logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak całkowicie wyłączyć plik wymiany w Windows XP Pro?

krzysiek775 25 Mar 2008 18:51 5274 8
REKLAMA
  • #1 4953199
    krzysiek775
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Windows XP pro, RAM 2GB
    Chciałem wyłączyć plik wymiany, żeby zobaczyć jak komp chodzi bez niego.
    W panelu sterownia, system i tak dalej, zaznaczyłem "bez pliku stronnicowania" i jest "całkowity rozmiar plików stronnicowania dla wszystkich dysków: 0MB". Włączyłem Everesta a tam
    pamięć fizyczna 2047MB, użycie 28%
    plik wymiany 1893MB, użycie 18% 8-O
    pamięć wirtualna 3941, użycie 23%
    Oczywiście po wyłączeniu pliku wymiany zrobiłem restart systemu.
    Szukałem na dysku systemowym pliku pagefile i jest w: C:\WINDOWS\system32\dllcache, ale ma 164kB
    jest jeszcze plik pagefileconfig w:
    C:\WINDOWS\system32, który też ma 164kB
    Wydaje mi się, że po wyłączeniu pliku wymiany nie powinno być go wcale, lub nie powinien być używany.
    Moje pytanie dlaczego plik wymiany nadal istnieje i jak można go całkowicie wyłączyć :?:
  • REKLAMA
  • #2 4953242
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Znalazłeś piki pagefile.vbs i pagefileconfig.vbs a to nie pliki wymiany tylko skrypty systemowe. Plik wymiany nazywa się pagefile.sys i jest zwykle (o ile nie przestawisz) na c:\, wyłączyłeś go więc poprawnie.
  • #3 4953284
    krzysiek775
    Poziom 17  
    Przeszukałem szukajką Mój komputer i takiego pliku nie ma.
    Faktycznie przy poprzednich plikach było coś vbs
    Nic wcześniej przy pliku wymiany nie grzebałem.
    Jaka powinna być ścieżka do tego pliku :?:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4953288
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    System będzie pracował bez pliku wymiany ale niektóre programy nie, wymagają pliku wymiany. Przy dzisiejszej pojemności dysków jaki problem ustawić plik wymiany np. 1GB ?
  • #5 4953310
    krzysiek775
    Poziom 17  
    Mam dysk 250GB
    Chciałem zobaczyć jak system sprawuje się bez pliku wymiany.
    Ciekawi mnie to dlaczego mimo wyłączenia, Everest pokazuje że plik wymiany nadal jest używany ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4953346
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    mietekn napisał:
    Znalazłeś piki pagefile.vbs i pagefileconfig.vbs a to nie pliki wymiany tylko skrypty systemowe. Plik wymiany nazywa się pagefile.sys i jest zwykle (o ile nie przestawisz) na c:\, wyłączyłeś go więc poprawnie.

Coś niewyraźnie chyba napisałem wiec jeszcze raz to napisze ;-) :

Zazwyczaj plik wymiany nazywa się c:\pagefile.sys
  • REKLAMA
  • #7 4953426
    krzysiek775
    Poziom 17  
    Jeśli dobrze rozumiem, to po otwarciu dysku C powinien tam być plik pagefile.sys
    Jeśli tak to u mnie takowego nie ma a wg Everesta plik wymiany jest aktywny.
    Czy w menadżerze zadań można zobaczyć czy plik wymiany jest aktywny, tzn. jego użycie ?
    W opcjach folderów włączyłem pokazywanie plików systemowych.

Edit:
    Włączyłem plik wymiany, ustawiłem na 2GB, jest na C plik pagefile tej wielkości, a Everest pokazuje prawie 4GB pliku wymiany, czyli ewidentnie Everest pokazywał głupoty. Pliku wymiany nie było, a on uparcie twierdził, że jest :|
    Dzięki kolegom za rozjaśnienie w kwestii pliku wymiany :idea:

Ten kwadracik oczywiście odptaszkowałem :D
    Odznaczyłem również ukryj rozszeżenia znanych typów plików. Teraz mam całe pagefile.sys
  • Pomocny post
    #8 4953593
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    Jeszcze usuń "ptaszka" przy "Ukryj chronione pliki systemu" jak przedstawiono poniżej
    Jak całkowicie wyłączyć plik wymiany w Windows XP Pro?

A i jeszcze polecam lekturę Optymalizacja pliku pamięci wirtualnej.
  • #9 4955746
    p0liceman
    Poziom 13  
    krzysiek775 : w zasadzie koledzy chyba wyjaśnili o co biega w temacie, ja tylko dodam że takie eksperymenty z plikiem wymiany są ryzykowne. A już na pewno jego całkowite wyłączenie. Jeżeli chcesz wpłynąć na wydajność systemu można np. przenieść plik wymiany na inny dysk niż systemowy, skorzystać z programów do defragmentacji tego obszaru, zmienić jego położenie na dysku. Ale co najważniejsze skorzystaj z literatury w necie, żeby nie zrobić sobie kuku.

Podsumowanie tematu

✨ W systemie Windows XP Pro z 2GB RAM użytkownik próbował całkowicie wyłączyć plik wymiany, ustawiając opcję "bez pliku stronicowania" w panelu sterowania i restartując system. Pomimo tego narzędzie Everest nadal wskazywało na aktywne użycie pliku wymiany. Wyjaśniono, że plik wymiany nazywa się pagefile.sys i standardowo znajduje się na dysku C:. Pliki pagefile.vbs i pagefileconfig.vbs to jedynie skrypty systemowe, a nie pliki wymiany. Po włączeniu pokazywania ukrytych i chronionych plików systemowych użytkownik potwierdził obecność pliku pagefile.sys po ponownym włączeniu pliku wymiany. Everest błędnie wskazywał użycie pliku wymiany, gdy ten był wyłączony. Zwrócono uwagę, że całkowite wyłączenie pliku wymiany może być ryzykowne, gdyż niektóre programy wymagają jego obecności. Zalecane jest raczej ustawienie pliku wymiany na stały rozmiar lub przeniesienie go na inny dysk oraz korzystanie z dostępnej literatury dotyczącej optymalizacji pamięci wirtualnej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA