logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć przekierowania na niechciane strony w Internet Explorer na XP?

ggrunge 10 Sty 2004 22:20 2760 19
REKLAMA
  • #1 470339
    ggrunge
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    A wiec mam nastepujacy problem, juz zdaza mi sie to ktorys raz kiedy dostaje przekierowan na rozne xxx strony. Tym razem zmienila mi sie strona startowa na http://81.211.105.9/index.php?v=3, za kazdym razem jak zmienie na inna, to po wylaczeniu explorera i wlaczeniu ponownym spowrotem laduje sie tamta.
    Skanowalem juz dysk mks'em, wykryl malego trojana napisanego w javie, ale wywalilem to i juz wszystko jest czyste, a problem ze strona startowa pozostal.
    Patrzylem sie na podglad zdarzen aplikacji (moj system to XP) i czesto pojawia sie ostrzezenie ze jakis program pracuje z rejestrem.
    Poradzcie co zrobic bo juz dostaje bialej goraczki.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 470415
    kubagert
    Poziom 14  
    Ja bym przeszukal pliki jakims TotalCommander'em w poszukiwaniu textu http://81.211.105.9/index.php?v=3 i wywalil wszystkie pliki w ktorych ten ciag znakow wystapi.

Musi pomoc.

Pozdrawiam
    kubagert
  • #3 470426
    Piotrek01
    Poziom 12  
    być może złapałeś dialera i on zmienia stronę startową w IE, sprawdź zasobnik czy nie pojawiła się nowa ikonka
  • #4 470483
    ggrunge
    Poziom 17  
    Niestety po przeszukaniu plikow nic nie znalazl, wiec ten adres tej strony nie jest jawny w jakims pliku, pewnie to jest jakis maly programik dzialajacy w tle, ale jak wlanczam menadzera zadan i daje zakladke procesy, to nie widze zadnej podejrzanej aplikacji.

A jesli chodzi zasobnik (domyslam sie ze chodzi o tray) to nie ma zadnej nowej ikonki, wogole nigdzie nie ma zadnej nowej ikonki.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 470500
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Mnie też zaraz trafi bo nie pofatygowałeś się użyć przycisku "SZUKAJ"
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic94880.html
  • #6 470541
    ggrunge
    Poziom 17  
    Niestety ani Ad-Aware ani zmiany w rejestrze nie pomagaja, jak wlaczylem msconfig to tez w uruchamianiu nic nie ma :(
  • #7 470581
    Robert B
    Poziom 43  
    A reszta z tego co tam jest opisane??? Tam jest wyraźnie opisany ten klucz do rejestru.
  • #8 470585
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    A co masz ustawione jako stronę startową w opcjach internetowych ????
  • REKLAMA
  • #9 470660
    ggrunge
    Poziom 17  
    Richi: zwykle to onet, a teraz to ciagle mam ten adres co podalem wczesniej

a z tym rejestrem to dokladnie robilem to samo co tam bylo napisane i nic z tego nie wychodzi
  • #10 470691
    Robert B
    Poziom 43  
    Wszedłem przed chwilą na tę stronę.
    Szukaj w rejestrze "WETSEARCH".
    I co oznacza że w msconfig nic nie ma??? Co, pusto czy jak ???
    Załączniki:
    • Startup.zip (33.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 470910
    ggrunge
    Poziom 17  
    Szukalem juz w rejestrze tego wetsearch, szukalem tez coolsearch i jeszcze jakas inna nazwa, bo z tego adresu sie rozne strony laduja.
    A co do msconfig to w zakladce uruchamianie jest to co powinno byc uruchomione na starcie, nic innego nie ma, patrzylem sie tez do autostartu i tam tez nic :(
    A jeszcze co do rejestru to tam ciagle sie wpisuje ten url co wczesniej podalem. Nie wiem jakto mozliwe zeby jakis program dzialal w tle i kompletnie nie byl wykrywalny.

Tym "startupem" z zalacznika tez sprawdzilem i nic.
    Jedyne co budzi moje podejrzenia to jest cos takiego jak ctfmon.exe, ale to chyba jest jakis element windy, bo kiedys jzu to widzialem, ale sproboje wylaczyc.

Pozdrawiam
  • #12 471165
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Dziś trafiłem ten sam problem u znajomego. Jest to wirus JScript.StartPage cośtam, czy jakoś tak. Wykrywa go skaner Antywirusowy MKS_OnLine i pewnie też NAV. I usuwa oczywiście. Polecam jak najszybciej skorzystać z jego pomocy. U znajomego był to jeden program z tym czymś. Po usunięciu programu problem zniknął.
    Pozdrawiam.
  • #13 471189
    ggrunge
    Poziom 17  
    no wlasnie mi dokladnie to samo wykryl mks online, plik w ktorym to bylo nazywal sie update12.js czy jakos tak, ale po usunieciu niestety problem nie zniknal :(, wlacze jeszcze raz mksa i przeskanuje wszystkie dyski, moze jeszcze cos znajdzie.
  • #14 471295
    Nemo
    Poziom 31  
    W opisanym przeze mnie przypadku wirus był w pliku *.exe, tylko nie pamiętam nazwy. Nie był to jednak systemowy (chyba). Trzeba poskanować kilka razy, powinno pomóc.
    Pozdrawiam.
  • #15 471472
    kionka7
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    U mne nie pomógł nawet Norton Antivirus 2004 z najnowszą bazą wirusów ani nawet te wpisy w rejestrz ale pomógł - - - REINSTAL
    metoda pewna i sprawdzona
  • REKLAMA
  • #16 471627
    ggrunge
    Poziom 17  
    No wlasnie tez mi sie cos zdaje ze zrobie formata.
    Ciekawostka jest to ze skanowalem wszystko mks online'em potem sciagnalem mks demo i tez przeskanowalem. Mks online nic nie znajdywal, natomiast mks demo znalazl jakiegos trojana (Trojan.Trickler), usuniecie znow nic nie dalo. Wkurza mnie to bardzo ze ktos moze ingerowac w ten sposob w czyjs komputer. Niby nic takiego bo tylko strona startowa sie zmienia, ale na moje nerwy bardzo to dziala.

Pozdrawiam

w przyszly weekend formatttttt
  • #17 474093
    Nemo
    Poziom 31  
    Morał z tego taki, że trzeba mieć w komputerze np. Norton Internet Security i blokować wszystkie ActiveX i Java Applety na stronach. Wtedy można bezpiecznie przejść przez wszystkie pułapki. To prostsze, niż późniejsze usuwanie wirusów i innego badziewia.
    Podrawiam.
  • #18 474366
    Robert B
    Poziom 43  
    Trickler (Gain Trickler) to składnik programów typu Adware - może zmieniać stronę startową.
    :arrow: Nemo: To tak jak z samochodem - trzeba umieć jeździć a komputer trzeba umieć obsługiwać a nie wszyscy o tym wiedzą :)
  • #19 474758
    asterix99
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    cytat z mks forum
    "Najpierw wchodzicie do rejestru do klucza :

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Windows

I tutaj kasujecie wpis :
    AppInit_DLLs=msconfd.dll

Pozniej sciagacie program :
    CWShredder

http://www.spywareinfo.com/~merijn/files/cwshredder.zip

Uruchamiacie go i klikacie Fix

Nastepnie sciagacie program HijackThis

http://www.spywareinfo.com/~merijn/files/hijackthis.zip

Uruchamiacie ten program i klikacie Scan
    Pozniej zaznaczacie na liscie wpis :

O4 - HKLM\..\RunServices: [Desktop] rundll32.exe msconfd,Restore ControlPanel

i klikacie Fix checked

Pozniej kasujecie plik msconfd.dll z dysku ale dopiero po ponownym uruchomieniu

To chyba wszystko , powodzenia wam zycze "
  • #20 481830
    ggrunge
    Poziom 17  
    RobertB: jak komus wpadnie jakis syf na komputer to znaczy ze nie umie go obslugiwac? to forum nie jest po to zeby negowac czyjes umiejetnosci tylko zeby pomagac

druga sprawa z tym tricklerem, cos wlasnie takiego mi sie gdzies wrzucilo i nie moge tego odnalezc, ale pomimo tego sprawa bardzo ciekawie sie rozwiazala, poniewaz wpadl mi jakis inny syf ktory ustawial inna strone startowa, juz nie pamietam jak sie nazywal, ale skutecznie unieszkodliwil ten poprzedni, a po usunieciu tego wszystko wrocilo do normy :)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy niechcianych przekierowań w przeglądarce Internet Explorer na systemie Windows XP, gdzie strona startowa zmienia się na adres http://81.211.105.9/index.php?v=3 i po każdej zmianie wraca do tego adresu. Skanowanie dysku programem MKS wykryło i usunęło trojana napisanego w Javie, jednak problem pozostał. Próby znalezienia podejrzanych plików lub procesów nie przyniosły efektu, a zmiany w rejestrze i narzędzia takie jak Ad-Aware, msconfig oraz autostart nie wykazały nieprawidłowości. W dyskusji pojawiły się sugestie, że przyczyną może być dialer lub adware typu Trickler (Gain Trickler), który zmienia stronę startową. Zalecane jest wielokrotne skanowanie antywirusowe, użycie narzędzi takich jak CWShredder i HijackThis do usunięcia wpisów w rejestrze i plików msconfd.dll oraz usunięcie wpisu AppInit_DLLs=msconfd.dll w rejestrze. W ostateczności rekomendowana jest reinstalacja systemu. Dodatkowo wskazano na konieczność blokowania ActiveX i Java Appletów w przeglądarce oraz stosowanie programów typu Norton Internet Security dla ochrony przed podobnymi zagrożeniami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA