to o czym piszesz "niebieskim ekranie" chyba chodzi Ci o bluescreen,

zasilacz sprawdzales?
  • REKLAMA
  • #3 4946659
    Lord Jim
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    p4v3u napisał:
    wiecej szczegolow, co za konfiguracja, jakich plikow brakowalo
    to o czym piszesz "niebieskim ekranie" chyba chodzi Ci o bluescreen,

zasilacz sprawdzales?

Zasilacz jest ok, z BIOS-u nie widzę jakiś nadnaturalnych zachowań sprzętu... wszystko się pierdzieli, kiedy próbuję coś wykonać na dysku SATA Seagate, czy tym z innym ATA WDC WD400EB-00CPF0

Konfiguracja:
    płyta główna:.........MB Gigabyte GA-8I915PDUO i915 GBLAN
    procesor:..............Intel Celeron D325 2.53 GHz
    pamięć:.................DDRAM 256 MB PC 400 KINGSTON KVR400X6 oraz DDRAM 512 MB PC400 APACER CL 2,5
    karta graficzna:.....PCIex ATI x300 ASUS 128/128IT TVOUT DVI
    twardy dysk:.........SEAGATE BARRACUDA 80 GB SATA-150 7200 8 MB CACHE V B
    napęd optyczny:...DVD RAM NEC 3550
    obudowa:.............COLORSIT MIDI 8007-A1 WHITE ZASILACZ 350 W
    tuner tv:...............WINFAST TV 2000 XP EXPERT BOX

Dziwne jest to, że kiedy już zaczął się Windows załączać (pojawiał się ekran z napisem Windows i ładował się system) to po 4-5 sekundach nagle wskakiwał niebieski ekran i w zasadzie zawsze podawał jakiś inny błąd... raz o ile dobrze pamiętam chodziło o asp, albo acpi... innym razem kazał sprawdzić dysk w poszukiwaniu wirusów i błędów komendą F:chkdisk jeszcze inym razem kiedy próbowałem kazał wymazać pamięć BIOS.

Dziwne to wszystko.
  • REKLAMA
  • #4 4946675
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    1. Obejrzyj kondensatory elektrolityczne na płycie głównej i wewnątrz zasilacza (spuchnięcia, wycieki);
    2. Zmień zasilacz i sprawdź, czy dzieje się to samo;
    3. Zmierz miernikiem napięcia podawane przez zasilacz;
  • REKLAMA
  • #5 4946689
    p4v3u
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    jankolo napisał:
    1. Obejrzyj kondensatory elektrolityczne na płycie głównej i wewnątrz zasilacza (spuchnięcia, wycieki);
    2. Zmień zasilacz i sprawdź, czy dzieje się to samo;
    3. Zmierz miernikiem napięcia podawane przez zasilacz;

tam podobno jakis informatyk to ogladal, to zakladam ze kondensatory sprawdzil :P
  • #6 4946700
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    p4v3u napisał:
    tam podobno jakis informatyk to ogladal, to zakladam ze kondensatory sprawdzil :P

Nie byłbym taki pewien. Autor tematu napisał, że:
    Lord Jim napisał:
    PS. Komputer dałem informatykowi na sprawdzenie ---> wziął siano, a nic nie pomógł.

Jak widać "informatyk" dużej klasy. Nie rozumiem tylko, za co mu zapłacił autor tematu.
REKLAMA