logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez GSI - Czy wszystkie modele miały fabryczne immobilizery?

10 Sty 2004 18:46 13697 24
REKLAMA
  • #1 469986
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 470081
    teodor76
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    były modele poldków co imo niebyło w kluczyku tylko jako bryloczek który umieszczało się przed odpaleniem auta koło drazka zmiany biegów taki prostokątny otwór. ku zdziwieniu montowali to fabrycznie ,cała elektronika immo była połaczona czarnymi przewodami zasilana z bezpieczników i stacyjki odcinała jeden przewód z komputera silnika całe immo zamontowane jest pod deską miedzy schowkiem a nawiewem powietrza środkowym łączymy dwa przewody od komputera i zapłony i jazda :?: widocznie napisałem starszy model poloneza bo ktoś już napisał że jest transporder w kluczu
  • #3 470104
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 470156
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 96
    Pracowałem w Daewoo od początku jak wyszły pierwsze polonezy na wtrysku i jeśli chodzi o poloneza GSI to informuję cię że wszystkie miały montowane immobilajzery transponderowe t.z.że transponder był montowany w kluczyku.Sam immobilajzer znajdował się pod deską rozdzielczą z prawej strony kierownicy. Na stacyjce cewka i w desce czerwona migająca lampka sygnalizująca stan immobilajzera.Jeśli nadal cię coś interesuje to proszę o post.
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • #5 470815
    Mario.M
    Poziom 19  
    Ocena: 63
    A może ktoś wie jak wyłączyć takie immo transponderowe w poldku ?
  • #6 542789
    dioda5
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Ja tez mam problem z imobilajzerem, nie gaśnie kontrolka jak przekręce kluczyk. Tak sie dzieje od kiedy na kilka dni padł mi akumulator. Teraz tylko na gazie moge jeździć. Co można z tym zrobić ? :cry:
  • REKLAMA
  • #7 542832
    elektmar
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Zestrojenie immo i sterownika to nie problem . Jeśli jest klucz matka to wystarczy wymienić immo lub stare zrobić nowym . :)
  • #8 542903
    dioda5
    Poziom 15  
    ok, możesz powiedziec coś wiecej, jak odblokować imobilajzer i całą reszte.

Z góry dzięki
  • #9 543558
    elektmar
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    Odczytaj transpondery i wpisz do immo i sterownika
  • #10 544400
    dioda5
    Poziom 15  
    Hy, może jakieś wskazówki jak to zrobić. I czy to napewno pomoże ?
  • #11 546746
    romuald
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Kiedyś już pisałem na ten temat. Załaduj pamięć immob. /93C46/ zawartością z czystego immob. W sterowniku należy usunąć zapis immobilisera /68HC11F1/. Taki zestaw umożliwia uruchomienie silnika bez transponderów, niestety będzie migać czerwony LED. Oczywiście możesz zarejestrować klucze. Pierwszy klucz immo. traktuje jako "czerwony".
  • REKLAMA
  • #12 547365
    dioda5
    Poziom 15  
    mozesz napisać coś więcej na ten temat bo nie moge nic znaleść, interesuje mnie zwłaszcza całkowite pozbycie sie kluczyka z transponderem, czyli deaktywacja IMMO
  • #13 547778
    romuald
    Poziom 13  
    Jeżeli nie masz narzędzia /program/ do odczytania i zapisu pamięci eeprom procesora 68HC11F1, oraz zawartości "czystego" immobilisera to niestety nic nie zrobisz.
    R.
  • #14 548587
    dioda5
    Poziom 15  
    soft i programator mam tylko nie mam kodu z czystej pamięci, ktoś może ma ?
  • #15 549353
    romuald
    Poziom 13  
    Mam. Mogę wysłać na priv.
    R.
  • #16 550499
    dioda5
    Poziom 15  
    Z góry wielkie dzięki

poradnik(_at_)poczta.fm
  • REKLAMA
  • #17 576692
    dioda5
    Poziom 15  
    Przepraszam za drugi raz ale mam pytanie. Zaprogramowałem IMMO i coś się zmieniło, teraz IMMO zaczyna programować klucze ale nie ma potwierdzenia na końcu i nadal nic nie chodzi (nie zapala). Co z tym dalej robić ?
  • #18 577176
    romuald
    Poziom 13  
    Czy wymazałeś zapis immobilisera w sterowniku? Jeśli nie to podłączenie "czystego" immob. nic nie da, chyba że masz czerwony
    kluczyk, którym był pierwszy raz programowany sterownik.
    R.
  • #19 2081107
    krzychookom
    Poziom 14  
    Ocena: 50
    czy podzieliłby się ktoś wiedzą na temat jak całkowicie wykasować immo ze sterownika ?
  • #20 2081187
    romuald
    Poziom 13  
    Przeczytaj dokładnie moją wiadomość z dnia 14 marca 2004r.
    Ten sterownik bez puszki immo nie ruszy. Można zrobić
    emulator, ale czy jest to warte zachodu?
    Romek
  • #21 2081277
    krzychookom
    Poziom 14  
    Ocena: 50
    czyli nic z tego ?
    myślałem że uda mi się zaoszczędzić 150 zł bo tyle biorą u mnie w mieście za usunięcie immo
  • #22 2909776
    mialczek
    Poziom 12  
    A czy ktoś wie jak zrobić taki emulator immo.
    Ja potrzebuję akurat do Peugeota 206.
    Jak coś to proszę na priv.
  • #23 2910616
    elektronika5
    Poziom 15  
    Ocena: 44
    150 zł za usunięcie tego immo to mało.
    Polecam tak tanią firmę ale na własną odpowiedzialność.
    U mnie za emulator trzeba zapłacić 300 zł.
    W peugocie mam za mało danych ale sądzę,żę od 300 zł.

Pozdrawiam
  • #24 6724477
    lookaash
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Panowie, czy dobrze zrozumiałem sens całej roboty:
    Sterownik silnika z mikrokontrolerem Motoroli 68HC11F1 będzie działał z centralka immo bez podłączonej cewki/sondy/anteny (zakładając, że po prostu nie ma jej w samochodzie) tylko gdy przeprogramowanej Motoroli towarzyszyć będzie centralka immo z przeprogramowaną pamięcią?
  • #25 10619603
    krz8si3k
    Poziom 1  
    Podczas odpalania zimnego Poloneza w gazie wyskakuje błąd 16 i nie odpala. Co on oznacza ten błąd? I jaka jest przyczyna?

Podsumowanie tematu

✨ Polonez GSI był fabrycznie wyposażony w immobilizer transponderowy, gdzie transponder znajdował się w kluczyku, a centralka immobilizera była zamontowana pod deską rozdzielczą po prawej stronie kierownicy. System ten odcinał sygnał z komputera silnika, zabezpieczając uruchomienie pojazdu. W starszych modelach Poloneza stosowano prostsze immobilizery w formie breloczka umieszczanego przy dźwigni zmiany biegów, z elektroniką podłączoną do instalacji elektrycznej i odcinającą przewód od komputera silnika. W przypadku problemów z immobilizerem, takich jak migająca kontrolka lub brak rozpoznania klucza, możliwe jest przeprogramowanie pamięci EEPROM procesora 68HC11F1 oraz pamięci immobilizera (np. 93C46), co pozwala na odblokowanie systemu lub rejestrację nowych kluczy. Całkowite wyłączenie immobilizera wymaga specjalistycznego sprzętu do odczytu i zapisu pamięci oraz znajomości procedur, a w praktyce często stosuje się emulatory immobilizera. Wymiana lub programowanie immobilizera jest możliwe, jeśli posiada się tzw. klucz matkę. Dyskusja porusza również kwestie błędów związanych z immobilizerem oraz trudności w jego dezaktywacji bez odpowiednich narzędzi i kodów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA