logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP - Znikające miejsce na dysku C, plik pagefile zajmuje przestrzeń

maly_john 14 Wrz 2006 21:33 1248 6
REKLAMA
  • #1 3020743
    maly_john
    Poziom 10  
    Witam!!
    Przedwczoraj wyskoczyl mi komunikat o malej ilosci wolnego miejsca na dysku C... Zrobilem maly porzadek tak ze bylo ponad 1GB wylaczylem komputer wlaczylem nastepnego dnia i nagle okazalo sie ze jest troche ponad 100 MB wolnego...:| prawdopodobnie cale wolne miejsce wypelnij plik "pagefile" Dodatkowo wydaje mi sie ze sam Windows zajmuje troche za duzo po ponad 1,5GB. Wie ktos co mozna z tym zrobic??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3020927
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Ustaw PageFile na "sztywno- wielkość RAMU X 1.5
    Wyłącz hibernację.Ogranicz wielkość kosza (kosz-prawoklik-właściwości.) Ściągnij i zainstaluj CCleaner
    http://www.izcity.com/lib/02092005/CCleaner_1_23_160.htm i uruchom,zwolni trochę miejsca z niepotrzebnych logów.Z Katalogu Windows\System 32 usuń zawartość katalogu DLLCache,zostaw pusty katalog,usuń zbędne tapety,odinstaluj niepotrzebne programy.
  • REKLAMA
  • #3 3020942
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 53
    Zwolnienie miejsca na dysku
    - Punkty przywracania systemu - wyłaczyc i pozniej ewentualnie włączyc przywracanie systemu, spowoduje to zwolnienie miejsca zajmowanego przez przywracanie ale nalezy sie liczyc z tym iz w razie awarii systemu juz z nich nie skorzystamy.
    - Zapełniony Temp oraz tempy internetowe, cookies... - oproznic doszczetnie

Wyłączenie powiadomienia o kończącym się miejscu na dysku

W rejestrze, w kluczu HKEY_CURRENT_USER/Software/Microsoft/Window/CurrentVersion/Policies/Explorer
    dodaj (jeśli nie ma) wpis NoLowDiskSpaceChecks typu DWORD o wartości 1
  • REKLAMA
  • #4 3021266
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Widzę na zrzucie, że na dysku masz katalogi FOUND.XXX - wszystkie są do wywalenia (efekty działania chkdsk - nie do wykorzystania).

Przywracanie systemu możesz ustawić na minimum.

Plik pamięci wirtualnej może być ustawiony na inną partycję (nie zalecane) lub dysk (zalecane).

Więcej poczytaj np. tutaj http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=5989&st=0
  • REKLAMA
  • #5 3026339
    Romek_xx
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Plik pamięci wirtualnej może być ustawiony na inną partycję (nie zalecane) lub dysk (zalecane).

Tu się z kolegą nie zgodzę, w kompie mam jeden dysk, podzielony na 3 partycje ( + HDD drugi na USB), system na C a pamięć wirtualna na D i oczuwalnie chodzi lepiej, oczywiście może zależy to od rodzaju programów jakie się używa, ja głównie obróbka video z kamery, nie wiem czemu Panasonic uparł się żeby instalować program do obróbki na dysku C i nie można tego zmienić, materiał zapisywać można gdzie indziej, ale musi być conajmniej 300MB wolnego miejsca na dysku C. W kompie mam 768 Mb RAMu, na plik wymiany przeznaczone max 1,5GB i tu okazywał się czasem problem, po uruchomieniu kilku programów, system sie tak mulił, że szlag mnie trafiał, a dodatkowo czasem nie udawało się załączyć programu do obróbki video. Po przeniesieniu PW na inną partycję zauważyłem znaczne przyśpieszenie działania systemu i problemy które opisałem już się nie powtarzają.
  • #6 3027885
    PiotrDerf
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    a dlaczego "nie zalecane"?
    Utworzenie dodatkowej partycji FAT16 na plik wymiany oraz pliki tymczasowe przyśpiesza działanie systemu.
    Oczywiście największą korzyść odniesiemy gdy będzie ona umieszczona innym dysku najlepiej na drugim kanale kontrolera lecz to nie znaczy że umieszczanie jej na tym samym dysku jest "nie zalecane"
  • #7 3027953
    jannaszek
    Poziom 39  
    Ocena: 670
    PiotrDerf napisał:
    a dlaczego "nie zalecane"?
    Utworzenie dodatkowej partycji FAT16 na plik wymiany oraz pliki tymczasowe przyśpiesza działanie systemu.
    Oczywiście największą korzyść odniesiemy gdy będzie ona umieszczona innym dysku najlepiej na drugim kanale kontrolera lecz to nie znaczy że umieszczanie jej na tym samym dysku jest "nie zalecane"

DOCZYTAJ UWAŻNIE CO PISAŁ PAWELIW

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z gwałtownym zmniejszaniem się wolnego miejsca na dysku C w systemie Windows XP, gdzie plik pagefile.sys zajmuje znaczną przestrzeń. Zalecane działania obejmują ustawienie pliku wymiany (pagefile) na stały rozmiar, np. 1,5 razy wielkość pamięci RAM, wyłączenie hibernacji oraz ograniczenie rozmiaru kosza. Dodatkowo sugeruje się usunięcie zawartości katalogu DLLCache w WindowsSystem32, usunięcie katalogów FOUND.XXX powstałych po chkdsk oraz opróżnienie folderów tymczasowych i cookies. Można także wyłączyć punkty przywracania systemu, co zwolni miejsce, ale wykluczy możliwość przywracania systemu. Plik wymiany można przenieść na inną partycję lub dysk, co w praktyce może poprawić wydajność systemu, zwłaszcza przy ograniczonej pamięci RAM i intensywnym użytkowaniu programów, np. do obróbki wideo. Tworzenie osobnej partycji na plik wymiany i pliki tymczasowe może przyspieszyć działanie systemu, szczególnie gdy znajduje się ona na innym dysku lub kanale kontrolera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA