logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sugestie i pomysły na rozwój działu GSM oraz ocena pracy moderatorów

FranekDolas 26 Mar 2008 01:59 81147 181
REKLAMA
  • #1 4955064
    FranekDolas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    Bardzo proszę użytkowników naszego kochanego działu GSM o zwracanie się do mnie w sprawach dotyczących forum GSM jak również o zgłaszanie propozycji i pomysłów na rozwój i kształtowanie działu.
    Proszę również o zgłaszanie sugestii i ew. zastrzeżeń do pracy moderatorów a użytkowników z większym doświadczeniem w branży o raportowanie postów i tematów naruszających regulamin i zaniżających poziom forum.
  • REKLAMA
  • #2 4955969
    GSMUnlock
    Poziom 26  
    Ocena: 63
    No Franiu, to Ci dam trochę roboty (tylko nie bij) :P

1. Dobrze by było rozciąć ten tort na kilka kawałków, bo to co tu się dzieje, to istne pomieszanie z poplątaniem, a mianowicie "Telefony Komórkowe GSM" to juz za duża działka i trza by rozparcelować na: "HARDWARE", "SOFTWARE" i "PIERDOŁY" (typu och, jak wgrać tapete, dzwonek itp)
    2. Odkomercjalizować nieco ten bałagan (mam dziwne wrażenie, ze kilka sklepów za bardzo się tu reklamuje), ale (co dziwne) STOKŁOSY się uspokoił, za co CHWAŁA MU (Teraz Panie Ghost, to My możemy iść na piwo).
    3. Nieco jednak uporzadkować to forum, aby za duzo rzeczy które nie powinny ujrzeć od razu światła dziennego, go nie ujrzały (och tak... lobbing).

No i jeszcze by sie znalazło parę rzeczy
  • REKLAMA
  • #3 4956124
    FranekDolas
    GSMUnlock napisał:

3. Nieco jednak uporzadkować to forum, aby za duzo rzeczy które nie powinny ujrzeć od razu światła dziennego, go nie ujrzały (och tak... lobbing).

Z tym Maćku będzie inaczej.Nie będzie cenzury ponieważ i tak wszystko zawsze wypływa i nic na to nie poradzisz więc nie będzie udawania że król jest ubrany natomiast wszelkie niesprawdzone nowości które niosą ryzyko uwalenia telefonu będą tępione bezlitośnie.
    Serwisanci i tak posiadają sprzęt bo jak wiesz bez tego dzisiaj daleko nie zajedziesz a jeśli ktoś koniecznie chce zaoszczędzić kilka złotych a potem zapłacić za naprawę mandat karny to jego sprawa.

Co do podziału temat jest otwarty i mile widziane są wszelkie propozycje.
  • #4 4956508
    _GSM SERWISANT_
    Poziom 2  
    Co do podziału to wydaje mi się, że bardzo dobry byłby podział typu Hardware, Software, i te inne pierdoły jak jak w grać tapety itp. Myślę że podziały na poszczególne marki Nokia, SE, Motorola itp nie ma co wprowadzać bo będzie zbyt duży młyn jak ktoś wchodzi na forum musi wtedy klikać każdy dział aby pomóc innym.

Pozdrawiam

Uwagi godne uwagi natomiast proszę na forum publicznym nie krytykować pracy moderatora.Jeśli jest jakiś problem proszę zgłaszać go do mnie.FranekDolas
  • #5 4956684
    rpk
    Poziom 26  
    Ocena: 18
    Mi się wydaje że sensowniej było by podzielić działy markami niż "HARDWARE", "SOFTWARE" i "PIERDOŁY" . Jak widać na innych forach i tak ludzie piszą gdzie popadnie a marki telefonu raczej niepomylą.
  • #6 4956703
    FranekDolas
    Może wstępny podział na "Serwisowanie" i "Użytkowanie"?
  • #7 4956715
    poochone
    Ocena: 164
    Hargware, Software i Tak jak inni mowia Pierdoly (typu tapety dzwonki itp) a w poddzialach marki i platformy.
    Nokia DCT3 DCT4 BB5 i inne platformy, bedzie bardziej przejzyscie i przyjaznie
  • REKLAMA
  • #8 4956721
    FranekDolas
    Marki w stylu techtronika odpadają,podział musi być logiczny ale mniej szczegółowy.
  • #9 4956726
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2085
    FranekDolas napisał:
    Może wstępny podział na "Serwisowanie" i "Użytkowanie"?

Przecież jest już dział "Użytkowy GSM PDA MDA PNA PND GPS" i wszelkie tematy podchodzące pod niego są tam przenoszone, jedynie przywrócić go do telefonów jako subforum jak kiedyś już było.
  • #10 4956762
    _GSM SERWISANT_
    Poziom 2  
    Warto również pomyśleć nad jakimś wewnetrznym regulaminem dla działu GSM, Wydaje mi się że ta branża jest inna niżwsztskie inne i forum telefonów komórkowych powinno mieć swój wewnętrzny regulamin, aby wszystko było jasne, by nie było sprzeczek na linii user ==> moderator.
  • #11 4956875
    Fazii
    Poziom 32  
    Ocena: 23
    FranekDolas napisał:
    Marki w stylu techtronika odpadają,podział musi być logiczny ale mniej szczegółowy.

Logiczne będzie rozgraniczenie forum na SW i HW, może faktycznie nie ma sensu rozbijać działu na poszczególne marki.

-> _GSM SERWISANT_, nie kombinuj z następnymi regulaminami ;) jest jeden ogólny i wszystkich dotyczy

Pozdrawiam
    Fazii
  • #12 4957001
    BenA3
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Podział jest konieczny. To co ja mogę dodać od siebie to brak przeszukiwania wątku, np. szukam coś o E50 w wątku bb5_dejan... to musze lecieć strona po stronie. A co do moich prywatnych życzeń to dajcie sobie na luz moderatorzy z ludźmi którzy nie wstawią gdzieś przecinka albo piszą bez polskich ogonków. Sam dostałem za to jakieś dwa ostrzeżenia - myślę ze to czysta głupota skoro nie ma rażących błędów a pisanie z ogonkami to naprawdę strata czasu. Co innego rażące błędy ortograficzne ale to już inna bajka. To jest internet a nie lekcja języka polskiego. Miały być żale więc są.Pozdrawiam
  • #13 4957015
    FranekDolas
    Co do możliwości przeszukiwania wątków nie jestem pewien czy w phpBB tak można - zapytam kogo trzeba,natomiast każdy z moderatorów GSM raczej niezbyt restrykcyjnie pilnuje drobnych niedociągnięć w pisowni ale jest regulamin który obowiązuje nas wszystkich i jeśli moderator z poza GSM coś takiego wychwyci i regulaminowo postąpi niestety nic na to nie poradzimy ;)
  • #14 4957155
    Pschemek
    Poziom 23  
    Ocena: 14
    najważniejsze aby był porządkek to dobrze nazwać temat postu, proponuje: marka-model-typ_uszkodzenia-opis_uszkodzenia, np
    1. siemens-c60-SW-wiesza sie
    2. nokia-e51-HW-klawisze
    3. LG-kg800-xx-kamera itp,

poza tym pokasowłbym posty w którym userzy wymieniają się uśmieszkami :)
  • #15 4960230
    shooto
    Poziom 11  
    myślę ,że przydałby sie dodatkowy podział na marki boxów, dużo userów zadaje pytania na temat poszczególnych boxów.
  • #16 4960236
    dziekanone
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    Jeśli miałoby istnieć podforum BOXY to moim zdaniem bez podziału na marki, tylko ogólnie.
  • #17 4961647
    dickheadGSM
    Poziom 31  
    Ocena: 37
    Podzial na BOXY nie ma sensu. To nie z-frank :)
  • #18 4961685
    FranekDolas
    Myślę że powinien powstać dział "Narzędzia Serwisowe" w którym zawarte byłyby urządzenia do SW jak i do HW.
  • #19 4961830
    dickheadGSM
    Poziom 31  
    Ocena: 37
    FranekDolas napisał:
    Myślę że powinien powstać dział "Narzędzia Serwisowe" w którym zawarte byłyby urządzenia do SW jak i do HW.

Tu jestem za.
  • #20 4961906
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Może odświeżenie działu GSM spowoduje , że zacznę znowu do niego zaglądać , bo ostatnio nie było warto .
    Co do pomysłu oddzielnego regulaminu - czym różni się GSM od reszty elektroniki ?? Myślę , że wystarczy główny regulamin .
  • #22 4962202
    +Gajowy
    Poziom 23  
    Ocena: 4
    male 'ale' dotyczace tego wewnetrznego podzialu..
    HW : SW
    powiedzmy laik - (tacy tutaj tez bywaja a przeciez nie chcemy ich od poczatku krytykowac), ktory z elektronika nie ma zbyt wiele wspolnego, skad moze wiedziec czy nie dzialajacy glosnik w jego tel to software badz hardware? Skad ma wiedziec gdzie umiescic post?
  • #23 4962319
    PiM_FM
    Poziom 25  
    jestem za wprowadzenie Działu "Narzędzia Serwisowe" ablo "Boxy" wtedy poumieszczać sretowniki manuale pinouty kalbi do naszysz skrzyneczek. Wtedy moze będzie koniec z pytaniami "kupiłem cruisera i co dalej POMOCY!!!!"
  • #24 4962366
    bbxb
    Poziom 31  
    Ocena: 94
    Najbardziej logiczny wydaje mi się podział na:
    Użytkowanie telefonów GSM
    [opis działu: jak wgrać dzwonek lub Javę, konfiguracja Internetu, kompatybilność, akcesoria etc.]

Naprawa telefonów GSM
    [opis działu: usterki sprzętowo - softowe, modyfikacje, tuning, sprzęt serwisowy, wyposażenie serwisu, hurtownie GSM]

i dopiero w Naprawa telefonów GSM można zrobić podział na Boxy, SW, HW etc.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #25 4963083
    Wasz3k
    Poziom 25  
    Ocena: 8
    FranekDolas napisał:

Myślę że to dobry pomysł :)
  • #26 4963176
    lala166
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    można by również dodać osobną GIEŁDĘ dla GSMu ..
  • #27 4963407
    FranekDolas
    lala166 napisał:

Takiego działu raczej nie ma sensu tworzyć.Za duży zamęt będzie choć można by się nad tym zastanowić ale nie w formie giełdy tylko działu "Szukam Części" ponieważ każdy wie że czasem są rzeczy nie do kupienia a wielu z nas ma zasoby "dawców" .
  • #28 4963456
    PiM_FM
    Poziom 25  
    FranekDolas napisał:
    lala166 napisał:

Takiego działu raczej nie ma sensu tworzyć.Za duży zamęt będzie choć można by się nad tym zastanowić ale nie w formie giełdy tylko działu "Szukam Części" ponieważ każdy wie że czasem są rzeczy nie do kupienia a wielu z nas ma zasoby "dawców" .

Założył bym temat taki jaki jest na grupie "Kupię... czyli to czego...."
    Zeby nie było super reklamy to odpowiednio nagradzać takich "Czarków..." Czasami dość trudno z niektórymi częśćmi więc taki dział jak najbardziej pomocny
  • #29 4963739
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 100
    Witam...pewne okoliczności spowodowały że nie wchodzę na ogólny ale sprawa nawet niewielkiej zmiany w kierunku naprawy tego działu nie jest mi obojętna dlatego pzwolę sobie na kilka uwag..
    ++ zależy dla kogo ma być ten dział czy dla kompletnie zielonych (albo jeszcze zielonych)czy początkujących ale interesujących się telefonami więc wiedzących już choć trochę ludzi.Dla bardziej zaawansowanych np serwisanci itp..są już odpowiednie działy.
    By oddzielić kompletnie zielonych dobrze rozwiązał to właśnie Techtronik wprowadzając konieczność udzielenia 10(teraz chyba tę liczbę zmniejszono) w miarę poprawnych odpowiedzi by mógł kandydat na usera zakładać własne posty.
    ++ co do przestrzegania poprawnej pisowni i języka to jak najbardziej należy przestrzegać regulaminu (i poprawnej pisowni łącznie z ogonkami) lecz oczywiście bez przesady tzn nie robić wielkiego problemu jeśli ktoś zgubił ten ogonek.Przesada zarówno w tolerowaniu jak i zbyt sztywnym przestrzeganiu przez modów zawsze jest szkodliwa...tak uważam.
    ++ czy dzielić telefony na marki itd.Jeśli mamy zbyt dużo postów i robi się bur*** (a tak jest od dawna na ogólnym) to najprostrzym rozwiązaniem jest podział na kilka przynajmniej działów wdlg..jakiegoś logicznego klucza.Może być choćby ten na soft i hw..jednak podział na marki nie odrzucał bym tak łatwo.Dlaczego ..bo ilość komórek różnych producentów różni się zasadniczo a więc i odpowiednio do tego układają się posty.Najwięcej jest dotyczących pewnie Noki,dalej SE , Motoroli lub Samsungów.Można to jakoś policzyć.Ja poza SW i HW jednak wydzielił bym jeszcze np na:
    Nokia....SE-Samsung-Motorola.... Inne marki,lub ew inna kombinacja ale jednak.To moim oczywiście zdaniem znacznie uporządkuje forum.Dodanie Boxów też nie zły pomysł ale jeden dział dla wszystkich bo jak słusznie zauważył Fazii bardziej szczegółowy podział czyli rozdrobnienie zarazem przynajmniej narazie mogło by zaszkodzić.
    To tak najważniejsze uwagi z mojej strony..

pozdrawiam...ftb
  • #30 4964998
    Wasz3k
    Poziom 25  
    Ocena: 8
    Logiczne będzie rozgraniczenie forum na SW i HW, może faktycznie nie ma sensu rozbijać działu na poszczególne marki. 

Zgadzam się z tobą...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy propozycji i sugestii dotyczących rozwoju działu GSM na forum, ze szczególnym uwzględnieniem podziału tematycznego oraz oceny pracy moderatorów. Uczestnicy wskazują na potrzebę uporządkowania działu poprzez wprowadzenie podziału na sekcje takie jak Hardware (HW), Software (SW), Narzędzia Serwisowe (Boxy), Użytkowanie oraz Początkujący Serwisanci. Podkreślano, że podział na marki telefonów jest logistycznie nieefektywny i prowadzi do chaosu, natomiast podział na kategorie tematyczne ułatwiłby wyszukiwanie i moderację. Zwrócono uwagę na konieczność jasnych zasad pisania postów, w tym szczegółowego opisywania usterek i posiadanego sprzętu serwisowego, aby ułatwić diagnozę i pomoc. Dyskutowano także o roli moderatorów, którzy powinni przede wszystkim dbać o porządek, przenosić tematy do odpowiednich działów oraz stosować umiarkowaną kontrolę nad poprawnością językową i przestrzeganiem regulaminu, unikając nadmiernej cenzury. Wprowadzono nowy poddział "GSM Diagnoza i FAQ" przeznaczony na gotowe rozwiązania i solucje usterek, jednak jego funkcjonowanie wymaga jeszcze dopracowania. Poruszono także kwestie techniczne dotyczące działania wyszukiwarki w dziale GSM oraz propozycje usprawnień, takich jak wymuszanie podawania szczegółowych opisów problemów i cen w dziale bazar. Ogólnie postulowano zwiększenie przejrzystości i efektywności forum, aby lepiej służyło zarówno początkującym, jak i zaawansowanym serwisantom GSM.
REKLAMA